Ktorý lekár?

Príspevok v téme: Ktorý lekár?
mmomonna

Mám celiakiu už cca 3 roky. Dodržiavam bezlepkovú diétu, ale stále to nie je ono. Idem teraz na kontrolu - na gastroskopiu, majú mi zobrať vzorky aj na laktózu, ale chcela by som i dať spraviť testy aj na iné potravinové testy, napr. na histamín a pod. Chcem sa spýtať, či tietp testy tiež robia na gastre, alebo treba ísť na alergológiu, či niekde inde? ďakujem za info

LMarika

Interklinik BA - velky test na potravinove intolerancie z odberu krvi na 220 potravin. Stoji asi 400 €, ale ak mas celiakiu, tak neverim, ze nemas aj ine potravinove intolerancie. Skus naskrabat peniaze a daj si ho urobit. Ak sa ti to zdav vela, mozes si kupit maly domaci test Food detective a urobis si ho doma sama. Ten stoji okolo 80 € a su je v nom 46 potravin. A na histaminovu intoleranciu robi test z odberu krvi alergolog. Pozor na cukry ako laktoza, fruktoza, sorbit! V testoch z odberu krvi nie su. Na laktozu ta vysetri gastroenterolog a na fruktozu a na sorbit sa robia dychove skusky v Rakusku, pricom do jednej dychovej skusky moze ist len jeden cukor. Cena jednej je asi od 30 do 60 €, ako u ktoreho lekara a robia to tam vacsinou gastroenterologovia. Cize ak ti napriklad velky test s viacerymi potravinami z odberu krvi ukaze, ze na jablko intoleranciu nemas, znamena to len tolko, ze nakolko v jablku su najmenej tri alergeny - jablkovy alergen, fruktoza a sorbit, tak test ti ukazal len tolko, ze nemas intoleranciu na ten jablkovy alergen a to je vsetko. Ak mas ale intoleranciu na fruktozu a na sorbit, tak ty budes napriek tomuto vysledku citit, ze tu jablko robi problemy, rovnako ako takmer kazde ovocie, ovocne stavy a marmelady... aj mnohe sladkosti a med. Testy dychovymi skuskami diagnozu len potvrdia.

gusto1975

Dermatológ nerobí žiadne testy na alergény. Tieto testy robí buď alergológ/imunológ (prick aj testy na potravinovú toleranciu, napr. na celiakiu a histamín)