HAK Zoely ako začať užívať

Príspevok v téme: HAK Zoely ako začať užívať
Pattie

Ahojte baby, prosím vás mám prvú HAK a neviem ako s nou žačať. Mám zoely 28tab a posledné 4 sú placebo. Viem že sa majú začať užívať v prvý deň ciklu, a potom po porade, v príbalovom letáku je napísané, že majú sa žačať podla toho v aký deň som to dostala. Čiže to znamená napr: dostanem to v stredu tak musím užiť tabl. s označením streda z prvého riadku. A potom mám pokračovať normálne druhý tretí riadok alebo musím dobrať prvý a až potom pokračovať? A potom čo s tími tabletkami z prvého riadku (pondelok, utorok)? dobrať ich alebo nedobrať a potom tie placebo?
Velmi pekne dakujem za rady, dúfam že mi pomôžete lebo v príbalovom letáku to vôbec nie je napísané

escap

Možno nevieš, ale prakticky všetka HAK na našom trhu je potratová. To znamená, že ak zlyhá antikoncepčný účinok (zabránenie počatiu) nastupuje abortívny účinok po počatí - t.j. zabránenie uhniezdenia oplodneného vajíčka v maternici, čím počaté dieťa zomiera v cca 7-8 dni po počatí po spotrebovaní zásob vlastných živín.

Potratový účinok HAK je spravidla uvádzaný výrobcom v informáciách pre lekárov, niekedy i priamo v príbalovom letáku, ktorý je určený laickej verejnosti, je však uvádzaný tak, aby princíp účinku bežný laik nepochopil, a zároveň tak aby pri súdnych sporoch nebol výrobca postihnuteľný.

Potratový účinok, t.j. znemoženie uhniezdenia cca 5-denného embrya nastupuje vplyvom gestagénu a to predovšetkým u tých preparátov, kde je nízka estrogénová zložka (dnes skoro u všetkých), která má za cieľ blokovať ovuláciu. Estrogénová zložka je však stále znižovaná pre stále subjektívne zdravotné potiaže (vodnatosť, nadváha, bolesti hlavy...), čím je znižovaná účinnosť blokovania ovulácie a nastupuje potratový efekt.

Sexuálne aktívna žena, ktorá užíva HAK, si tak nemôže byť nikdy istá, či v cykle nespôsobila potrat svojmu niekoľkodňovému počatému dieťaťu.