Nove dioptrie

Príspevok v téme: Nove dioptrie
sidewayss

Dobry den, davnejsie som bol u ocnej kvoli tomu, ze niekedy sa mi stava, ze ked vstanem tak ma zacne boliet hlava a vidim \\\"hviezdicky\\\". Tak som bol u ocnej lebo ma vseobecna doktorka tam poslala aby mi zmerali ocny tlak. Lenze, vtedy som si nedoniesol okuliare (ktore nosim len ku PC, TV a na citanie) lebo mi mali merat len tlak.

Tak mi zmerali aj dioptrie a doktorka si neviem preco myslela, ze okuliare vobec nenosim kvoli tomu, ze som si ich zabudol... Potom mi dala citat uplne male pismenka naspodu bez okuliar ktore vzdy citam s okuliarmi.. Povedala, ze mam nosit okuliare stale pritom som ich mal nosit len na citanie a ku PC..

Tak mi predpisala nove dioptrie. Lenze, ked som bol u vseobecnej doktorky tak som mal vsetko vpohode, dokonca sa mi dioptrie nezhorsili uz 2-3 roky a vzdy som nosil okuliare len niekedy. Tak by som sa rad opytal, ci naozaj musim si nechat spravit nove okuliare a nosit ich stale. Dokonca, myslim si, ze zrak sa mi nezhorsil lebo ked si dam okuliare dole, tak vidim trochu horsie ale tak isto ako pred cca 4 rokmi ked mi ich dali... Teraz mam 16 rokov.

Tu davam sosovky ktore mi predpisala len pre lave oko:
sfer. dioptrie: -1,0;-0,25; Cyl. dioptria: -0,5;-0,75; os: 60;160.

Tak ci tak pojdem do optiky este raz si zmerat a overit si ci naozaj musim nosit nove okuliare.

Dakujem za odpoved.

meri.m

Nosím okuliare od 12 rokov, ale vtedy sa mi dosť prudko zhoršil zrak a bez nich by som do diaľky videla fakt zle. Moji známi, ktorí mali vtedy alebo neskôr dioptrie cca do (+/-)1, si buď ani nedávali robiť okuliare, alebo ich nosili len na čítanie/neskôr na šoférovanie, a doktorka s tým bola ok, len že treba pravidelne prísť na kontrolu, prípadne sa ukázať, ak by cítili zhoršenie.
Bolesť hlavy môže súvisieť so zrakom a namáhanými očami, ale hviezdičky pri vstávaní vyzerajú skôr na nízky tlak (krvný, nie vnútroočný).
Otázka je, nakoľko sa nové predpísané dioptrie líšia od pôvodných - v optike Ti vedia zmerať aj dioptrie na Tvojich starých okuliaroch - možno nové okuliare vôbec nepotrebuješ, prípadne sa dajú len vymeniť sklíčka. (V optike som sa však stretla aj s tým, že tlačili na výrobu nových okuliarov a tiež mi odporúčali zakúpenie šošoviek - je to pre nich kšeft...)
Na unavené oči pomáhajú tabletky s luteínom, ale aj obyčajná mrkva.

simona64

A preco rovno nejdes na laserovu operaciu oci? Ponuka ich napriklad ocna klinika www.iclinic.sk a zatial som od znamych pocula len chvaly, aj na webe maju celkom fajn referencie, mozno by to raz a navzdy tvoj problem vyriesilo, ci? :)