MR enterografia - nevolnosti, Crohnova choroba

Príspevok v téme: MR enterografia - nevolnosti, Crohnova choroba
atlantic

Dobre ranko zelam.
Na zaciatok mam otazku, pre tych, ktori absolvovali enterografiu. Robili mi enterografiu, kvoli potvrdeniu/vyvrateniu Crohnovej choroby, vysetrenie som zvladla fajn. Pred vysetrenim mi dali vypit 2l roztoku vody s manitolom a pichli mi kontrastnu latku, s tym, ze potom pocas dna mam pit vela tekutin aby som kontrastnu latku co najskor vylucila.. No vzapati ako som prisla domov, zacalo ma prehanat zo vsetkeho a hrozne boliet brucho. Je to normalna reakcia tela na manitol? predtym (cca rok nazad) som bola na CT, kde som pila kontrastny roztok (ale na jodovej baze), takisto mi vpichovali kontrastnu latku, no nic mi potom nebolo.

A dalsiu otazku mam na ludi s Crohnom... Ako ste sa vysporiadali s diagnozou, ked vam bola oznamena? Ja mam pocit, ze pokial sa to teraz potvrdi, tak sa psychicky zlozim. Neviem si predstavit brat lieky do konca zivota, mat bolesti do konca zivota, brat pri vsetkom ohlad na to, ci tam je zachod (a pouzitelny), obmedzovat sa v strave a raz za cas nezhresit, pokial nechcem aby bolo zle.. budem rada za akekolvek reakcie :-)

Kýčera

Lombardo, tak ako si si užila dovolenku na Kysuciach? Nezdá sa mi, že by Ti nejako zvlášť prospela. Užila si si aj natáčanie relácie pre STV?

lombardo1981

Kýčera nemáš pravdu. Manitol má preháňavé účinky. A pri MR enterografii sa podáva jeho roztok (tuším 2.5%). Hnačka sa vyskytne približne po pol hodine po vyšetrení. U niekoho aj trochu neskôr. Takže sa jednalo o vedľajší účinok.
Áno, manitol je osmotické diuretikum. To znamená, že znižuje rezorpciu vody a sodíka. Intravenózne sa podáva pri anúrii.

Kýčera

Linky žiadne nemám, ale niečo málo o tom viem,...Takéto témy nevyhľadávam, ale ak by som na niečo natrafila, tak Ti pošlem. A nemusí to byť "tých pár hodín", niekedy taká situácia nastane okamžite, niekedy je to len 1 symptóm a slabá reakcia, inokedy je ich oveľa viac a aj k tomu primeraná reakcia. No a ešte sú dôležité dve veci : 1.teória je teória a prax je prax; 2. každý človek je jedinečný, má rôzne reakcie, aj také, kt. nie sú v príbalovom letáčiku. Tiež môže reagovať úplne opačne na daný liek, mal by mu škodiť, ale on mu pomôže.

N-ika

V pohode, kýčera, respektujem tvoj nazor...ak by si mala prosim k dispozicii nejaky link ktorym svoj nazor podlozis, (najma tu cast o zlyhavani dychacieho systemu par hodin po kontakte s alergenom a hnackach a zapchach ako dosledok alergickej reakcie) budem ti vdacna a rada sa niecomu novemu priucim... :-)

Kýčera

N-ika, tak som si ešte raz prečítala príspevok Atlantic a odpoveď doplňujem, že môže mať reakciu z Manitolu, kontrastnej látky, alebo aj oboch. Ale na vyhlásení, že sa jedná o alergickú reakciu trvám. Na kontrastné látky býva veľa rôznych reakcií, niektoré končia aj fatálne. Alergická reakcia sa prejaví aj pár hodín po kontakte s alergénom a má rôzne prejavy - kýchanie, svrbenie, Quinckeho edém,...zlyhávanie dýchacieho, srdcovocievneho systému a aj GIT-u. Zdať sa Ti nemusí, ale aj hnačky a zápchy sú jej prejavom. Dievča má tú ľahšiu reakciu, kedy sa telo snaží rýchlo zbaviť toxickej látky prostredníctvom hnačky.

N-ika

Kýčera,
ano, su 4 typy, ale ten 4ty zacina po par dnoch a nie par hodin po vysetreni...a naozaj sa mi nezda ze by sa alergia prejavovala hnackou...to skor neznasanlivost nejakej latky, ked uz tak...vtedy nastava podrazdenie GIT...
www.imuno-alergo.sk

tu to mas pekne rozpisane...

Kýčera

N-ika, len tak mimochodom, sú 4 typy alergických reakcií. To, čo Ty popisuješ je včasná - I. typ okamžitá, do 20 min., toto je však IV. typ - "late phase". A alergické reakcie majú rôzne prejavy - od malicherných až po anafylaktický šok, či?

N-ika

Tak to sa tesim ze mas stastie na lekara, lebo to je velmi dolezite :-)
A je vyborne, ze ak by sa to potvrdilo, ze si len na zaciatku, cize by to podchytili hned, skor ako by sa to ochorenie rozvinulo. Ak ta nastavia na dobru liecbu a budu ta pravidelne sledovat, tak by to ochorenie bolo pod kontrolou a nerobilo neplechu :-)
Je dost mozne, ze ked nemas nejaky aktivny zapal, tak ta budu len sledovat a lieky ani nebude treba :-)
A mozno sa to ani nepotvrdi:-) v kazdom pripade, daj nam potom vediet ako si dopadla, drzim ti palce, opatruj sa :-)

N-ika

Podla mna to alergicka reakcia nie je. Alergicka reakcia sa prejavuje opuchom a vyrazkami, maximalne podrazdenim GIT ale to by si zvracala... Proste alergicka reakcia nastava okamzite...Hnacku si mala skor z tych 2 litrov vody vypitych v kratkom case...
Ak sa nemylim tak manitol je diuretikum, nie kontrastna latka a je normalne ze pri tychto zobrazovacich diagnostikach ti ho podaju, aby si castejsie mocila a dostala tuto latku z tela skor von. Preto mas aj castejsie pit. Mne ked robili taketo vysetrenia, tak mi dokonca zakazali stiskat synceka (byt v jeho blizkosti) aspon pol dna, dokial sa dostatocne skodliva latka neodfiltruje z tela...