Smutok po zosnulom

hanka9

Ale pokial by pozostali (rodina) vyzadovala nosit cierne (tradicia, zauzivane zvyky a obycaje, ucta k zosnulemu), nosila by som cierne.

hanka9

Dnes Etiketa neurcuje, aky dlhy cas maju chodit pozostali v ciernom.

Lexikon slusnosti a noriem, spolocenskeho spravanie ci ako sa to presne vola neurcuje
tiez nic take

daj si ciernu malu stuzku a mas pokoj

redka

nemusis nic... tusim za manzela sa nosi rok ci dva, za rodica asi rok... nemusis nosit ciernu... Ja som nosila napriklad len ciernu stuzku pripnutu nejaky cas a potom ani to , lebo ja smutim vo vnutri a nie navonok... ludia, ktori ma poznaju o tom vedia, ostatni su mi ukradnuti... viem ze zosnuly by nechcel aby som chodila v ciernom...

Slobodna

Tiež som kedysi kašlala na konvencie ale po smrti otca som nosila čiernu myslím rok. Nie preto, že by som musela alebo by to okolie nejak zvlášť vyžadovalo, lebo na to, čo si myslí okolie, som vždy kašlala. Jednoducho by mi to samej sebe pripadalo dosť nevhodné a voči nemu aj nefér.
Ako píše laura321 záleží, aký ti bol ten človek blízky.

LMarika

Moja norma je, ze ciernu si dam iba na pohreb a nech ma maju vsetci radi... Moje oblubene farby su oranzova, cervena, zelena, baklazanova fialova, khaki... Kaslem na ciernu, nepaci sa mi a ani mi nepristane, vyzeram v nej ako chora a nech si hovori kto chce, co chce. Nosim si len to, co sa mi paci a hotovo. Cierny kostym vytiahnem zo skrine len raz za niekolko rokov, ked nam niekto zomrie a treba ist na pohreb.

laura321

zalezi aky blizky bol, najblizsia rodina rok, len pribuzny asi mesiac, presne neviem, mamina moja to dodrzuje, ja toto neuznavam, stotoznujem sa s nazorom Kycery, na nazoroch klebetnic co nemaju nic ine na praci len sledovat co si pozostali oblecu a ci je to vhodne mi naozaj nezalezi.

Kýčera

Smútok sa nosí v srdci,nie na odeve.Rada som nosila čiernu,ale keď mi umrela mama,znenávidela som ju a aby som si pomohla,začala som po niekoľkých dňoch nosiť červenú.Dnes ja a čierna farba žijeme v mieri.