Problém so sústredením

Príspevok v téme: Problém so sústredením
M4k4v3l123

Dobrý deň!
Mám 18 rokov. Keď čítam nejakú knihu, alebo pozerám video vždy mi myšlienky odbiehajú niekde úplne inam. Zapamätám si tak len veľmi malú časť toho, čo prečítam (alebo si to musím prečítať za sebou viac krát). Zároveň veľmi ľahko zabúdam veci. Veľa krát keď sa s niekym rozprávam a počúvam ho, tak polovicu z toho čo hovorí dotyčná osoba tiež prepočujem (zase rozmýšľam nad inými vecami). Trvá to už dlhšie Je to bežná vec? Viem sa tomuto nejako vyhnúť/liečiť to?
Za prípadnú odpoveď budem veľmi vďačný!

viiiir

Tak ako napísala redka, pri digitálnej demencii sa to často používa. No je pravda, že sa to ťažko overuje a stále nie je isté, čo všetko na tej digitálnej demencii je pravda ...

Taktiež je pravda, že strata sústredenia môže byť spôsobená aj ďalšími faktormi (nedostatok vitamínov, choroba, ...).

Čo sa týka internetu, myslím si, že tie straty sústredenia tak trochu vyplývajú aj z fungovania neurónovej siete. Majme napríklad človeka, ktorý celý deň nerobí nič iné, len číta tweety (alebo nejaké iné krátke texty ako napr. statusy, vtipy, nadpisy článkov, atď). Keď si ten človek prečíta tweet tak v rámci toho tweetu sa v hlave vytvorí niekoľko spojení. Problémom môže byť, že keď prečíta znovu nejaký tweet, tak nielenže vzniknú spojenia v rámci toho druhého tweetu, ale vzniknú spojenia aj medzi tými dvoma tweetmi. Vzniknú spojenia aj napriek tomu, že logicky vôbec nemusia súvisieť a tak vzniká problém. Keď potom číta rozsiahlejší text, tak jednotlivé časti sa môžu spájať s veľkým množstvom tweetov. Následkom toho môže byť sústredenie (napr. pri čítaní rozsiahleho textu) prerušené myšlienkou, ktorá je kombináciou čítaného textu (vnemu) a nezmyselných tweetov. Keby ten človek čítal celé dni iba jeden tweet a bola by v ňom situácia, ktorá sa vyskytuje v tom rozsiahlejšom texte, tak je takmer isté, že pri čítaní danej situáciue u toho textu sa sústredenie preruší práve tým tweetom. Keď však ten človek číta stále rôzne tweety, potom v tom rozsiahlom textu je mnoho situácií, ktoré môžu byť prerušené a tie nové myšlienky môžu byť rôzne.

Keď človek číta rozsiahlejší text, tak jednotlivé myšlienky sú spájané s nosnou myšlienkou a práve tá nosná myšlienka je dôležitá.

Čo môžem teda odporučiť, tak čítať rozsiahlejšie texty a snažiť sa stále udržať nejakú nosnú myšlienku. Niektorým to ide lepšie, niektorým horšie ... No trénovať sa to určite dá.

redka

tiez mam ten problem a tiez si myslim ze za to moze internet... clovek sa nejako spolieha ze tu info niekde niekedy este najde a nesnazi sa ju teda ulozit, robi na compe viac veci naraz - pozera video ci pocuva hudbu a do toho nieco cita ci pise maily, chatuje a nejak sa nesustredi poriadne ani na jedno atd... mozno si pozrie nieco na temu digitalna demencia...

M4k4v3l123

Symet: Aj problémy v hlave sa zvyknú liečiť :) Samozrejme ja nechcem brať žiadne lieky, stravu kludne pozmením, ak to s tým súvisí.

viiiir: A aký súvis s tým má internet? Čítal som, že nie si odborník, a že sa len domnievaš, ale prečo si to myslíš, že za to môže internet?

viiiir

Nie som odborník v tejto oblasti, ale domnievam sa, že je to jeden z dôsledkov používania internetu a čoraz viac ľudí tak môže mať podobný problém so sústredením.

Podľa mňa by si mal menej používať internet a viac čítať rozsiahlejšie texty. Postupne by si tak mal "konštruovať" svoje myšlienky a mal by si byť schopný lepšieho sústredenia.

Ak sa mýlim, tak ma niekto opravte.

Inak je úžasné, za čo všetko môže hlava. Aj ja som mal nejaké problémy so sústredením a vnímaním. Možno to bude niekoho zaujímať :)

Keď som bol menší (15r), moje vnímanie bolo v pohode, ale pri komunikácii som dosť vyžadoval od ostatných logické a stručné vety plné informácií. Najprv ma to iritovalo, potom som si na to zvykol a vo svojej hlave som postupne začal ignorovať všetky "komunikačné omáčky", ktoré neobsahovali žiadne informácie a ktorých podstatu som vedel ešte predtým, ako ich druhá osoba vyslovila. Namiesto počúvania som teda začal viac myslieť (analyzovať komunikáciu alebo jej obsah). Moje vnímanie sa tak zhoršovalo, ale keď bolo potrebné, tak sústredenie som vedel udržať. Postupom času som avšak začal ignorovať aj všetky slová, ktoré neboli primárne určené pre mňa. Keď mi napríklad niekto zrazu položil otázku a ja som nebol pripravený ju vnímať, tak som reagoval otázkou "Čo si hovoril?". Tá otázka bola časom čoraz častejšia a niektorým to už pochopiteľne začalo liezť na nervy. Potom som sa naučil "prehrávať" myšlienky. Teda namiesto toho, aby som sa spýtal na to, čo hovoril, tak som si tú vetu v hlave prehral a po chvíli som reagoval. "Prehrávanie" teda čiastočne vyriešilo problém s vnímaním komunikácie. Veľké problémy prišli neskôr, keď som v hlave riešil nejaké veľmi abstraktné problémy aj niekoľko týždňov nepretržite. Vtedy som začal mať problémy aj so sústredením na bežné veci. V podstate to, čo opisuje aj M4k4v3l123. Moje myšlienky vždy prešli na tie, ktorými som sa hlboko zaoberal. Skoro som sa z toho zbláznil. Tomu som nakoniec zabránil tým, že som tie problémy prestal riešiť. Snažil som sa menej myslieť a výrazne viac vnímať. To viedlo k viacerým zmenám. Napríklad predtým na ceste do školy som mal hlavu stále sklopenú dole a premýšľal som. Po zmene som tú cestu viac vnímal. Všímal som si každý detail (listy, farby, ľudí) a vôbec som nad ním nepremýšľal. Keď som viac vnímal, znovu som bol schopný plnohodnotného sústredenia (napríklad komunikácie). Ešte je zaujímavé, že síce som už bol schopný dobre vnímať, stratil som schopnosť abstraktného a hlboké myslenia.