Intolerancia potravín - vyšetrenie

alergen

tzv. skrížená potravinová alergia. Ak máte alergiu na pele, trávy a iné kraviny, je pravdepodobne, že aj po zjedení jablka, jahôd, pomaranča sa vám zapchá nos a iné symptómy sa dostavia..., otestoval som sa sám...bohužial po každom zjedení jablka sa mi zpachá nos, banán to isté, šteklí v krku....nájdite si cez google skrížená potravinovaná alergia...tam je tabulka, kde sú názvy alergénov - trávy, pele...a vedla stlpec potraviny, ktoré s nimi súvisia...napr. breza = jablko, atd....jablká mám rád, bohužial, vkuse mi sa mi upchal nos a nemienim užívať antihistaminika...nonstop

Otestovana

Mne ten test s tymi 220 potravinami robili v amublancii u Dr. Albertovej a stalo ma to 300 eur. O 70,- menej ako pise LaMarika.

Bambulica

Ano, presne ten test som mala na mysli čo spomína LaMarika. Cez firmu Sepea je to najlacnejšie. Dá sa kúpiť cez internet.

LMarika

Ano, existuje test Food detective a mozes si ho urobit sama doma, obsahuje 46 potravin a stoji asi 80 € a da sa objednat cez internet. Jedinou nevyhodou je len, ze to nemas "cierne na bielom" u lekara zapisane, ale to ti uz moze byt jedno. Hlavne, ze vies, co mas zo stravy vylucit, aby si sa citila dobre. Ak chces ale bezpodmienecne mat aj zapis u lekara, ze mas nejaku intoleranciu, tak potom take dve-tri hodinky vlakom a si v BA, tam to robia na Interklinik - tam uz ale ide o velky test s 220 potravinami a stoji 370 €, ak mas Vseobecnu zdravotnu. Nech uz sa ale rozhodnes pre ktorukolvek z tychto moznosti, NEBUDES MAT V TESTE CKRY! To znamena, ze tam nebudes mat laktozu, fruktozu a sorbit. Laktozovu intoleranciu ti vie zistit gastroenterolog z gastroskopie. Len mu to musis vopred povedat, ze chces doplnkove vysetrenie enzymov a ze chces vediet, ci mas na laktozu intoeranciu. SORBIT A FRUKTOZA su ovocne cukry nachadzajuce sa v kazdom ovoci. Testy na ne ti urobia jedine v Rakusku formou dychovych skusok. Do jednej dychovej skusky moze ist len jeden cukor. Jedna stoji tak medzi 30 - 60 €, ako kde. Ak sa ti ukaze intolerancia co i len na jeden z tychto cukrov, bude treba vylucit zo stravy vsetko ovocie, ovocne stavy, marmelady a vela sladkosti a vsetko, co z ovocia pochadza, pri sorbite aj zubnu pastu a biele tabletky do kavy, ktore si ludia davaju namiesto cukru a take tie cukriky, ktore su akoze dobre pre zuby... Alebo ak sa ti nechce ist do Rakuska na dychove skusky, tak proste len zajdi ku gastroenterologovi na hadicu za ucelom zistenia intolerancie laktozy a ak uz budes mat takto takmer skompletizovane vysetrenia a napriek tomu budes citit, ze to este stale nie je O. K., tak jednoducho urob na sebe pokus, ze vylucis zo stravy vsetko ovocie, sladkosti, marmelady, stavy... a budes pozorovat, ako sa citis. A ked potom ovocie do stravy znovu zaradis a nafuknute brucho, prdenie, bolesti brucha... sa vratia, tak uz budes vediet, ze je to z ovocia, vyradis ho definitivne a mas pokoj. Ide o to, ze napriklad v teste Food Detective/Food print sa ti ukaze, ze na jablko intoleranciu nemas. Lebo jablko ma najmenej tri alergeny, ktore tu intoleranciu mozu sposobit. Jablkovy alergen (je v teste), fruktoza a sorbit (nie su v teste). Test z odbeu krvi ti teda ukaze len, ze na jablkovy alergen intoelranciu nemas, no pokial by si ju mala na niektory z tych cukrov, tak ti jablko bude robit problemy. Pri intolerancii na sorbit prichadza reakcia casto az par hodin po konzumacii ovocia, nie hned. Tento cukor sa pomaly vstrebava. Preto je to tak a pre takehoto cloveka je potom aj tazke zistit, co mu vlastne sposobjue tie problemy. Preto ti to najlepsie ukaze pokus na sebe s vylucenim ovocia a vsetkeho, co z neho pochadza. Nejake infosky o fruktoze a sorbite najdes na nemeckych strankach.

Bambulica

Ahoj, zbytočne budeš platiť ambulancii alebo lekárni, je to test, ktorý si môžeš veľmi ľahko urobiť doma. Dá sa kúpiť cez internet firma Sepea.