Problém so školou

Príspevok v téme: Problém so školou
Martina99999

Dobrí deň, mám taký problém, že neviem či sa dá napríklad zo strednej pedagogickej školy ísť na vysokú archeologickú. Nemáte náhodou s tým niekto skúsenosti, neviete mi poradiť? Myslím či je to možné, alebo by som radšej mala ísť na gymnázium a z tadiaľ ísť na tú archeológiu poprípade egyptológiu. Za každú radu som vám vďačná :)

Martina99999

Lara tie kostry dinosaurov som uviedla len ako príklad u mňa na prvom mieste je Egypt, takže to teraz nejdeme riešiť. Ale čo sa tíka rodiny tak neviem, vôbec si to neviem predstaviť, no tak isto nechcem zahodiť svoj sen len kvôli tomu že sa bojím aká bude ešte budúcnosť. Práve preto som sa rozhodla, že teraz na strednú by som išla na pedagogickú a na vysokú asi do Prahy na Egyptskú archeológiu. Pretože ak by som to nezvládala, alebo ak by som na to finančne nemala (myslím na to cestovanie), mala by som stále šancu sa zamestnať ako učiteľka v materskej škole. Lenže ak by som mala gymnázium z vysokou archeologickou tak mám len jednu možnosť práce-archeológia.

Lara30

Spring - Neodhováram. Mala som na mysli jej budúcu rodinu (priateľ/manžel, prípadné deti), nie súčasnú.
Súhlasím, nech si ide za svojím snom, ale nech zváži všetky dôsledky svojho rozhodnutia. Vyštudovať archeológiu je jedna vec, pracovať v obore, vec druhá.

spring

Lara30 - naco ju odhovaras, ved ked je taka mlada a teraz si nevie predstavit zivot bez rodiny, tak za tie roky sa vsetko moze zmenit .. nech si ide za snom a uvidi ci zvladne alebo nie, ale ked si za tym nepojde tak to bude lutovat cely zivot!!!!

spring

nedaj sa odradit tym co pises o 14:51 ... chod studovat to co ta bavi bez ohladu na to co bude a ako bude - ja som kvoli tomu stratila par rokov a nakoniec som aj tak isla to studovat co som vzdy chcela a zatial nelutujem ... najvacsia blbost je ist studovat nieco co ta nebavi, len preto ze tam budu dobre platit alebo bohvie co - skola bude pre teba trapenie a robit to cely zivot ani nevravim ... vysoka skola (neviem ci je to tak urcite aj na SR) je strasne vela aj o tom, ze okrem prednasok musis aj sama studovat a ked by ta ta skola nebavila, tak akurat nejako skoncis a jedine co ti to da bude titul ....

Lara30

Predpokladám, že nemáš viac ako 15 rokov. Kostrami dinosaurov sa zaoberá paleontológia, to je úplne iný obor. Na to, aby si vyštudovala egyptológiu musíš byť najlepšia z najlepších. Ovládať minimálne AJ, NJ na úrovni rodeného hovorcu + ešte 1 cudzí jazyk, orientovať sa v základoch archeológie.
Tento obor je pre fyzicky i psychicky zdatných jedincov. Práca v teréne je veľmi náročná, keď nesneží, tak sa kope.

Pokiaľ sa už teraz obávaš ako vydržíš v budúcnosti bez rodiny niekoľko týždňov, nechaj to radšej tak.

Martina99999

Ano je to mojím životným snom už od mala som túžila skúmať vykopávky, vždy ma ohurovalo to, že môžem zobrať so rúk vec, ktorá je tisíce rokov stará, to je pre mňa neuveriteľný pocit :) Ale tak isto ma odraďuje to, že keby som niekedy išla napríklad do Egypta, tak čo moja rodina? Možno budem mať aj priateľa, alebo už aj manžela či deti, čo oni? Ostanú doma bezo mňa, veď predsa vykopanie napríklad jednej hrobky či kostry dinosaura môže trvať roky. No neviem toto jediné ma odraďuje, ale ja by som brala napr. aj takú prácu že v múzeu. Ale neviem no uvidíme :)

Lara30

Ahoj Martina,

z hociakej strednej školy s maturitou môžeš ísť na VŠ. Čo sa týka archeológie, gymnázium nie je povinné, ale ak chceš archeológiu študovať v SR, veľa vecí Ti uľahčí. K štúdiu archeológie sa Ti hodia viac jazyky (najmä NJ, AJ), matematika nie je podstatná.
Rada na záver: Ak je práca v archeológii tvojím životným snom, VYHNI SA SLOVENSKÝM VŠ VEĽKÝM OBLÚKOM. BEŽ DO ČIECH (Praha, Brno).

Lara

Martina99999

Ďakujem za držanie palcov :)
Mňa len to zožiera že neviem či by som gymnázium zvládla, mnohí hovoria, že dakedy bolo gymnázium ťažšie a že teraz je ľahšie iní zase opačne, tak neviem komu mám veriť. Viem že na gymnázium treba hlavne ovládať matematiku, slovenský jazyk a asi cudzie jazyky si myslím. No ja to mám tak, že z matematiky mi učiteľka dá ledvy dvojku aj to mi vlani dala 3 a zo slovenčiny mám samé jednotky zo dve dvojky a z cudzích jazykov mám z ANJ-2 a druhého CJ-2, takže neviem, tá matematiky mi robí dosť problémy.

Jessi_1111

Gymnázium ťa najlepšie pripraví na vysokú školu, čiže rozhodne by som zvolila to. :-) Ale dnes už gymnázium nie je podmienka, dá sa na VŠ dostať aj z inej školy. Tak držím palce. ;-)