Váš život so schizofrenikom alebo skúsenosti s nimi

Príspevok v téme: Váš život so schizofrenikom alebo skúsenosti s nimi
concor

Ahojte, rád by som vedel vás pohľad na schizofrenikov, ako to u nich funguje, ak máte niekoho takého v rodine alebo poznáte nejakých, ako sa správajú a tak. My to v rodine máme obzvlášť komplikované, mama schizofrénia, brat schizofrénia, a ja mám tiež dosť veľké psychické problémy. Brat žije už asi pomaly aj nejakých 13-14 rokov uzavretý len a len doma, v chorom prostredí, z bytu ide von do mesiaca len pár krát, ináč všetko presedí za pc alebo len pri TV. Stále sa podceňuje, absolútne si neverí, správa sa k sebe, ako keby mal IQ 70-80, pritom mu vyšiel v testoch vysoký priemer. Ale neskutočne sa podceňuje, môže mu niečo ísť veľmi dobre, tak sa začne porovnávať s profesionálni a hneď sa spochybní, napr. šport že oni sú oveľa lepší a tak, pri tom vôbec nevie rozoznať, že nie každý môže byť profesionálny športovec, alebo mať IQ 140.

A dokola len reči, ako ho nebaví život, že to je trápenie, nič sa nemení,ako sú druhí lepší, žiadne ale absolútne žiadne záľuby, deň postavený na tom, že vstane, naje sa, presedí za pc alebo TV celý deň a trpí ako ho nič nebaví a ako zase prešiel deň bez niečoho zábavného.A takto to ide zo vyše 10 rokov, len trápenie, zúfalstvo, nulová motivácia do niečoho, ako hrozný život. Ale asi nemôžem čakať, že niekedy bude iný, keď sa nezmenil za 10 rokov a je to o tom istom. Ale poznal som aj iných schizofrenikov, čo sa aspoň nevyhýbali úplne všetkému kontaktu.

NO2

Ľudia sa zväčša nenávidia, čo mám infos a mám ich teda dosť:-)
Ale radšej budem mlčať ako (vybielený) hrob...

akvazena

Ako sa spravam - mam problemy s naladami a sebavedomim uz dlho, stav kolisal, no posledne 2 roky, teda cca od roku 2013 som prestala zvladat vztahy s kamaratmi, takze takmer nechodim von a nekomunikujem ani inak so svetom. Takisto som mala vacsie problemy vo vztahu so spolupracovnikmi - teda v obchodnych vztahoch. Zostala mi len blizka rodina. Co sa tyka prace, prestala som si ju hladat, dovtedy som mala brigady.Mam problem so sustredenim, kedze malo nieco pracujem. Co sa tyka vztahov s opacnym pohlavim - mam zmatocne pocity, skor nic ako nieco. Mam problem dotiahnut nieco do konca, najma kvoli tomu, ze nemam s kym sa o mojich cieloch porozpravat, zdielat zazitky a plany. Inak chodim aspon kazdy den von na prechadzku - nieco si kupit a pod., vybavujem niektore veci pre dom, ciastocne upratujem domacnost, varim obcas. Vacsinu casu travim vsak doma. Dost pozeram filmy na PC. Malo sa hybem: bicykel, cvicenie, plavanie, su malokedy na programe. Navstevujem stretnutia organizovane partnerskou organizaciou Ligy za dusevne zdravie, niekedy sa potom stretnem s jednou kamaratkou odtial. Cca raz za 2 mesiace. Staram sa na dialku o jedneho psa, objednavam mu granule..
Bolo by zaujimave, ako zil Tvoj brat predtym, ci studoval nieco, mal zaujmy, priatelov.
No, mne prednedavnom napisali diagnozu 20,9, co spada do schizofrenii, namiesto uzkostno-depresivnej. Velmi velku dolezitost tym diagnozam nepripisujem. Existuju psychicke problemy, existuju lieky, ktore sa davaju podla priznakov(uzivam jedny),ale diagnoza je len skatulka, aby sa niekomu lepsie robili statistiky, nema az taky vyznam.

NO2

Ja neuznávam to, čo je absolútne normálne. Je to pre mňa málo kreatívne, primitívne. Neviem, či všetky vidiny, ktoré človek má, možno považovať za schizo. Napr. zjavenia sú tiež vidina svojim spôsobom a predsa tí ľudia neberú lieky na hlavu.
Život nie je len o pravidelnej je.ačke.

peter lucia

...treba kliknut na OZ Opora.
Taketo stretnutia umoznuju zdielat podobnu situaciu, prinasaju inspiraciu, aj nove zazitky s novymi ludmi, ktori vedia, ake to je.

peter lucia

Existuju take stretnutia pre pribuznych ludi s dusevnymi poruchami, chodia tam najma ohladom schizofrenie. Pozri stranku ODOS, je tam oznam o najblizsom stretnuti, a jeho teme. Je to v Petrzalke.
Dobra atmosfera, sedi sa v kruhu, hovori len ten, kto chce.

NO2

Áno, súhlasím s tebou úplne, nina.
Najnebezpečnejšie je konanie v súlade s hlasmi a bludnými presvedčeniami, že. Veď prípadov je všade na to dosť.

Nina.

NO2 práveže hlasy v hlave, vidiny a bludné presvedčenia sú absolútnym základom schizofrénie! Ale veľmi veľmi záleží aj od formy schizofrénie. A depresie pri schizofrénií môžu byť, ale depresiu a samovražedné myšlienky by som skôr zaradila medzi okrajové prejavy - schizofrenici väčšinou ak sú depresívny alebo uvažujú o samovražde tak z dôvodu toho, že nezvládajú svoju diagnózu a majú problém s ňou žiť, ale nie je to základným prejavom schizofrénie. Ale napríklad katatonická schozofrénia sa dosť líši napríklad od paranoidnej schizofrénie a pod. A nelogické a ,,šialené´´ chovanie u schizofrenikov vo väčšine prípadov súvisí práve s tým, že sa tak chovajú na základe halucinácií, hlasov v hlave, alebo na základe bludných presvedčení.

NO2

Súhlasím s tebou lombardo úplne. Tieto choroby sú narušením chémie v mozgu. Lieky trochu menia správanie človeka, ale kto vie ako má bezchybne konať v živote, že.