Borelióza

Príspevok v téme: Borelióza
LucinkaG

Pekný deň,
minulú nedeľu som bola na ihrisku, prišla som domov dala som si sprchu, mamka ma prezrela či nemám kliešťov. V utorok som sedela na terase a na lýtku a stehne zo zadnej strany som mala také čierne bodky, tak som si ich vytlačila, vyšli normálne vonku, tlačila som si to až kým nešla krv.Až večer ma napadlo, že to mohli byť kliešte, tak som si obidve ranky vyšprtala ihlou a vydezinfikovala. Mám tam len chrastičky, nič červené, no aj tak sa bojím čo ak to boli kliešte. Aj keď všetci mi hovoria, že kliešť sa tak nedá vytlačiť ako vyrážka.
No ja chcem ísť na testy Elissa, Westernblot a CD57 na kliniku ALDA Prešov, 6 týždňov po vytlačení tých bodiek.
Myslíte si, že tieto testy stačia aby mi zistili či mám alebo nemám boreliózu?Alebo mám absolvovať ešte nejaké iné, špeciálne vyšetrenia?Nechcem mať po pár rokoch také problémy ako čítam, že majú niektorí ľudia a nevedia sa z toho dostať.Máte niekto skúsenosti s touto klinikou v Prešove,je potrebný výmenný lístok od všeobecného lekára alebo keďže si to platím sama stačí sa tam len objednať?Dali ste sa niekto testovať týmito testami, mali ste negatívne výsledky a aj tak ste mali boleriózu?Čítam, že niekedy môžu byť tieto testy falošne negatívne, tak potom načo sa robia, ak nie sú presné a človek im nemôže veriť?
Ďakujem za odpoveď

LucinkaG

A je možné podľa Vás jednoducho vytlačiť kliešťa ako vyrážku?
Máte niekto skúsenosť s Dr. Kozma z Košíc?
Ďakujem

philips

Ak ti to teda finančne neuškodí, tak nie je problém.. Ale na tvojom mieste by som sa najprv na tie testy spýtal obvodného, či ti ich nedá spraviť na účet poisťovne..

IGM

Ak ty to finančne neublíži, tak to skús, ja si tiež chcem dať spraviť aspoň ten ELISA test na boreliózu, v Bratislave robí tieto vyšetrenia tiež laboratórium HPL, ELISA test tam stojí 15,98 eur a pokročilejší imunoblot na boreliózu 40 eur. Je lepšie tomu venovať pozornosť a dať sa otestovať, ako potom trpieť, čo som čítal skúseností ľudí s touto chorobou tak ich to dosť poznačilo, tiež máme v rodine člena, čo to mal, a úplne ho to odrovnalo, ale jemu to veľmi neskoro zistili, on to v sebe nosil roky až to prešlo do chronického štádia. Zase poznám jedného človeka, čo mal kliešťov aj 10 a ani o borelióze poriadne ešte nepočul, ja by som na jeho mieste už išiel dávno na testy, po toľkých kliešťoch, ale nie každý človek je dobre informovaný a ani nevie, čo taká choroba môže spôsobiť.

LucinkaG

Test Elissa stojí 28 eur, Westernblot 98 eur a CD57 16 eur. Viem to, za zdravie mi to stojí, len chcem vedieť či to má význam dať si robiť také testy a či sa naozaj dá kiešť vytlačiť ako vyrážka z kože.
Ďakujem

philips

Kliešte tak nevytlačíš.. A ako samoplatca im zavolaj a objednaj sa.. Pozor, tie testy nie sú najlacnejšie..