Hyperthyreóza a psychika - je to také vážne?

Príspevok v téme: Hyperthyreóza a psychika - je to také vážne?
Floralys

Mojej 25 ročnej dcére pred 5 rokmi diagnostikovali hyperthyreózu. Užíva thyrozol a lekár jej odporučil odstránenie štítnej žľazy. S tým dcéra nesúhlasí, ale jej stav je už neznesiteľný. Je neuveriteľne podráždená, vybuchne kvôli každej maličkosti. Žije s nami a našou 17 ročnou dcérou. Stále ešte študuje na vysokej škole, ktorú dvakrát prerušila. Nezúčastňuje sa žiadnych činností v domácnosti. Ak ju poprosím aby si upratala izbu, vybuchne, rozplače sa, vidím, že je na pokraji síl, je doslova zrelá na psychiatrickú hospitalizáciu. Chodíme už okolo nej po špičkách, ale stále to nie je dosť pre ňu. Aj keď ju mám rada, začínam toho mať už naozaj plné zuby. Raz sa vyhovára na to, že má v škole veľa učenia, teraz cez prázdniny na horúčavy, potom zase že nespala, že nevládze atď. Neumyje po sebe ani šálku, ustavične sedí pri počítači alebo pozerá nejaký film. Rešpektujem to, že pri tejto diagnóze sa človek rýchlejšie unaví a má slabšiu kondíciu, ale niekedy mám pocit, že je to z jej strany aj trocha výhovorka. Jej emocionálne výbuchy sú nenormálne: hneď sa rozplače, začne vyskakovať, vraj jej nedáme sa ani nadýchnuť, stále od nej niečo chceme. Je to zarážajúce, lebo napr. teraz cez prázdniny celé dni presedí v neupratanej izbe kde sa prach dá krájať, sedí pri počítači a keby sme jej tam nepriniesli jedlo, zhltne hocičo, len aby si nemusela nič sama pripravovať. Na počítač energiu má, na upratanie izby nie. Nie je ochotná pohnúť zadkom, vraj nevládze. Naozaj už neviem čo mám robiť, najradšej by som bola keby odišla z domu a starala sa sama o seba, lebo aj my s manželom sme už z nej maximálne vyčerpaní. Jediné čo nás brzdí je jej zdravotný stav. Odstránenia štítnej žľazy sa aj ja bojím, nechce sa mi veriť, že nie je iné, menej drastické riešenie. V minulosti sa predsa iba užívali lieky.
Ak niekto z vás mal tento problém, napíšte mi prosím, či ste tiež mali také výbuchy, či ste tiež nezvládali svoje emócie. A aká liečba vám pomohla. Za akúkoľvek pomoc ďakujem.

verutak

mna najviac prekvapuje ze pred rokmi sa toto normalne liecilo, dnes kazdemu mlademu cloveku len stitnu zlazu odrezu. to uz nie je liecba, to je masiarstvo.

CoSaToDeje

Čo sa to deje v tomto našom svete, že pomaly každý druhý človek je pacientom endokrinológie? Pred pár rokmi ľudia ani nechyrovali o tom, že je nejaká štítna žľaza - a dnes??? Samá hyperthyreóza alebo opak, v akom svete to žijeme ludia?

jasom01

tana prosím ťa nemohla by si mi napísať na mail? Potrebovala by som trocha viac informácií. Aj ja beriem thyrosol a tiež mi chcú zobrať štítnu žľazu. A lekárka tiež tvrdí, že mám Basedowa. Ale mne sa to nezdá, všetko mi to pripadá ako nátlak na operáciu. Neviem ako sa to liečilo v minulosti, ale dnes tu na Slovensku najradšej všetko len vyrežú. Prosím ťa, napíš mi na mail jasom01@centrum.sk. Ďakujem ti.

tana888

ja by som na operaciu uz nesla nikdy v zivote...s tazkostami mi vybrali pravy lalok stitnej zlazy a mala som diagnostikovanu basedowsku tyrotoxikozu.Po roka som uzivala tyrozol a skoro ma vystrelo,mala som bolesti v hrdle a zacalo mi z nicoho nic skrtit...operovali ma na 2 krat,lebo stitna strasne krvacala,a vybrali mi s tazkou biedou len polovicu...Mam poskodenu hlasivku a vobec sa necitim lepsie...Lekarom(tym co ma skusali operovat )som vdacna ze skusili,ale mojej endokrinologicke vdacna nie som...Po predpisovani thyrozolu som zbytocne vela krvacala a mam doteraz bolesti v hrdle..Je to uvedene v neziaducich ucinkoch(a vela inych veci),takze to neoporucam brat vobec nikomu..nechapem preco take svinstvo vobec predpisuju.Prisiel mi vysledok z histologie a nakoniec bo uplne iny ako diagnoza ,na ktoru ma liecili..Mala som netoxicku strumu namiesto toxickej basedowskej ..Kazdemu prajem vela zdravia a hlavne aby sa im poriesili ich problemy bez tohto lieku...Existuju aj ine lieky a zdravie je prvorade a zodpovedny je zan kazdy sam..Tak vam nakoniec lekar povie,ze si letaky k liekom treba vzdy precitam....tana

dixit

Floralys, lenže teraz jej tá žľaza nefunguje správne a len lieky jej udržujú hladinu hormónov v norme. je logické, že je ľahšie hormóny do tela dopĺňať (čo by bolo nutné po operácii) ako zamedzovať ich nadmernej tvorbe - preto je thyrozol vždy len dočasné riešenie, ktoré má od ideálu veľmi ďaleko.
netvrdím, že tá operácia je ideál - i ja by som si štítnu žľazu radšej bola ponechala - ale zdravú, nie s nutnosťou utlmovania liekmi. no to nešlo, a potrebovala som fungovať, tiež som študovala VŠ, preto som volila operáciu...

a tie problémy s hlasivkami sú len výnimočné, nie že by som ja mala nejaké extra šťastie. pri operácii hrozí poškodenie hlasivkového nervu, no to asi len ozaj pri veľkých strumách, nádoroch a podobne. tu o tom píšu trochu viac

www.ordinace.cz

nenahováram ťa, aby si dcéru hnala na operáciu, no skús sa informovať o tom, ako dlho je možné brať thyrozol a aké sú jeho vedľajšie účinky. pretože to nie je len psychika, s ktorou má problém tvoja dcéra. ak ma pamäť neklame, moja lekárka bola proti tomu, aby som dlhšie užívala thyrozol, z dôvodu možných problémov s kosťami, očami a srdcom.
a aby som nezabudla: tehotenstvo a neliečená hyperthyreóza, ale ani liečba thyrozolom, nejdú dokopy!

Floralys

dixit, ale ja som čítala, že niektoré dievčatá majú po operácii problémy - s hlasivkami, ich stav sa nenormalizuje, ale naopak, objavia sa ďalšie problémy a tie sa bez štítnej žľazy už nedajú tak ľahko odstrániť. Ty si možno mala šťastie. Práve pre tie rozporuplné skúsenosti máme strach z tej operácie. Štítna žľaza je veľmi dôležitý orgán a v tele má svoju nezastupiteľnú funkciu. Dodávanie umelých hormónov ju nemôže úplne nahradiť.

dixit

5 rokov? čudujem sa, že ju tak dlho ten thyrozol nechajú užívať, veď to je tiež svinstvo s množstvom vedľajších účinkov... pokiaľ viem, nemal by sa užívať dlhšie než 2-3 roky. práve preto sa obvykle pristupuje k operácii, že je to menej drastické riešenie ako sa dlhodobo tlačiť týmito liekmi

mne tiež pred 5,5 rokmi diagnostikovali hypertyreózu a na operáciu som šla už dávno - budú to už 4 roky a veľmi mi to pomohlo, odvtedy mám pokoj! je mi dobre, som aktívna, bez problémov vládzem športovať aj každý deň, čo bolo počas toho roku a pol, čo som bola na thyrozole, nemysliteľné. operovali ma v Dolnom Kubíne, všetko bez problémov, po 5 dňoch som bola doma, jazvu skoro nevidno a môžem žiť úplne normálnym životom. inak vekovo som ako tvoja dcéra a neviem si predstaviť, že by som tak dlho trpela tie stavy, aké som aj ja pred operáciou zažívala - veď tak jej mladosť uteká medzi prstami...

hehe1

chcela by si pocut nazory ludi... tak si vygoogli, co cakas, ze sem pride 20 ludi presne s tym problemom ? treba si nastudovat, moznosti je milion... nebud leniva

Floralys

Chcela by som skôr počuť názory ľudí, ktorí hyperthyreózu prekonali. Či mali tiež takéto psychické problémy, nervozitu atď. Zároveň aj či sa z toho dostali bez operácie štítnej žľazy.