Ano / nie psa

Príspevok v téme: Ano / nie psa
bez_mena

Pozdravujem Vás,
už nejakú dobu premýšľam, že by som si kúpil psa (páči sa mi Maďarská vižla), mal by som spoločníka na behanie, prechádzky (čiže s venčenie bez problémov) a nebol by som sám. Problém je, že odchádzam do práce o 6:00 a prichádzam okolo 17:00. Bývam v byte na prízemí a netuším ako by to zvládol (či by neštekal aby ma susedia nepochovali). Chcel by som vedieť Váš názor, či je vhodné si za takýchto podmienok obstarať psa. Ďakujem

Deria

Myslim, ze je zbytocne sa o tom nejako hadat, ved v podstate mate pravdu slobodna, ladyblack, aj shayleen. Smutnym faktom zostava, ze je este stale dost psov, drzanych na retaziach a hlavne na dedinach ale to iste nebolo adresovane tebe, slobodna. A tiez je pravdou, ze tulky praskaju vo svikoch a psov tam stale pribuda, pretoze vela ludi si vezme psa radsej od chovatela, ci mnozitela, hlavne ze je cistokrvny. Aj ked cistokrvni tiez koncia obcas v utulkoch. Niektore pripady su tak akutne, ze by psovi bolo lepsie v byte cakat par hodin na pana, nez trpiet v utulku. Teraz napr. hladame v DE surne pomoc pre slovenskeho psika, zatial neviem, v ktorom utulku sa nachadza ale musi odtial co najskor prec, lebo je stale atakovany ostatnymi psami, hryzu ho a ak sa odtial cim skor nedostane, mozu ho aj zabit. To su pripady, kedy by ten pes bol vdacny za maly kutik, kde by mal pokoj a trochu potravy a lasky. Taky by iste rad pockal na svojho pana aj dlhsie.
Samozrejme, ze kazdy pes potrebuje dostatocny vybeh, no rozdiel je v tom, ze takej civave, ci staremu psikovi stacia kratsie prechadzky ale napr.madarskej vyzle, ci huskymu to nestaci ani zdaleka. A ziadne zviera nie je rado samo, absolutne ziadne. Akonahle si zvykne na nas, bude nas vzdy cakat, kedy prideme.

Shayleen

Slobodná ale veľa závisí aj od výchovy. Prečítala som si niekoľko kníh od známeho ceseara millana a videla a aj dodnes pozerám jeho vysielania. A ono je nieco v tej vychove.A ano ono to aj závisí od plemena. Ale o našu sa staráme nikdy nie je na boku ako hračka. My sme ju prebrali od jej pána ona bola veľmi bojazliva bála sa a skoro všetkého. Nevieme čo tam ona prežila Veľa vecí sa ako to nič nevedela a nám to stalo Veľa síl a práce ju "prevychovať" a nieje nič krajšie ako vidíme tu premenu aká bola a aká je teraz

Slobodna

Nezáleží všetko od výchovy. Výchova tvorí len určité %, zvyšok je predsa pravá podstata.
Pes je živý tvor, má svoju podstatu, dušu, nie je to žiadny stroj, ktorý si naprogramujem a bude sa správať presne tak ako ja chcem. Rovnako to nie je ani plyšáčik, s ktorým sa pohrám a budem sa mu venovať len vtedy kedy chcem a kedy mám čas. Zostane tam, kam ho položím, nebude mať žiadne potreby, resp. so svojimi potrebami vydrží dovtedy, dokedy budem chcieť.

spring

Shayleen..ja som mala psa v byte a preto ho uprimne odhovaram .. ty len ohajujes svojho psa ..odveci - smrad bola len jedna z veci ..

zuzi74

Riesit tu nejake smradlave pachy psa je zbytocne. Jasne pise, ze ten pes by bol doma 11 hodin sam. Uz len co sa tyka vencenia je to naozaj dlha doba a ked citam aj v inyh temach, ze pes to v pohode vydrzi, tak by som toho dotycneho nepustila na zachod tu celu dlhu dobu, aby sa spamatal.
Som rada, ze sa zakladel temy spravne rozhodol.

ladyblack

Ja nikde nepisem, ze madarska vyzla je vhodna do bytu, vravim, ze vela zavisi od toho ake je to konkretne plemeno, aku ma povahu a podobne. Cize ked pes do bytu, treba si vediet vybrat hlavne spravne a nepozerat iba na to, ze pes sa mi na pohlad paci a iba takeho chcem. Dalej, co sa tyka toho samponovania, vobec som nepisala, ze som za caste kupanie, praveze to vsetko bol odo mna sarkazmus, ze ludia si tie svoje psi drhnu aby vonali ako po ruziach, ale ja dobre viem, ze pes ma svoj prirodzeny pach a komu to vadi tak nech si psa nekupuje.

A povedala som, nech sa skusi obzriet sa po psovi z utulku,nejdem sa uz znova opakovat ze kvoli comu. Ci je pes do bytu vhodny ci nie, ja som za to, ze ano, ale ide o to aky pes, kolko casu je ochotny mu majitel venovat a ako si ho vychova. Vsetko sa da ked sa chce. Keby tie psi mali nejako trpiet, nikto ich nechova v bytoch, a asi by mali problem sa tam so svojimi majitelmi vracat, ak by to malo byt pre nich neviem ake utrpenie, psi nie su bez mozgu a clovek na nich vidi, ci su tak stastne ci nie.

Slobodna

Pes sa vyvinul z vlka - čo je divo a hlavne voľne žijúce zviera. Treba sa ku psom aj tak správať a nebrať im ich voľnosť a slobodu. Nie si ich nezdravo ochočovať a zatvárať do malých priestorov. Len preto, lebo je niekto sebec a ten pes ho krásne čaká keď príde domov. Sú majitelia, ktorí idú svojich psov zadusiť od lásky - tí im však ubližujú oveľa viac ako tí, ktorí majú psa ako spoločníka a rešpektujú jeho prirodzenosť. Pes nie je hračka, majetok ani vec.
Ja som niekoľko rokov pracovala so psami - kynológia. Nie na silu, ale podporovali sme ich prirodzené inštinkty a talent. Nie je nič krajšie ako vidieť psa šťastného - ten pes je šťastný, keď je sám sebou. Keď mu dáte voľnosť, pohyb a podporíte ho v tom, čo je pre neho prirodzené.

Slobodna

A čo sa týka toho smradu, tak sa pousmejem. Môj pes žije celý čas vonku a nesmrdí. Pretože má v búde buď seno alebo hobliny - po ktorých vonia krajšie ako bytové psy po rôznych šampónoch. Kúpať psa viac než raz za mesiac ... aby nemal ten pes rôzne kožné problémy a problémy s imunitou - časom. To vám povie každý veterinár. Pes má svoj pach, ktorý nevydrhneš žiadnym šampónikom. Možno človek, ktorý je na to zvyknutý, to už necíti ale iní áno. Môžeš ho drhnúť aj čerešňami aj neviem čím.