Je to celé v genetike alebo nie?

Príspevok v téme: Je to celé v genetike alebo nie?
somchudy

Ahojte mám taký problém.:-)
Mám 20 rokov a 180cm a 53kg. Snažim sa pribrať všetkymi sposobmi ako sa len dá a nejde to..Lerári mi potvrdili že som úplne zdravý a že nemam problémy...len mi povedla že môžem prisť do veku kedy priberiem samovolne...ale ja tomu prestávam veriť..

Lenže môj otec mal akýto istý problém do 20 rokov a mal tolko isto kilogramov.. Keď mal ale 21 aj niečo začal priberať a zmužnel na poriadneho chlapa a nabral postupne aj 15 - 20 kilo za nejaky ten rok, dva...

Moja otázka je či to je skutočne v génoch a toto isté sa môže stať aj mne (v čom dufam), alebo je to neznamy problem vo mne, pretože som zúfaly a stáva sa to mojim komplexom? Môžete mi pomocť? A zdedil som po ňom aj farbu očí, vlasov aj pigment kože... :-)

somchudy

Prepáč.. :-) to som nevedel.. :-) ja len chcem aby mi neboli vidieť kosti :-) :-) zmužnieť a zmohutnieť.. :-)

odpovedam

som zena :-) a tiez som si presla stadiom, ked som bola kost a koza. no uz dalej je to na tom, ako sa vynajdes ty. napr. mozes ako zataz pouzit nejake predmety doma - naplnit ruksak tazkymi knihami a pouzit to ako cinku. pri hrudnikovych klikoch napr. cim vas vyssie nohy, tym je cvik tazsi, tak si mozes postupne podkladat nohy niecim...atd.

somchudy

A vedel by poradiť nejaku alternativu, pretože posilka je na mna na študenta dosť drahá...a nevychadza mi to zo študiom :-)
A velmi chcem zo sebou nieco urobit....alebo ina moznost okrem toho nie je

odpovedam

cvicenie s vlastnou vahou je lahke cvicenie. mozno len kliky su narocne spociatku. ale mas dva typy svalovych vlaken - cervene a biele. jedne reaguju na nizke vahy a druhe na tazke vahy. s tymi prvymi neporasties do objemu, preto potrebuje dvihat cinky a robit komplexne viacklbove cviky, nie izolovane. cvicenim s vlastnou vahou zacat mozes, ale ked si uz tvoje telo na tuto zataz zvykne, potrebuje novy stimul. aj ludia, co cvicia, si obmienaju treningy, pretoze telo nereaguje na to, co pozna...

somchudy

A cvičenia s vlastnou váhou je tiež v poriadku či ani nie? Nestačí to, lebo mnohí mi povedali že to je tiež dobree? Fakt neviem teraz..

odpovedam

chudi ludia maju casto spomaleny metabolizmus a ich telo nevie ziviny dostatocne vyuzit. preto, aj ked jete viac, nepriberiete. ale cvicenim si metabolizmus a spravne fungovanie hormonalnej sustavy viete napravit.

Vo svete vyzivoveho poradenstva sa ziviny rataju na mieru. Vyratat to nie je problem, problem je skor to, ze budete si musiet aj vy ratat, kolko coho zjete. Ale da sa to naucit, len zo zaciatku to bude otravne. Skladba stravy je dolezita.

Podmienkou vsak je to, aby ste cvicili. Nie turistika, beh, bicykel. To vam svalovu hmotu nevybuduje, dokonca ju moze palit. Vy potrebujete intervalovy pohyb - cize cvicenie, kedy striedate cvicenie v serii s pauzou medzi seriami.

Lahke vahy nestimuluju dost nervovu sustavu, naozaj potrebujete dvihat co najtazsie vahy (samozrejme nie hned a zhurta, ale postupne sa k tomu dopracovat).

Svalovu hmotu potrebujete na udrzanie zdravia aj na male vykyvy, ked budete niekedy menej alebo viac jest nez treba. Ak priberiete do tuku, tak si len stupnujete potencialne zdravotne rizika a hrozi nestabilita hmotnosti - jojo efekt.

Kontrol0r

Mám taký podobný problém. Otec je nízky a chudý strašne. Ja som zas vysoký a chudý jak palica. 185/65 Kg 21 Rokov, a nemôžem vôbec pribrať, proste váha stále rovnaká úplne, či jem veľa či málo či chodím na túry celodenné alebo som celý deň na pc. Stále je to rovnaké úplne. A ešte k tomu prepadnutý hrudník.

somchudy

Ďakujem maš pravdu len ja neviem či to vlastne stane či vlastne priberiem ak teda..to je jedno či zdravo alebo nezdravo.. som zufaly.. a ohladom toho stravovacieho rezimu tiez nejako moc nerozumiem....neviem kolko a tak..

odpovedam

genetika moze hovorit o mnozstve svalovej hmoty, kostnej hmoty a pocte tukovych buniek. ale zvysok je nieco, co si vies regulovat sam. otazka skor znie, ako chces pribrat? chces nabrat svalovu hmotu alebo len tuk?

V prvom pripade potrebujes cvicit s tazkymi vahami a prijat viac energie nez ju tvoje telo spali.

V pripade druhom, teda ze chces pribrat nezdravo na tuku, nemusis cvicit, ale len vela jest. tam vsak priberies neumerne vela do brucha nebezpecny viscelarny tuk, ale aj do ostatnych casti tela. budes vsak neforemny a mlandravy, ak pojde o vysoky nadbytok hmotnosti.

Pri naberani v zdravej forme je genetika takmer uplne nepodstatna. Ide skor len o telesny typ. Z toho, co pises, si ektomorfny typ. mas malo svalovej hmote, priberas tazko, mas relativne uzku kostru. ale cvicenim a dobrym stravovacim rezimom to vies velmi lahko prebudovat.