Aký je v tom rozdiel?

Príspevok v téme: Aký je v tom rozdiel?
H.M.

Prosím vás vedel by mi tu niekto stručne vysvetliť aký je rozdiel medzi dávkou v hmotnej núdzi a životným minimom? Ja viem mi že si pomyslíte že pýtaj sa na úrade ale keď tam sú tak ochotné úradníčky že až.
Poberám dávky v hmotnej núdzi a kamoška mi minule hovorila niečo že mám nárok na životné minimum ale mne sa to nezdá lebo nieje náhodou dávka v hmotnej núdzi životným minimom? Aj keď tá suma čo som pozerala na webe nesedí lebo ja dostávam menej ako je životné minimum lenže som posudzovaná ako osoba žijúca v jednej domácnosti s rodičmi ktorí sú už ale na dôchodku takže mám dosť chaos z toho čo je čo. Na webe som nenašla podrobné vysvetlenie.
Vďaka

ewelin2828

a hlavne životné minimum je vyššie ako dávka v HM!....ak máš mesačný príjem cca 130 eur, životné minimum si neprekročila, t.z. že si v hmotnej núdzi..ale štát ti nič nezaplatí, lebo dávka je dákych 60 eur a ty máš príjem 130 eur...takže nedostaneš nič...síce sú tam príspevky rôzne (napríklad na bývanie) ale tam treba splniť určité podmienky....proste štát ti nedopláca do životného minima...ale len do výšky dávky v HM (ktorú ti na úrade vyrátajú)...môžeš byť v hmotnej núdzi, no napriek tomu, nič od štátu nemusíš dostať :)

23679

www.employment.gov.sk

kedze mas 27 tak rodicia sa neposudzuju, preto nebolo treba ich dochodky...myslela som ze mas do 25 rokov...
a kedze si jednotlivec tak mas narok na davku v H.N. pre jednotlivca co je 61eur aj nejake centy. Narok na davku mas preto ze nemas prijem vyssi nez zivotne minimum, preto ti stat dava tuto davku.O zivotne minimum sa neziada je to proste urcena suma pod ktoru ked klesnes si v hmotnej nudzi...chapes?:-)

H.M.

Dobre ale aký je rozdiel medzi tým? Čo je to to životné minimum?
Môže žiadať o životné minimum ak poberám dávky v hmotnej núdzi?
Keď som si vybavovala dávky v hmotnej núdzi tak nepýtali odomňa žiadné potvrdenia o výške dôchodku rodičov. Tomu nerozumiem čo je to to životné minimu.
Ja viem mohla by som sa pýtať nejakej pracovníčky úradu ale nechcem pôsobiť hlupo. Si pomyslia že má 27 a také nevie. A keď vidím tu ich ochotu tak padám na kolená.

23679

v hmotnej nudzi si vtedy, ak tvoj prijem a prijem spolocne posudzovanych osob nedosahuje sumu zivotneho minima.
Zivotne minimum na rok 2014 je
198,09 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu
138,19 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu
90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa

Ak tvoji rodicia poberaju dochodok, z neho sa im nerata 25%, zvysok sa zrata a z neho sa odrataju zivotne minima...198eur na otca, 138eur na mamu a na teba 138/90eur podla toho ci mas viac nez 25 rokov alebo nie. Ak ti do tej sumy chyba, UPSVaR ti to doplaca.