Ako sa efektívne učiť?

Príspevok v téme: Ako sa efektívne učiť?
Kuku18

Ahoj, chodím na strednú a keďže sa blíži školský rok, rozhodla som sa riešiť svoj problém.
Už teraz keď si spomeniem na to, ako veľmi sa budem musieť učiť mám trochu stres. Mojím problémom je to, že sa nedokážem na učenie sústrediť niekoľko hodín. Viem že to sa ani nedá, ale proste učím sa možno 3 minúty poriadne, potom pozriem von oknom, pozerám tam najprv pár sekúnd, učím sa, pozerám 5 minút, potom s znova učím tak 10 minút a znovu začnem robiť niečo iné...Tak sa ,,učím" aj 6 hodín, čo je strašne veľa. Potom som v neustálom strese a mám pocit že okrem učenia nič iné nerobím, situáciu mi komplikuje aj to, že som na intráku,kde sa veľa ľudí neučí. Zatiaľ čo sa ja učím, oni sa zabávajú alebo mi hovoria nech sa už toľko neučím, stále niekto behá hore-dole. Nemyslím si, že mám nejakú poruchu, nie je to až také zlé, ak sa učím napr. vo vlaku cestou do školy, naučím sa veľa a rýchlo. Napadlo ma že by som sa chodila učiť aj von, do kaviarne alebo tak, ale zdá sa mi to čudné, už trochu priveľa, akoby som bola bifľoška.
Aké metódy učenie máte/ste mali? Ako sa mám sústrediť a nemať neustále stres?
Ďakujem :)

D0LLY

Učenie má pozostávať z tzv troch čítaní. Prvým čítaním sa oboznámiš s textom a preberanou látkou. Pri druhom sa odporúča použiť zvýrazňovač a zvýrazniť dôležité pojmy. Tretím čítaním si text znova prebehneš a následne si ho snažíš sama sebe prerozprávať. Pokiaľ počas opakovacej fázy zistíš, že sa nvš na niečo rozpamätať, treba čítanie zopakovať. Taktiež sa počas čítania odporúča ukazovať si prstom čítané slová, čo podporuje sústredenie a uvedomovanie si čítaného textu. Malo by sa čítať nahlas. U mňa to funguje na výbornú :)

Deria

Ono je to velmi individualne, ja si napriklad vobec neviem predstavit, ucit sa pri hudbe, lebo vnimam viac hudbu, nez to, co citam. Kazdy si musi na sebe odskusat, co je pre neho lepsie.

Samo2X

Najlepší súhrn na tému ako sa efektívne učiť som zatiaľ čítal v knihe A Mind For Numbers: How to Excel at Math and Science (Even If You Flunked Algebra) od Barbara Oakley, ale problém je, že je v angličtine. Neviem, či vieš anglicky a preklad ešte nevyšiel, ale našiel som túto stránku www.danavitalosova.sk kde je po slovensky vysvetlený jeden aspekt - organizácia času cez tzv. pomodoro techniku. Osobne odporúčam aj program Anki nielen na učenie slovnej zásoby cudzieho jazyka, ale používajú ho aj medici alebo právnici. Je to univerzálny nástroj youtu.be

Radoslava123

Gabča5018, akú hudbu máš v slúchadlách, keď sa učíš? Pri akej ti to najlepšie páli? Ešte som neskúšala učiť sa pri hudbe, ale celkom sa mi tento nápad pozdáva, len mám taký pocit, že asi nie pri každom type hudby sa to dá. Inak v Rakúsku som bežne videla študentov, ako sa učili v parku a nikto sa na nich nepozeral ako na bláznov. Normálka.

intrakova

Ahoj, ja som tiez na intraku a vdaka akcnejsim spolubyvajucim som sa naucila ucit aj v ,,bojovych" podmienkach. Ale ked uz fakt potrebujem klud, tak idem do studovne, o ktorej 99% osadenstva ani netusi, ze ju mame alebo do kuchynky ci na balkon pred kuch. (ked nemrzne). A s mojou pozornostou je to tak, ze ked mi nejde o znamku, tak sa tiez ucim dlho, lebo pomedzi to robim este milion dalsich veci, ale zato ked mi v skole ,,prihara", tak som schopna natrepat do hlavy cokolvek raketovou rychlostou. Podla mna by si mala skusit zistit, ci na intraku nemate tiez nieco ako studovnu alebo proste spolubyvajucim povedz, nech drzia klapacku a odprac z dosahu ruk vsetko, co ta rozptyluje, otoc sa chrbtom k oknu a hlavne nesleduj neustale cac. Vela stastia!

Gabča5018

Ahoj :) chodím na výšku a učím sa pri hudbe. Velmi mi to pomáha. Skús to. A ešte k tej kaviarni, nikto ťa nebude považovať za biflu, iba ty sama. A ak by ti učenie \"vonku\" pomáhalo aj so skúškami, je jedno čo si okolie myslí ;) ide o tvoje výsledky a vedomosti