Jedna sa o sociálnu fóbiu?

Príspevok v téme: Jedna sa o sociálnu fóbiu?
Kontrol0r

Takže základne info o mne: Je mi 21, 185 cm 65 Kg, dosť chudý. Mám maturitu, bývam s rodičmi. V minulosti ma v škole dosť šikanovali.

Mám problém: hlavne v spoločnosti neznámych ľudí hlavne dievčat, "stačí ak je jeden v skupinke ktorú dobre poznám" a už nedokážem nezáväzne komunikovať, som len ticho a necítim sa dobre, len odpovedám na otázky. Neplatí to ak sa opijem.

Nedokážem osloviť alebo napísať dievčaťu. A to ani pod fake profilom :D S dievčatami nedokážem spontánne komunikovať, nemám ani žiadne kamarátky s ktorými by som sa častejšie stretával. Osamote som sa s dievčaťom nikdy nestretol "na kávu a podobne", len partia ísť sa opiť.

Nedokážem sa uchádzať o žiadne zamestnanie, kedže je nutná komunikácia na pohovore. Nedokážem si nikde ani poslať životopis.

Strašne by som chcel precestovať svet "môj sen" ale som zbabelec.
Jedine čo dokážem ej cestovať po okolí "turistika" s dobrými známymi alebo sám.

Dlho sa premáham ísť do kaderníctva, a ak idem len k staršej pani.

Sám mám problém jesť v preplnenej reštaurácii a podobne ak sme viacerý napríklad na turistike tak to problém nie je.

V priestoroch kde je veľa ľudí uprednostňujem najredšie miesta. Zdržujem sa pri východoch a podobne, vo vlaku si sadám iba na prázdne miesta alebo miesta kde sedia starší ľudia.

Nemám problém:

Ak ide niekto oproti pozerať sa do očí, vybavovať veci na úradoch, cestovať vlakmi, autobusmi. Proste ak som v tej svojej ochrannej škrupine a cudzí ľudia nezačnú na mňa hovoriť som v poriadku. Problém nastane ak niekto na mňa začne hovoriť, napríklad ak sa niekto znenazdajky spýta na nejakú cestu, neviem ani kde bývam ja sám.
Aktuálny čas ani problém nie je niekomu povedať.

Vybavovať veci nemám problém na miestach kde komunikujem s cudzími ľuďmi o veciach na ktoré tam tie osoby sú "prepážky a podobne".

V domácnosti som cholerický extrovert. Kedže našu rodinu tvorí len jedna rodina, s ostatnými sa nestýkame.
Som aj dosť výbušný často sa hádam.

Dosť často trpím aj úzkosťami, nedostatkom vzduchu a príznakmi panickej poruchy: pri čakaní na vlakovej stanici, práci na pc bez zámeru a podobne. Pomáha mi horčík a neustála zamestnanosť.

O čo sa podľa Vás v mojom prípade jedná. Čo by ste mi poradili?

AlAndrea

V tomto bode som sa našla úplne.

Nedokážem sa uchádzať o žiadne zamestnanie, kedže je nutná komunikácia na pohovore. Nedokážem si nikde ani poslať životopis.

Ták by ma zaujímalo ako z čoho žiješ, či chodíš do školy?

Mám 22 rokov no mám také psychické problémy, že proste nedokážem ,,normálne'' pracovať a to nik nepochopí.
Najhoršie že sa to prejavuje na mojom zdraví.

Cliattsi

no ty si ten typ človrká, kt. ma zaujíma, lebo si mi podobný :-)
Tvoja postava: Astenický typ človeka, zadaj si to do google, ja som pre teba z toho vybral: fanda.nova.cz

www.vladozlatos.com

....uvádza sa tu rýchly metabolizmus, a tiež aj
asténia, -ie žen. r. lek. telesná slabosť, vysilenie

a v článku na www.zones.sk
sa píše:
2. ASTENICKÝ TYP: chudá postava, nízka telesná váha, úzke ramená, dlhé kostnaté končatiny, šľachovité svalstvo, úzky plochý hrudník, vpadnuté brucho, čelná časť obličaja mimoriadne vyvinutá
- zodpovedajú schizotýmne vlastnosti: dráždivosť, chladnosť, dôslednosť, pedantnosť, vážnosť bez zmyslu pre humor.

Mňa ako teoretika by zaukímalo, či je tam preto , keďže som sa ťa pýtal na to, či si chudý, určité prepojenie tej byzickej slabosti s osobnosťou a teda by si sa mal prejaviť skôr ako introvert a tým pádom, že si introvert,máš spomalené reakcie - to som sa dočítal inde.

A ľudia so spomalenými reakciami sú častejšie terčom výsmechu (to by som mal objasniť v tom článku, kt. chystám), lebo sú okrem toho aj viac zameraní na seba. Ak teba teda niekto kritizoval, alebo sa ti vysmieval, tak si to v sebe viac riešil, až si sa začal báť ľudí, čo je tak, ako si sa pýtal, sociálna fóbia.

Keďže tá sociálna fóbia má u každého človeka iné prejavy, nemusíš mať obavu pred všetkými ľuďmi, resp. tá intenzita tej obavy nemusí byť pri všetkých ľuďoch rovnaká. Tak isto tvoje reakcie závisia aj od tvojho aktuálneho vnútor. rozpoloženia. Niekedy to je lepšie, inokedy horšie.
Ak sa na tomto fore nachádza ktokoľvek, kto hľadá organické príčiny introverzie, alebo sociálnej fóbie, prípadne má zaujímavé zdroje informácií, bol by som rád, keby sa sem ozval.

Pre teba kontrolor odporučím to, aby si častejšie relaxoval a aby si sa snažil nemyslieť na to, že zlyháš. Budeš musieť vedome ovplyvňovať svoju myseľ a kontrolovať sa, aby do teba nevstúpil strach. Je to veľmi stručné, ale zatiaľ len toľko.

Mrkni aj sem:
zapiskyintroverta.blog.cz .. blog jednej introvertky
zapiskyintroverta.blog.cz ... blog, introvert, extrovert, ambivert

LaLa204

Mala som rovnaký problém čo mi moc pomohlo odisť nasurovo z domu do neznámeho mesta sama do podnájmu a s prácou v obchode kde proste komunikovať musíš .Pracovala som vo veľkom kolektíve čiže ten prvotný tlak na mňa a komunikáciu so zákazníkmi nebol taký silný naučila som sa komunikovať s ľuďmi postupne aj keď stále mam problém niečo vybavovať sama ale už je to o moc lepšie. 2 roky som mimo domu .

Kerdis

Styria. Ale nie nadlho, mna to tu uz nebavi. Nebavi ma byt sam, nebavi ma citit sa ako debil nebavi ma bludit stale v kruhu ako v Kafkovom romane a byt najhorsi v tom co robim najlepsie.

Kontrol0r

Ešte som zabudol že v spoločnosti mám neistú artikuláciu, nesprávne vyslovujem slová alebo sa mýlim. A taktiež ak kupujem niečo čo má cudzokrajný názov, tak to pri pýtaní skomolím aj keď sám si to poviem nahlas perfektne.