Materska na Slovensku

Príspevok v téme: Materska na Slovensku
sissi256

V poslednej dobe sa stretavam na Slovensku s nespokojnostou mamiciek, teda hlavne tych mladych s materskou. Co velmi nechapem, kedze materska a rodicovska dovolenka je jedna z lepsich veci co je na Slovensku. To si tie zeny neuvedomuju ze pri narodeni dostavaju cca 800 eur, potom maju 35 tyzdnov materskej, vypocitanej podla platu a nasledne do 3 rokoch veku dietata budu dostavat vyse 200 eur a pokial chcu mozu robit a aj tak ten prispevok dostanu.Vo vacsine vyspelich krajinach je materska cca 15-16 tyzdnov! Ano maju v tych krajinach zabezpecene skvele jaslicky a skolky ale tie stoja nemale peniaze. Ja mam taky pocit ze najviac frflu mamicky, ktore by chceli aj dieta ale chcu sa pekne obliekat a paradit aj dieta a byvat v krasnom dome a kazdy rok chodit k moru a to sa neda z materskej. A ked pred 24 rokmi moja mama bola na materskej, zeny nikdy neostavali s detmi tak dlho, kedze tie ktore mali dobre roboty sa vracala o mnoho skor. Co si o tom myslite?

Martina1239

Musím ti uznať to že máš pravdu. Síce obdivujeme západ ale nieje to ani tam tak úžasné. A vidím že hovoríš pravdu. Mala som v zahraničí konkrétne v Anglicku kolegyne a tie keď čakali dieťa ešte si museli isť niečo odpracovať aby dostali nejaké tie peniaze.
S/ tam drahé opatrovateľky a jasle a iné centrá. Ale na druhej strane dostávajú docela viac peňazí pri narodení a aj neskôr a štát im zľavňuje alebo dokonca platí celé inkaso domácnosti. To je elektrika, voda plyn. takže čo aj viem..

Veľa matiek si popri materskej hľadá zdroj príjmu a aj aj som našla niečo kde som so privyrobila cca 6-8€ denne.
Hovorím o tomto: shorte.one

Nieje to veľa ale keď si to tak vezmete každé euro sa počíta a vlastne cca 7x30€ je 210€ na mesiac a to je docela dobrá suma pre mňa ako ženu v domácnosti. Keďže dieťa už chodí do škôlky a prácu sa v našom regióne hľadá veľmi obtiažne.

neviempomoct

vies co, skus zalozit temu, kde v nazve bude jasne, o co ti ide, pretoze tu na fore je dost ludi zijucich v nemecku, ale mozno malokto z nich otvori temu materska na slovensku... logicky, ak by ti vobec vysla nejaka materska, tak sa musi z niecoho pocitat, minimalna z neminimalneho platu nedava zmysel. inak by si mala len rodicovsky prispevok a to by bolo z principu nefer, cize skus byt akcnejsia a urcite zistis, co potrebujes.

neviempomoct

Si tam dost dlho a pracujes tam tiez dlho na to, aby ti vyplacali matersku v Nemecku. Pokus sa poinformovat priamo na uradoch alebo si vyhladaj Elterngeld Deutschland a vsetky podmienky by mali byt tam.

clodinko

Vieš dosť báb mi píše na inom forume že dostanem minimum a som trocha stoho vydesená proste pracujem stale a pokial dostanem na SK minimum tak asi budem musieť ostat v nemecku pracovat az do pôrodu lebo vyžiť zo slovenskej materskej bude trocha zložité. Nechápem prečo by som mala dostať minimum keď zarobím 1800 eur podla čoho to potom počitaju.

neviempomoct

podla mna by ti mali platit nemecku matersku, kedze si bola poistena tam a budes byvat v ramci EU. ak ti bude platit slovenska materska, tak urcite nie minimalna, lebo si nezarabala minimalku...

clodinko

Ahojte baby
Chcem sa spýtať, dúfam že niektorá mi poraďíte. Pracujem v nemecku konkretne v mníchove aj s priateľom 3,5 roka sme zamestnaní na dobu neurčitú šef nam plati poistenie....ja si robím aj daňové priznanie.
Snažili sme sa o babo už nieaký čas a podarilo sa. Ale teraz ma trápi otázka chcem rodiť na SK nechceme ostat v zahraničí chceme sa vratiť na stálo na slovensko. Viete mi poradiť mám narok na materskú na Sk? Dostanem vlastne niečo? Moj plat tu je 1800 eur dufam že nedostanem na SK len minimum materskej. Ďakujeeeem ak sa mi ozvete a poradíte čo mám robiť

vebe

Laura, trochu poopravim tvoje tvrdenie, ze prve tri roky su najdolezitejsie. Mam dospele deti, do prace som isla ked mal syn rok a pri dcere ked mala 16 mesiacov, bolo volne miesto a mala som 2 tyzdne no to aby som si zorganizovala jasle a skolku. Ono, dolezity je kazdy jeden den pri vychove dietata. Ale da sa to aj pri praci, Musis si nastavit priority, venovat svoju pozornost a cas a to je rovnako dolezite aj ked ma dieta 5,10, 15 a viac rokov. Psychika sa vyvija po cely cas. Povedala by som ze dusevna a telesna pritomnost oboch rodicov je mozno este dolezitejsia prave u dorastajucich deti. Tam robi mnoho rodicov chybu, lebo si mysli, ze ved uz su velki, mozu byt sami, poradia si.A tvrdim jednu vec, to ake budu deti, ako sa budu spravat, ako sa im bude darit v skole a co z nich bude vobec nezavisi od toho ako dlho bola matka s nimi doma, nie je tam ziadna umera. To len potvrdzuje co som napisala.

laura321

v pohode Sissi, vyjasnili sme si to :D Mne to len pride dost krute, ked su mnohe matky nutene cely den pracovat, ked to dieta ich najviac potrebuje, prve tri roky su z hladiska dietata velmi dolezite, formuje sa psychika a malo by dostat dobre zaklady od rodicov, predsa len opatrovatelka, alebo ucitelka v jasliach im nemoze dat tu potrebnu lasku, ten kontakt s nou, pocit bezpecia, ako moze matka, len nato som narazala. Poznam aj maminky, ktore si nedokazu odpustit drahe kabelky, parfemy, dovolenky, nezabudnut hned vsetko vyvesit na FB a vymenia ich za cas s dietatom namiesto toho, aby sa na tie 3 roky troska uskromnili a venovali cas detom. Ale nikomu nemozem prikazovat, ako sa ma zariadit, kazdy si zvazi sam. A mate pravdu, pocula som o materskych v zahranici, je to tam este horsie, takze mozeme byt radi, aspon za tu almuznu co je rodicovsky. Ale napr v zapadnych krajinach ako Svajciarsko vela zien nepracuje vobec, su doma, vystacia si v pohode z muzovho platu, u nas maju take stastie len niektore, lebo tu by muz napr. robotnik o fabrike rodinu zo svojho platu neuzivil. A takisto sa necudujem kopec tridsiatnikov, co netuzia po detoch,lebo ledva sami prezivaju z toho co zarobia.

Emily opat

Moja terajšia situácia, žijem v Taliansku. Materská trvá 5 mesiacov, zvyčajne dva mesiace pred termínom pôrodu a tri mesiace po. Mala by som dostať 100% z platu, myslím, že bežne sa dostáva 80% ale spoločnosť kde pracujem mi tých 20% dorovna. Potom mám nárok na rodičovskú dovolenku ktorá môže trvať max. 180 dní a budem dostávať 30% z platu. V 9. mesiaci dieťaťa prestávam mať nárok na akýkoľvek ďalší fin.príspevok. Môžem sa rozhodnúť ešte ostať s dieťaťom doma a to max. na jeden ďalší rok ale je to neplatené. V maximálne v 21 mesiacoch dieťaťa sa musím vrátiť do práce, inak prídem o zamestanie. Dieťa musí ísť do jaslí. Cena štátnych v mojom regióne je 400€ na mesiac ale miesto dostane len 40% žiadateľov. Pokiaľ nie ste sociálny prípad veľkú šancu nemáte. Takže vám ostanú súkromné jasle ktoré stoja 700€.
Chcem ešte napísať, že niečo také ako pôrodné od štátu tu neexistuje. Je nejaká podpora pre ženy s deťmi ale musíte byť na hranici prežitia aby ste niečo málo dostali, pre bežnú rodinu je nemožné mať nárok.
Takže ja vysoko závidím matkám na Slovensku. Pôrodné, možnosť ostať doma aj do troch roku dieťaťa, pravidelný príspevok aj keď nie veľký.
Ja osobne budem mať veľký problém, keď zaplatím škôlku a nájom som na nule. Mať druhé dieťa? Kde by som nato vzala?