Obsesívno - kompulzívna porucha

Príspevok v téme: Obsesívno - kompulzívna porucha
Kontrol0r

Môj príbeh: Hlavne keď som sám a nie som niečim zaujatý tak musím opakovať. Už ako dieťa som si určil že 2 6 12 36 sú zle čísla a nič čo robím rád sa nesmie stať toľkokrát. Naopak 3 4 5 7 9 25 sú dobré čísla a toľko krát som veci opakoval (25 Glgy vody z fľaše, 5 postavenia zo stoličky). Ak som niečo nevedel zaradiť alebo to bolo niečo úplne nové mal som na to 8 11 13 to boli neutrálne. Všetko muselo sedieť inak som mal silný nepokoj a proste som opakoval kým čísla nesedeli. Mal som rôzne vzorce a pod. napríklad som vstával zo stoličky a vstal som prv 3 razy potom 5 ale sú to 2 série čo je zle číslo tak som musel opakovať série kým neboli napríklad 5. Čim dlhšie to trvalo a nachádzal som tam zle čísla bol som nervóznejší. Taktiež ak som čítal o niečom čo som nechcel aby sa mi stalo, tak som 6 krát zaklipkal očami a naopak pri veciach čo som chcel aby sa mi udiali som zaklipkal napríklad 5 krát. Alebo som si ukladal fotku nejakej holky čo sa mi páčila, tak som ju uložil 5 krát. Alebo keď odchádzam z domu 9 krát skontrolujem dvere či sú dobre zamknuté. Alebo ešte na pc vždy som klikal na začiatok tlačítok, odkazov a podobne aby môj život bol ešte len na začiatku a ak som klikol niekde do stredu alebo na koniec tak som sa vrátil a v počte dobrých čísel klikal na začiatok. Ale to platilo aj inde nie len na pc. Teraz to už toľko nerobím len keď som sám úplne ničím nezaujatý ale v detstve to bolo strašné.
Niekto podobné stavy alebo skúsenosti?

Kontrol0r

Ďakujem za reakcie. Niečo na tom bude. Áno do 7 rokov som nemal kamarátov vôbec som nechodil s nikým von sa hrať a pod. Do 9 rokov som bol jedináčik. Viac kamarátov som si našiel až v 3 triede na základnej škole. Dovtedy som sa venoval čítaniu kníh, už ako malý elektrotechnike, inštalatérstvu a záhradkáreniu. Žijem bez partnerky ale nie sám. A áno ako menšieho ma tieto problémy trápili hlavne keď som sa nudil. Teraz to už ustupuje kedže stále niečo robím. A odkedy som nedávno zistil o čo sa presne jedná a že nie som s tým sám, tak už to skoro úplne vymizlo. Áno ešte to sem tam idem urobiť ale hneď sa zastavím a dávam si na to pozor. A áno je pre mňa dosť ťažké na nič nemyslieť, ja v podstate či už niekam idem pešo, alebo robím čokoľvek stále v hlave niečo rozoberám a riešim alebo nad niečim uvažujem a podobne.

[zruseny35]

Ahoj.Nebol si náhodou jedináčik,alebo dieťa ktore nemalo detstvo?Ine deti predsa žiju,hraju sa s deťmi,su v spoločnosti rodičov,súrodencov...Ak sa to tebe nedostávalo,nemáš sa čo hanbiť ,ani cítiť "iný"-nemožeš za to.Druhý dôvod je,že dospelý človek máva "príliš vela volnej chvíle" v hocijakom ťažkom období (chronická choroba,nezamestnanosť, žiť bez partnera,žiť sám v byte,nemať priatelov...) a vtedy mu "mozog doslova melie".Niekto vtedy premýšla-nenávidí-ohovára...niekto to nezvládne a skončí na psychiatrii..niekto vezme rozum do hrsti a ten mozog "zamestná ".Je na každom slobodne čím.
Medzi zakladne potreby každeho človeka patrí: mať rodinu,partnera,prácu ,kamaratov...Ak ti niektorá z oblastí chýba,nastane psychická nerovnováha.
Skus lustenie krížoviek, čítanie vedeckých kníh,možno niečo ohladne tej matematiky-kludne príklady na matematické olympiády,nemusia to byt zrovna "príklady pre genialitu".

_meno

Ahoj Kontrol0r

"Už ako dieťa som si určil že 2 6 12 36 sú zle čísla a nič čo robím rád sa nesmie stať toľkokrát."

Niekde vo svete si videl podmienenost, kauzalitu (ak chces byt stastny tak a,b,c,d, .. ak chces byt nestastny tak e,f,g,h). Tuto podmienenost si prijal a pouzivas ju. Ked prichadzaju cinnosti a,b,c,d podla svojho mozgu, predsudkov ich pretransformujes na "dobre" ... ked prichadzaju cinnosti e,f,g,h tvoj mozog ich pretransformuje na výsledok "zle".

Inak povedane tvoj mozog rozdeluje 1 vonkajsi svet na 2 vnutorne svety - dobre a zle. Nie podla tvojich pocitov, ze teraz sa citim dobre a teraz sa citim zle....... prave naopak tvoje pocity su absolutne vyradene z kola.
Vyraduje ich tvoj mozog lebo on sam sa nazval pocitmi.

Bola ti ponuknuta pravda. Tu pouzivas a vytvaras si tym zlo, zle pocity. Keby si pouzival inu pravdu, vytvaral by si si tym dobro, pozitivne pocity.

Mozem ti poradit hned nieco co ti moze pomoct hned na prvy krat ked to spravis - nastav si budiky na pol hodinu. Sadni si a zhlboka dychaj, len dychaj. Zhlboka dychaj, dychaj. Ked si vsimnes ze myslis znovu sa sustred na svoje dychanie.... Spociatku sa mozog bude branit lebo je zvyknuty byt pouzivany stale .... Ku koncu cvicenia uz budes vnimat len dychanie a hlava ti zostane cista, lahka, bez myslienok ....

Minulost je ako archiv knih vzdy k dispozicii. Pritomnost je ako pracovny stol - najlepsie ked je prazdny. Pretoze ked je prazdny mozes donho priniest hocico co chces robit v buducnosti alebo naopak precitat si co si robil v minulosti.

V kazdom pripade ked mas zapratany stol, neporiadok, clovek nevie kde co ma, nema co kam polozit - je vynikajuce vychodisko popratat stol.

Uvolni sa, oddychni si a sustred sa na dychanie :) :) :)

Ako pomocku ti mozem poradit daj si predsavzatie ze teraz 30 minut budes si vsimat len dych. V momente ked ti naskoci hocijaka myslienka si vsimni ze si ju nevytvoril vedome ty ..... Toto je velmi dolezite, aby si si vsimol ze tvoj mozog dokaze zit byt teba ........ inak by si si myslel ze ty a mozog ste jedno .... v skutocnosti dusa zije v symbioze s mozgom - dusa vytvara myslienky a zase naopak myslienky vplyvaju na dusu.

Zrejme si sa dostal do urcite cyklu ze si absolutne pod vplyvom svojich myslienok (autopilot, nevedomie). .... preto je krasne vychodisko nechat mozog ticho - vtedy dusa pocuje ticho, nikto ku nej uz nehovori ..... a v tom tichu si uz ty sam vyberas myslienky ktore mas rad :)

Prajem ti vela radosti, oddychu, pokoja a stastneho zitia Kontrol0r :)

2dohody

Tiez mám obsesivno kompluzivnu ale ľahšiu ako ty..mala som to napr.s tv som paličky zvuku prepinala ked niekto ležal o jednu dole a ked spal o dve,ked sa sťažoval že je to nahlas o dve dole .mala som to tak s rôznymi situaciami..začala som sa kontrolovať a žiť bez toho ..najprv to bolo ťažšie teraz už v pohode žijem normálne aj ked ma niečo take systematizovane napadne..niekedy..každopádne myslím že by si to mal riešiť s lekármi