Neznášanlivosť kvasníc

bradavica

Moireal a ako dlho už držíš tú diétu? A ako sa cítiš? Lebo podla tvojich výsledkov som na tom nejako podobne. Ja držím diétu už tri mesiace. Prvé dva mi nebolo moc dobre dokonca som to chcela vzdať ale teraz sa už všetko ustaluje a už nemám tie problémy čo som mávala. Ja chcem v diéte vytrvať dokedy to bude nutné. Radšej menej jedál a bez problémov ako jesť všetko a stále sa trápiť. Jedlo nie je zmysel života. Aspoň pre mňa nie.

Moireal

Mne vysla intolerancia psenice, gliadinu a zabudla som spomenut aj jacmen a v tej brozure sa odporuca vynechat vsetok lepok, aj ked niekto znasa dobre ovos. Doteraz som pila ovsene mlieko bez nejakych problemov, takze neviem. Vdaka za info. Steviu by som si musela objednat od nu naturals ci ako sa vola, lebo len ta nema tu hroznu pachut, inak ostatne stevie ju maju, preto som steviu vzdala. Je pre mna praktickejsie pouzivat xylitol. Aj ked v prepocte to asi vyjde drahsie, kedze cistej stevie staci kusok ale piect s nou, to by som sa musela do toho znovu dat. Ale vdaka. :)
Na tie sladidla si davam pozor ale ovocie jem a jest aj mienim, takze uplne bez cukru byt nemozem. :)
A velmi dufam, ze nemam hit, lebo co som o tom pocula, je to dost problem aj ked je na trhu ten enzym.
Vdaka za komenty. :)

RNG

Odhadom az 5% ludi ma problemy s kvasnicami, preto sa im doplnkovy priemysel snazi vyhnut.
Problem je z kvasnym produktom ako su napr manoproteiny, ked ma clovek na ne malo enzymov vyrvorenych v peceni.
Tito ludia spravidla trpia aj na HIT a teda im moze pomoct enzym Daosin(diamine oxidase)
www.allergyuk.org

Kýčera

Moireal, mám to zo sušených kvasníc, kt. ho obsahujú, občas upečiem chlebík doma. Dôležité je chlieb vedieť skladovať a urýchlene konzumovať, bo sa v ňom rýchlo množí candida, preto Ti to správne pripomína protikvasinkovú diétu. A čo sa toho E-čka týka, tak toto je E 491 EMULGÁTOR a STABILIZÁTOR, aj na to býva alergia a môžeš mať aj tento problém, kedže nie sú čisté. Čerstvé doma nemám, tak Ti neviem povedať. SORBITOL je však sladidlo - E 420, neškodné. Vyhni sa však aspartámu, sacharinu a cyklamátom. Stéviu nepoznáš? Môžeš cukriť aj ňou. Nejedz tiež plesňové syry - Camembert, Brie, Cheese. A ak by si sa chcela lepku úplne vyhnúť, tak by si nesmela okrem pšenice a raže ani OVOS a JAČMEŇ. A čo sa týka tej pšenice, tak áno, všetky druhy - kamut, durum, špalda,...Ale celé mi to akosi nevonia, nechápem prečo Ťa brožúrka upozorňuje na absolútne vynechanie lepku? Veď máš problém len so pšenicou a ražou, alebo sa istia? Ak by to tak bolo, mala by si mať problém s gluténom/lepkom/ = gliadín a glutelín, potom by to už bola CELIAKIA. A ten lepok máš takmer v každej druhej potravine. Ak ho začneš vynechávať, tak veľa trpezlivosti, času a pevné nervy!

Moireal

Kycera, vdaka. Vidno,ze sa vyznas.:) O tom ecku som tusim necitala. Vsade sa odporuca ecka nejest, ale ze konkretne hento. Hm. Budem si na to davat pozor. Mas to aj z vlastnej skusenosti?
Mne inak vysla aj ta psenica, samostatne vedla gliadinu, a v tej brozurke k tomu odporucaju uplne vynechat lepok, a teda aj ovos, kamut a pod. Nevadi. Ten monostearat sorbitolu znamena, ze aj sam sorbitol ked sa nachadza niekde ako sladidlo, je skodlivy? Ja sa snazim nejest nic take a ked tak len ten brezovy cukor, max. kokosovy. Dufam, ze aspon po roku sa budem moct vratit k tym fermentovanym veciam. Mna aj dost zaujimal umeboshi ocot, ako je na tom. Ale to uz som aj pogooglila. Este raz vdaka, snad niesom sama s takouto diagnozou. :)

Kýčera

Z toho, čo si napísala, tak najväčším problémom sú pekárenske kvasnice, len nevieme aký druh, takže hlavne všetko kysnuté vynechať, vrátane chleba, pečiva, koláčov, sladkých jedál a potraviny, kde boli použité. Vyhni sa aj tomuto "E-čku 491", je to Monostearát sorbitolu, čo je emulgátor a stabilizátor, obsahujú ho sušené kvasnice, čokoládové bonbóny, polevy, krémy, sušené mlieko do kávy,... Začni používať kypriace prášky do pečiva. Tiež nepiť pivá a mäsité,... jedlá, kt. boli jeho použitím pripravované. No a lepok=glutén, gliadín=bielkovina, nachádzajúca sa v ražnej a pšeničnej múke, tak ich tiež na pár mesiacov vynechaj. Ak si sa nepomýlila, tak máš, ak máš problém len s týmito dvoma múkami, ostatné môžeš konzumovať.

Moireal

Foodprint test mi ukazal, ze mam neznasanlivost pekarenskych kvasnic v hodnote 135 a pivovarskych v hodnote 37, plus gliadin -lepok v hodnote 36.
Niekde zakazuju takmer vsetko ovocie, med a tie zdrave fermentovane potraviny. Pecivo je jasne, ale to uz aj sama dlho nekonzumujem.

Kýčera

A určite sú to kvasnice, nie je to náhodou na E 491? Z akých kvasníc Ti robili testy, čerstvých, sušených?