Uzkostna porucha, agorafobia, tetania ...

Príspevok v téme: Uzkostna porucha, agorafobia, tetania ...
Kus kus

Ahojte, som 20 rocny chalan, este pred cca pol rokom som bol priemerny student, az jedneho dna, zaciatkom novembra 2014, po opici, pocas cesty vo vlaku som dostal prvy panicky/tetanicky zachvat - tep asi 200, palpitacie, krce, strasny tlak na hrudi/bruchu - myslel som ze mam nieco so srdcom alebo som bol otraveny (prisla po mna sanitka).

Odvtedy mi stav kolise (dobre dni, zle dni..). Absolutne som obmedzil alkohol, nikotin, kofein (vyvolavac anxiety). Tyzden po incidente som navstivil psychiatra, uzavrel to ako "panicka epizoda po alkoholovom excese" a predpisal SSRI (Citalopram) a klonazepam. Po prvej 1/2 tab. AD som sa citil zle, fyzicky utlm - nizky tep, nepohodlie atd. tak som ich nebral. O 2 dni som navstivil neurologa - prvy krat som pocul diagnozu "uzkost", na EMG "test na tetaniu vyrazne pozitivny".

Teda lieky som nebral, jedine magnezium co som zacal brat hned po incidente a berem vlastne az doteraz.
- Do konca novembra sa mi stav zlepsil (dovtedy som bol len doma, vacsinu casu som travil v posteli pozeranim serialov, nebol som schopny nikam sam ist, ani vydrzat sediet dlhsie ako par minut). Citil som sa lepsie, aj ked ani zdaleka nie 100%-ne. Medzicasom som ale ukoncil studiou. Koncom januara 2015 som si nasiel dobre platenu, jednoduchu pracu aj ubytovanie v BA, jedinou nevyhodou bol pracovny cas od 16.00. Prve 3-4 tyzdne vsetko v poriadku. Potom som sa zacal opat citit nekludne, az jedneho dna, viac-menej naraz, sa mi to vratilo v trochu odlisnej, este horsej podobe. Nebol som schopny spravit nic - osprchovat sa, vydrzat na nohach viac ako par minut, plan ist do obchodu alebo ist si po obed do miestnej restiky padol po chvili stravenej von - ledva som dosiel domov. 2 dni som stravil na private iba lezanim na posteli, pozeranim serialov, jedenim suchej stravy, potom po mna prisli rodicia autom.

Od prichodu domov, co su uz 2 mesiace sa mi stav casto meni - jednak pocas dna v zavislosti od cinnosti alebo celkovo (dobre/horsie/zle obdobie). Prvych 5 tyzdnov po prichode domov velmi zle... Opat som bol na psychiatrii - predpisany mam Sertralin (SSRI) a Xanax. Neberiem /zatial/ nic. Bol som aj na kardiologii kvoli palpitaciam (vynechane alebo "navyse" srdcove udery), ktore mavam aj v klude a po fyzickej aktivite a kvoli nizkemu tepu v klude (menej ako 50). EKG - ok, sinusova tachykardia. ECHO - rychlejsia frekv. srdca s extrakard. /psych./ prejavmi, priznaky sympatikotonie. Neurologicka ma poslala na MRI mozgu (na to si este pockam). Zacal som chodit na psychoterapiu (kognitivno-behavioralnu).

Momentalny stav: doma ok, von horsie, v meste, v obchodoch, na uradoch casto zle, cakanie v cakarni u lekara - velmi zle, cestovaniu sam sa vyhybam, nebol by som asi schopny studovat ani pracovat, prihlasku na inu VS mam ale podanu.

Chcem sa vas teda opytat (ak to niekto cital cele :D):
Mam skusit liecbu AD - Sertralin (tiez znamy ako Zoloft, Serlift) hlavne aby som bol schopny co najskor fungovat normalne?
Ma tu niekto podobne problemy a chcel by vymenit skusenosti, poradit si apod.? :) (ked tak ajsf216@gmail.com)
Vedel by niekto poradit aj ohladom zivotneho stylu?
Ake vysetrenia si dat spravit aby sa dala vylucit fyziologicka pricina?

SX

Zdravím, podobne problémy mám uz 10 rokov, práve teraz je to zle obdobie. Stále si vravím, ze mi to uz bolo, najhoršie je ze tie stavy sa mi vrátia stále ked mám voľnejšie teda po strese. Navyše ma strašne páli cely chrbát a krk , strach sa rozlieva po celom tele a myslim ze mám nejakú chorobu. Brala som len neurol občasne le terAz som dostala nové lieky. Držím palce, je to hnusný pocit veľa som o tom čítala a viem ze fyzická aktivita je najlepšia, ale ked clovek nevládze tak to jednoducho nejde. A alkohol vôbec nemôžem je mi potom horšie takze ak niekedy tak len nealko pivo v týchto horúčavách.

Anus

Ahoj kus kus. Chcem ta len upokojit, ze to, co sa ti deje je "normalne". Presla som si tym istym pred 10 rokmi. Tym nemyslim, ze sa to skoncilo. Zachvat na umretie v praci, ekg niekolkokrat v ramci normy. Viac-menej som si naordinovala neurol sama, prilezitostne, ale tie stavy nepokoja az strachu a zavratov som zacala mavat kazdy druhy den a kazdy prvy nie, lebo som len lezala. Z domu som sa bala vyjst a od dveri som sa viackrat vratila, ze vonku odpadnem. Vzdy pocit na odpadnutie a nikdy som neodpadla:) Zdalo sa mi zle brat neurol kazdy druhy den, tak som to zase zacala riesit, tentoraz na neurologii. Zistili mi tetaniu a nasadili AD Alventu, po prvej tabl. som myslela, ze skutocne umriem, stokrat horsi stav nez dovtedy. Stopla som tu liecbu, ale aj tak par dni potom, asi 3, som mala akoby anorexiu, vedela som, ze som nic nezjedla, ale aj tak som nic do seba nevedela dostat, ani oblubene jedla, nic. Normalne som pochopila, ze tie anorekticky, to maju blok v hlave niekde. Hnusny pocit strachu, lebo som citila, ze chudnem a slabnem. Nakoniec som zostala len na osvedcenom neurole 0,25 a to sem-tam, ked uz je to kriticke. Vela som si o tejto pliage citala, chodila som k psychologicke a to mi pomohlo aspon mat trochu nadhlad, lebo je pravda, ze uz zomieram 10 rokov a este som tu;) Cize nemam know how, ale aspon, ze sa s tym "da" zit.