Očkovanie proti tetanu

Príspevok v téme: Očkovanie proti tetanu
Fia

Zdravím Vás, mám taký problém. Poslednýkrát som bola očkovaná proti tetánu v roku 2002. Vtedy som mala 15 rokov a dodnes si veľmi dobre pamätám ako mi sestrička prizvukovala, že o 10 rokov bude ďalšie očkovanie a nemám na to zabudnúť. Prešlo 10 rokov a v roku 2012 som sa vybrala k praktickej lekárke, ku ktorej som sa ani nedostala, lebo ma odstavila jej sestrička, že už sa očkuje na 15 rokov. Nedávno, keď som bola chorá, tak som túto tému nadhodila pred lekárkou a ona na to v podstate ani nereagovala, len čo zahundrala popod nos. Na nete som našla, že očkovanie na 15 rokov sa zaviedlo v roku 2008, či 2009 pre dospelých. Čo mám podľa Vás robiť? Presvedčiť lekárku, aby ma zaočkovala? Dodám ešte, že vo voľnom čase pracujem v záhrade a v zamestnaní so svojimi klientmi tiež pracujeme v záhrade. Ozaj nemám záujem, aby som čosi chytila, keďže 13 rokov som nebola očkovaná. Prosím poraďte. Vopred ďakujem za odpovede.

Fia

Vďaka za rady. Upokojili ste ma, že v podstate nič nehrozí. Viem, že pri väčších úrazoch pichajú protitetanovku pri ošetrení. Išlo mi však skôr o bežné poranenia v záhrade (resp. aj trochu väčšie, keďže v takýchto prípadoch lekárov nevyhľadávam). Takže super. Pekný deň Vám :)

abcdefghij

manzel stupil na klinec a prepichol si nohu, isiel na pohotovost, hned prva otazka kedy bol ockovany proti tetanu...nevedel, tak mu hned jednu supli, osetrili ho a isiel domov...
takze 1.: ak na to pride, nenechaju ta bez zaockovania
2.:philips-neplatil za to nic :-)

philips

Očkovanie je každých 15 rokov. Je dobré, že na to myslíš, lebo ak sa nezaočkuješ a budeš potrebovať tzv protitetanovku, tak si ju celú platíš sama.

RNG

Bakteria clostridium tetani je coraz vzacnejsia a nakazy aj neockovanych ludi su dnes v stredej Europe velmi vzacne, mozes ich spocitat na Slovensku na jednej ruke. Naviac tato anaerobna bakterie sa moze preniest len do hlbokych ran a trva dost dlho, kym zacne vazne skodit. Tj je dost casu, pokial mas normalnu zdravotnu starostlivost, pri prvych priznakoch tuto nakazu vynicit roznymi antibiotikami.
Kyslik ju zabija velmi ucinne, tj dezinfekcia peroxidom zaruci, ze sa tato bakteria znici.
Takze povinne ockovanie je tu skor produkujuce viac skod,,nez uzitku. Tato Bakteria totiz nemoze vyvolat ziadne epidemie.

vitavi

Tetanus sa vyvinie len v nevyčistenej neprekrvenej rane, ktorá mohla byť kontaminovaná hlinou. Ak netrpíš poruchou prekrvenia /stukovatelé tkanivá a zanesené cievy/ krv ti odplaví zárodky a ranu si dočistíš a hojíš za prístupu vzduchu, nemusíš mať obavy.

knaja

Presne vtedy som naposledy bola očkovaná aj ja, takže máme naozaj ešte 2 roky čas. Nemáš sa čoho obávať naozaj, je to tak, že každých 15 rokov. Ja sa skôr obávam reakcie, lebo ma 3.x preočkovala vtedy s odstupom a mala som veľký červený bolestivý opuch asi 2 cm, zimnicu, triašku a horúčku skoro 39C.