Može odborník zmeniť moj život?

Príspevok v téme: Može odborník zmeniť moj život?
Tridvajedna

V nedávnej televíznej relácii o Lube Albertovej rozni ľudia hovorili že celkom zmenila ich život. Ja surne potrebujem pomoc od niekoho zmeniť moj život lebo som už uplne zufalá. Myslíte že sa to naozaj dá? Že existuje taký odborník čo človeku naozaj može život celkom zmeniť? Ako je to možné? Ako to urobí? Veď z človeka sa nedá spraviť niekto iný.

liecitel

ahoj.tak kazdy clovek ti moze svojim sposobom zmenit zivot ale to je myslene tym ze ti,,otvori oci,,pomoze ti pozerat na dany,,problem,,z ineho uhla pohladu,na zaklade svojich skusenosti alebo pribehov inych ludi moze dat odporucanie ako riesit podobny problem a podobnym sposobom mozes aj ty inym ,,zmenit,,zivot (samozrejme da sa aj nasilnym sposobo zmenit zivot inemu ale to tu asi riesit nechceme)...ja poviem taky svoj pribeh ako sa mi zmenil brutalne zivot vdaka ,,odbornikom,,Odjakziva som mal strasne nizke sebavedomie(strasne hamblivy,strach zo vsetkeho,komunikacia takmer nulova atd) a najviac co ma trapilo boli vztahy so zenami.Jedneho dna mi kamos poslal link na jednu stranku zaoberajucu sa vztahmi,balenim,komunikaciou,myslenim atd.Po prezreti niekolkominutovych videi kde ten tipek-odbornik rozprval o danej problematike tak v tej chvili akeby som sa druhykrat narodil lebo uplne vo vsetkom som sa videl,akeby hovoril o mojom zivote a problemoch co som mal a nasledne dal aj riesenie ako by to mohlo fungovat resp.ako to funguje.To mi uplne zmenilo zivot a neviem si predstavit ci by som niekedy aj sam na to prisiel ze vzdy bola chyba vo mne a nie v zenach...Vtedy som zacal citat kopec knih,sledovat prednasky,dokumenty,chodit na kurzy atd ale uz nie co sa tika vztahov ale inych oblasti pre mna zaujimavych.Proste uvedomil som si ze nic neje nahoda a ze vsetko sa da naucit resp.odnaucit...ale k tomu su potrebni ti ,,odbornici,,ktori zasvetili zivot urcitej problematike a tak pomahaju inym ludom vylepsik kvalitu zivota

MultiLevel

A co ste cakali od psychiatra? :) Ak ste si chceli pokecat a riesit problem bez liekov, trebalo ist k psychologovi. Samozrejme, ak jeden nevyhovuje, treba hladat dalej

Novinka

pribeh, ja som bola u psychiatra len raz a úplne mi to stačilo. Presne ako píšeš - on sa zaujíma len o to, či ti má predpísať ďalšie lieky. V čakárni má plno pacientov, na žiadneho nemá čas. Porozprávať sa? To nehrozí. Neviem, načo je taký lekár, hlavne keď je to lekár duše, keď sa o tú dušu vôbec nezaujíma. Psychológ aspoň počúva a nájde sa aj taký, ktorý naozaj pomôže. Aj keď ho treba hladať ako ihlu v vo velikánskej kope sena.

gamm

no to je dalsia vec. ano aj medzi psychologmi su rozdiely, napokon aj ako medzi lekarmi. a rozdiely nie su len v tom ci na to ma alebo nema, ale aj v pristupe ku liecbe a potom aj v tom ze si s nim niekto nemusi sadnut po ludskej stranke. no stale plati aj to ze znacna cast prace spociva na cloveku ktory sa chce liecit. netreba zabudat ze ludia sa vo vseobecnosti radi vyhovaraju a nehovoriac o pacientoch, respektive klientoch v psych. poradniach. niekedy je tazke sa zbavovat svojich zvykov lebo hoci su v niecom neprijemne, casto zaroven predstavuju bezpecnu zonu z ktorej sa moze clovek bat vyjst ako to pekne napisal aj clovek s nickom "pribeh". potom clovek radsej ani poriadne neplni ulohy ktore mu niekto odporucil. ale zase niekedy ani netreba plnit vsemozne casto aj komplikovane ulohy. podla mna niekedy spociva riesenie v jednoduchosti. obcas ide len o to buchnut do stola a konecne sa rozhybat, vyjst z tej bezpecnej zony ;-) ale zalezi samozrejme aj na tom o aky problem sa jedna

príbeh

Ako píšeš Novinka, človekovi musí tá osoba, psychiater, psychológ aj sadnúť. Ja som písal, že mám za sebou 5 psychiatrov a 3 psychológov a nedošlo k žiadnym výrazným zmenám. Tí 3 psychiatri s tých piatich, čo som mal, sa so mnou ani nerozprávali, dali jednu otázku a koniec, bohužiaľ aj teraz mám takého, že človek je za 5 minút vybavený, a nejako sa nestará, zaráža ma, že takýchto je polovica v mojom meste, mal som aj dobrú skúsenosť, ale musel som preč s určitých dôvodov, tak teraz mám takého, ktorý veľa toho nerieši, keď som na kontrole.

Novinka

Odborník samozrejme ten život nezmení ale môže pomôcť ho zmeniť. Ak je taký dobrý ako napríklad Albertová. Lebo tí čo sme už boli u viacerých psychológov dobre vieme že každý to nedokáže. Čo ja mám z toho, že psychológ vie ako ma správne diagnostikovať alebo vie pomenovať môj problém ako ste tu napísali. Ja ako pacient z toho nemám nič lebo som prišla kvôli pomoci a nie kvôli tomu aby ma niekto rozoberal a rozpitvával. Čo mám z toho keď ma začne presviedčať kde je ten môj problém a čo je treba s ním robiť keď ma nevie naučiť AKO to mám spraviť. Skoro tri roky som chodila k psychológom každé dva týždne okrem prázdnin. A aký bol výsledok? Len sa pitvalo a pitvalo a dávali mi nejaké pracovné úlohy ktoré som akože do ďalšej návštevy mala vyskúšať. Keď to celkovo zhodnotím tak to malo strašne slabý efekt. Márna sláva ale aj psychológovia by si mali priznať že každý z nich na túto profesiu nemá talent. Asi to platí o viacerých zamestnaniach takže by som povedala že je to skôr všeobecný problém.
Teda sú ľudia ktorý vám môžu zmeniť život už len tým že vám dodajú napríklad odvahu byť samým sebou. Ona mi bola zo začiatku veľkou oporou. Pre mňa už to bolo veľké plus že som natrafila na človeka ako ona. Lebo zo začiatku to nie je lahké. Mnohých vecí sa bojíte a neveríte si. Je fajn keď vtedy je pri vás niekto kto tú silu má a je ochotný sa o ňu s vami podeliť. Ona nerobí ludí na sebe závislých. Ona ich naučí postaviť sa na vlastné nohy. To je asi tá pomoc ktorou zmení niekomu život. Nie že šibne prútikom a z človeka je niekto iný. Bohužial u nás večšina psychológov s pacientom jedná ako s menejcenným.

gamm

je to tak ako pisete. ten priklad od Marsmeloun o chudnuti je dobry. chcem schudnut tak nemozem len donekonecna chodit k poradcom na chudnutie. jedneho dna proste musim zacat cvicit hoci sa mi nechce. no ked uz zacnem a pokracujem v tom casom si na to navyknem a zlepsujem sa v tom.
treba ale zacat a nespekulovat tolko nad tym

príbeh

Ja som vystriedal 5 psychiatrov a 3 psychológov a absolútne mi to nepomohlo, ako som prechádzal od jedného k druhému tak stav sa ešte zhoršoval a zhoršoval, dokopy 8 odborníkov a nič nezmohli. Ale ten hlavný problém je, že som za tých 5 rokov čo som menil a skúšal absolútne nič nespravil z toho, čo mi povedali, prikázali mi niečo a na druhý deň to bolo preč z mojej hlavy a robil som si svoje. Takže keď sa nebudeš držať rád a pokynov a budeš robiť svoje, tak absolútne nemáš šancu niečo zmeniť, ani keby si pochodila tie najlepšie kliniky na svete. Myslím, že sa mi dostalo dosť pomoci, a aj tak som v dezolátnom stave momentálne.

MultiLevel

Odbornik nedokaze zazraky. Ani Albertova, ani nikto. Ide o to, ci clovek, ktory pomoc hlada sa necha odbornikom viest, ci dokaze na zaklade vypocuteho nieco so sebou urobit :) Odbornik je clovek, ktory ta moze naviest na inu cestu, moze ti ukazat problem aj z inej strany, moze ti ukazat kde problem zacal, co treba robit, aby sa problem uz neopakoval, ale najvacsiu pracu musis tak ci tak urobit ty sama na sebe! Ak niekto povie "ten clovek mi zmenil zivot", znamena to, ze akurat tak pomenoval problemy a a ukazal ako situaciu riesit.
Bolo by zrejme prilis jednoduche keby "niekto" vedel menit zivot len tak, nemyslis? A aky by to malo prinos pre samotneho cloveka? Ziaden....sme tu preto, aby sme nielen cez pekne veci, ale aj cez smutne a tazke rastli, ucili sa, nie aby nam niekto carovnym sposobom menil zivot