ALP - alkalicka fosfataza

Príspevok v téme: ALP - alkalicka fosfataza
slunicko251

dobry den . chcela by som sa spytat ci ALP( alkalicka fosfataza) musi automaticky znamenat rakovinu kosti.. ostatne pecenove hodnoty mam v poriadku.mam teraz opuchnute predkolenie.. pred mesiacom som velmi padla na to koleno ..moze to znamenat aj zapal? alebo automaticky c diagnozu. dakujem za vsetky rady

slunicko251

pretoze sm po prekonani Hodgkinovho lymfomu... cakam na MRI kolena.. som vyplasena. to je vsetko. pytat som sa pytala onkologa.. len vyjadroval sa velmi opatrne.. preto som sa opytala ci s tym niekto nema skusenost..

slunicko251

ano ja som to citala...ja mam pecenove testy vporiadku.. preto mi z toho vychadzaju tie kosti.. myslela som ci tu s tym niekto nema skusenost

Noelani

Alkalická fosfatáza je fosfohydroláza monoesterov kyseliny trihydrogénfosforečnej. Katalyzuje hydrolýzu fosfátových esterov pri alkalickom pH a v prítomnosti magnéziových iónov. Je prítomná vo všetkých bunkách tela, a to buď v cytoplazme alebo viazaná na membránach. Nachádza sa hlavne v tkanive pečene, v epiteli žlčových ciest a v kostiach. Zúčastňuje sa na transporte fosfátov cez bunkovú membránu. Odbúravanie alkalickej fosfatázy sa uskutočňuje prostredníctvom pečene do žlče.
Alkalická fosfatáza má niekoľko izoenzýmov:
1. črevný (tenké črevo),
2. placentárny,
3. tkanivovo nešpecifický (kostný, pečeňový, obličkový).
U zdravých ľudí sa nachádzajú iba dve frakcie - pečeňový a kostný. U tehotných žien sa zvyšuje od 16 týždňa placentárny izoenzým.
Izoenzýmy alkalickej fosfatázy patria ku špeciálnym parametrom.
Alkalickú fosfatázu vyšetrujeme pri:
a/ ochoreniach postihujúcich pečeň a žlčové cesty,
b/ ochoreniach kostry,
c/ diagnostike nádorových ochorení s metastázami,
d/ pri liečbe rachitídy - podávaní vitamínu D,
e/ gastrointestinálnych ochoreniach,
f/ sledovaní funkcie placenty v 3. trimestri rizikovej tehotnosti.

Noelani

Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy nachádzame pri hepatitíde, cirhóze pečene, ochoreniach žlčových ciest, celiakii, reumatoidnej artritíde, pri zvýšených hladinách parathormónu a hormónoch štítnej žľazy, pri morbus Crohn, pri infarkte myokardu, obličiek, pľúc, tenkého čreva, sleziny, pri ochoreniach obličiek a čriev, otrave vitamínom D, pri metastázach nádorov do kostí, pri morbus Paget, pri nádoroch kostí, pečene, obličiek, pľúc, prsníkov a ďalších, pri leukémii, akútnej pankreatitíde, rachitíde, osteomalácii, akromegálii, infekčnej mononukleóze, Cushingovom syndróme, hojení zlomenín, srdcovom zlyhávaní, fyziologicky pri raste kostí u detí a v treťom trimestri tehotnosti a iných ochoreniach.
Zvýšené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní niektorých liekov, napr. antiepileptiká, diazepam, kyselina askorbová, lítium, magnéziové soli, nitrofurantoín, paracetamol, tetracyklíny, trimetoprim a ďalšie.
Znížené hodnoty nachádzame napr. pri anémii, znížených hladinách parathormónu a hormónov štítnej žľazy, pri otravách arzénom, vitamínom D a inými látkami, pri leukémii, nedostatočnej výžive, lymfómoch, nadmernom príjme bielkovín a vitamínu B, pri skorbute, radiačnom žiarení a ďalších ochoreniach.
Znížené hodnoty alkalickej fosfatázy sa vyskytujú aj pri užívaní liekov, ako sú napr. kortikoidy, citráty, estrogény, kalcitonín, penicilamín, perorálne kontraceptíva, teofylín a iné.