Informacie poskytovane pribuznym

Príspevok v téme: Informacie poskytovane pribuznym
inforka

Ahojte. Viete mi prosim niekto povedat ako je to s poskytovanim informacii o zdravotnom stave pacienta? Konkretnejsie myslim situaciu ked partner s ktorym sice sme roky spolu no nie sme zosobaseni.. ak by sa jednemu z nas nieco stalo tak mal by ten druhy pravo dozvediet sa od lekarov info o stave? Alebo je tam podmienka ze uz musime byt zosobaseni aby sme na to mali narok.. Napriklad po nehode... Dakujem

Slobodna

Zákon o rodine nepozná inštitút druh/družka len inštitút manželstva. Družka nemá ani nárok na majetok partnera po úmrtí pokiaľ neuviedol v závete inak.

Slobodna

Druh/družka nie je zákonný stav, nakoľko svoj stav nemajú ako preukázať (nejaký papier???) Áno, liberta25 má pravdu, že patrí medzi blízke osoby ale rozhodne nemajú také práva ako manželia. Inak info o zdravotnom stave sa poskytuje len na základe súhlasu pacienta a ak si zabezpečíš takýto súhlas, tak to nebudeš musieť v budúcnosti riešiť.
Toto je aj jeden z hlavných dôvodov prečo homosexuáli bojujú za registrované partnerstvá, nemajú právo na poskytnutie info o zdravotnom stave, pretože nemajú žiadny zákonný doklad o svojom vzťahu.

Ria_94

Uff, družka je taký zákonný stav, že keď sa rieši niečo ohľadne peňazí (napríklad celkový príjem domácnosti), tak sa tam zarátava aj vzťah druh-družka... Inak je to ťažko dokázateľný vzťah, pokiaľ nemajú rovnaký trvalý pobyt... Ale aj tak ai myslím, že kebyže nemáš nikoho, tak aspoň tvpjej polovičke povedia, na čom si...

Uffff

Druzka je aky zakonny stav??? Jasne, ze druzke ziadne info nedaju a to by mala akoze pravnicka liberta vediet ale nevie.

Ria_94

Tiež si myslím, že ako družke by ti mali aspoň minimum poskytnúť... Si zober, že by rodičia tvojho priateľa už nežili... Tak by nikto nevedel, čo s ním je? ...

liberta25

je rozdiel nahliadat do zdravotnych dokumentov a poskytnut info o zdravotnom stave. jasne, ze v pripade nehody, operacie a pod., ti taketo info ako druzke poskytnu.

Shayleen

Formátovať pre tlač
04 október 2011

1. V súlade so zákonom č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, je ošetrujúci zdravotnícky pracovník povinný informovať o účele, povahe, následkoch a rizikách poskytnutia zdravotnej starostlivosti, o možnostiach voľby navrhovaných postupov a rizikách odmietnutia poskytnutia zdravotnej starostlivosti (ďalej len "poskytnúť poučenie"), ak tento zákon neustanovuje inak (§6a),:
a) osobu, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, alebo aj inú osobu, ktorú si táto osoba určila,
b) zákonného zástupcu, opatrovníka, poručníka, inú fyzickú osobu ako rodič, ktorá má maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti, osobu, ktorá má dieťa v náhradnej osobnej starostlivosti, osobu, ktorá má dieťa v pestúnskej starostlivosti, osobu, ktorá má záujem stať sa pestúnom a má dieťa dočasne zverené do starostlivosti, budúceho osvojiteľa, osobu, ktorá má dieťa zverené podľa osobitných predpisov, alebo štatutárneho zástupcu zariadenia, v ktorom sa vykonáva rozhodnutie súdu o nariadení ústavnej starostlivosti alebo rozhodnutie súdu o uložení ochrannej výchovy (ďalej len "zákonný zástupca"), ak osobou, ktorej sa má zdravotná starostlivosť poskytnúť, je maloleté dieťa, osoba pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo osoba s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony (ďalej len "osoba nespôsobilá dať informovaný súhlas") a vhodným spôsobom aj osobu nespôsobilú dať informovaný súhlas.

2. V súlade so zákonom č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, údaje zo zdravotnej dokumentácie sa poskytujú formou výpisu zo zdravotnej dokumentácie, za podmienok ustanovených v § 24 citovaného zákona.

3. V súlade so zákonom č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov, údaje zo zdravotnej dokumentácie sa sprístupňujú formou nahliadania do zdravotnej dokumentácie pacientovi alebo jeho zákonnému zástupcovi v celom rozsahu, ostatným osobám za podmienok ustanovených v § 25 citovaného zákona. Oprávnenosť ostatných osôb na sprístupnenie údajov zo zdravotnej dokumentácie pacienta posudzuje v podmienka UNLP právne oddelenie.
- Osoba oprávnená nahliadať do zdravotnej dokumentácie má právo robiť si na mieste výpisky alebo kópie zo zdravotnej dokumentácie.
- Poskytovateľ môže odmietnuť nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie osobe, ktorej sa poskytuje zdravotná starostlivosť v špecializačnom odbore psychiatria alebo v špecializačnom odbore klinická psychológia, ak by negatívne ovplyvnilo jej liečbu.

4. V súlade so zákonom č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zdravotnícky pracovník je povinný zachovávať mlčanlivosť o skutočnostiach, o ktorých sa dozvedel v súvislosti s výkonom svojho povolania.
- Povinnosti mlčanlivosti môže zdravotníckeho pracovníka zbaviť iba osoba, ktorej sa skutočnosti týkajú, alebo orgán príslušný na vydanie povolenia, a to na žiadosť orgánov činných v trestnom konaní a súdov.
- Povinná mlčanlivosť sa neporuší postúpením zdravotnej dokumentácie medzi lekármi poskytujúcimi zdravotnú starostlivosť, ako aj v ďalších prípadoch ustanovených osobitným predpisom.
- Povinná mlčanlivosť sa neporuší ani informovaním
a) zdravotníckeho pracovníka, ak rozsah poskytovanej informácie nepresahuje rámec informácií, ktoré zdravotnícky pracovník nevyhnutne potrebuje na riadne plnenie úloh pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti,
b) členov a pracovníkov komôr pri vykonávaní tých právomocí a v takom rozsahu, ktoré im priznáva tento zákon.

Slobodna

Informacie o zdravotnom stave pacienta sa poskytuju len najblizsim pribuznym, to je rodina a manzel/manzelka ale dost zalezi od lekara.