Prázdna stolička na svadbe pre otca?

Príspevok v téme: Prázdna stolička na svadbe pre otca?
K_Lina

Ahojte,
o 2 týždne sa vydávam a keďže môj ocko zomrel pred rokom riešim dilemu či nechať prázdnu stoličku na svadbe pre neho a pod.? Viem, že sa neubránim slzám, ale mnohí mi vravia, že by to malo byť tak, zase bojím sa prílišných emócií.
Krstná mi vravela, že prázdna stolička by ani nemala zostať prázdna ale mala by sa na ňu položiť biela kytica. Vlastne každí mi vraví niečo iné.
Okrem toho som v jednom príspevku čítala, že nevesta vyniesla kyticu na hrobu svokry, tak už fakt neviem čo robiť. Budem vďačná ak mi niekto napíše čo sa vlastne patrí a čo nie.

PPeťaa

Môj otec zomrel pred 3 rokmi a vydávala som sa teraz v júni. Tiež som mala múdrych radcov a tak som sa rozhodovala tak ako ty a to za cieľom každému vyhovieť. Už teraz viem, že to bola najhoršia vec čo som spravila a teraz by som to už robila podľa svojho. Možno Ti pomôžu moje chyby a ty sa im vyvaruješ.
Ja som po sobáši išla do cintorína so svojím manželom. Podobne ako v príspevku od Peťo_N. moju kyticu niesol manžel a on ju aj položil na hrob otca. S dnešnými skúsenosťami by som tú kyticu síce vyniesla ale určite nie hneď po sobáši, lebo slzám som sa neubránila a celú tvár som mala od šminkov. Okrem toho som si poriadne zašpinila šaty a takýmto veciam sa nevyhneš. Samozrejme času veľa nebolo, tak to bolo strašne stresujúce. Čiže kyticu áno, ale až povedzme v nedeľu.
Na sobáši sme na mieste otca mali položenú bielu kyticu a tú sme mali aj na prázdnej stoličke na svadbe. Mali sme klasicky pre neho prestreté, ale to nebol dobrý nápad. Mamina bola takto dosť mimo a počas celej svadby jej prázdna stolička a kytica pripomínala otca. Okrem toho ako tu už niekto písal, ľudia sú bezcitní a majú nemiestne otázky. Určite by som stoličku už tak nenechávala a stačí ak sa otcovi poďakuješ, alebo ho spomenieš. Je podľa mňa vhodnejšie ak si na neho spomenieš nie pred 100 ľuďmi, lebo kým majú pred očami stoličku, tak majú blbé otázky. Tú kyticu čo som mala na stoličke sme potom s mamkou vyniesli do cintorína v nedeľu.
Nerieš čo sa komu bude páčiť, lebo každému nevyhovieš. Sprav si podľa seba a to tak, aby to vyhovovalo Tebe a Tvojej mamke.
Poviem Ti, kebyže niet mojich svokrovcov tak preplačem celú svadbu.
Prajem Ti veľa šťastia.

Peťo_N.

My sme sa brali pred necelým mesiacom a žiaľ, už ani moja mamina nie je medzi nami. Zomrela necelý 2 mesiace pred svadbou, ale svadbu sme už rušiť nevedeli, lebo sme mali hostí aj veľmi zďaleka.
My sme po sobáši zobrali svadobnú kyticu na cintorín, ale boli sme tam len my a otec. Kyticu niesla moja manželka a aj ona ju položila na hrob.
O prázdnej stoličke sme neuvažovali, hoci nás do toho tlačili známi, ale to máš jedno, lebo aj tak každému nevyhovieš. Pri prípitku sme spomenuli aj mamku a okrem toho som sa jej ešte poďakoval ja, že vďaka nej som teraz tam kde som. Nepripúšťaj si blbé reči na svadbe, lebo Ti pokazia celú svadbu, ľudia vedia byť poriadne otravní a mňa sa ešte aj na svadbe pýtali, že čo a ako.
Na ďalší deň sme boli opäť na cintoríne, zapálili sme sviečku, ale vtedy už so svokrovcami.

daria22

neries, co nato ludia povedia...ja neviem o nikom, kto by nechaval prazdnu stolicku na svadbe a to som bola na vela svadbach, kde jeden z rodicov nezil uz, pravdu povediac, pocujem o tomto prvykrat. bolo by pekne, ist po sobasi na cintorin dat kyticku, ako to nemate daleko a pri pripitku podakovat rodicom, spomenut aj zosnuleho otca a bude to v poriadku. zbytocne tam bude prazdna stolicka, otec je na druhom svete, fyzicky nemoze prist a je skoda, aby tvoja matka sedela a vedla ikoho nemala, bude to pre nu len horsie , posad vedla nej na miesto prazdnej stolicky radsej nejaku veselu tetusku, ujka z rodiny, nech jej je veselo:D

vebe

Aj tou kytickou, urob to tak ako to citis. Vobec neries ostatnych. Oni su tam hostia a nemaju pravo nieco riesit, organizovat ci ohovarat. Bola som nedavno na svadbe kolegyne,ktora uz nema ani mamu ani otca a poviem ti aj tak bolo veselo. Lebo proste tak to je, zivot ide dalej. Oni isli po sobasi na cintorin ona so zenichom, svojimi 3 sestrami a svokorvci, polozili nejaku kyticku na hrob, chvilu tam pobudli a potom slo vsetko dalej. Ziadne prazdne stolicky a podobne.A pritom pekne hovori o rodicoch a mala ich ozaj rada. Ale tak svadba je predsa nieco pozitivne, krok do noveho zivota, radost z buducich deti. Aj ti uz nezijuci rodiacia by sa z toho tesili a preto ti zijuci nech sa tesia a nesmutia, ich smutok nic nezmeni iba pokazi krasnu udalost.
Ludia su casto fakt skoro az bezcitni alebo chyba im empatia. Keby sa zamyslali nad tym, co svojimi recami sposobia a ako to vnima ten koho sa to tyka, vacsina by si usetrila komentare typu, ze ako by sa otec z toho tesil. Ja to vnimam ako klise, ze patri sa to povedat. Pritom si myslim, ze spravili by ovela lepsie, keby nic v tomto duchu nehovorili, ved to kazdy vie, naco zbytocne jatrit rany a zvysovat emocie. Keby sa to dalo spravit tak,ze pri vstupe by bol taky plagatik a tam by ste napisali, co vam ludia pocas svadby nemaju hovorit. Mozno by to fungovalo a uvedomili si to.

K_Lina

Vďaka. :-) Ja osobne nie som presvedčená a ani mamina, že by sme mali nechávať prázdnu stoličku, lebo viem, že mi bude neskutočne ľúto, že ocino už s nami nie je a budem viac plakať ako sa smiať. Viacerí pozvaní, ale už do mňa vŕzajú práve kvôli tomuto,...
Dnes som sa rozprávala s budúcimi svokrovcami a aj s mamkou a oni sú podobného názoru ako väčšina z vás, že radšej nie.
A čo sa týka kytice, tak tiež netuším, lebo koľko ľudí, toľko názorov. Bojím sa, že ma budú potom ohovárať.

vebe

Teraz som si spomenula, ked zomrel svokor, bol pohreb ale hostinu, teda kar sme neorganizovali. Ja kar neuznavam, je mi to proti voli hostit sa a organizovat hostinu ostatnym, ked sa na to necitim. Niektori v rodine nas ohovorili, lebo taki su ludia, ked nespravis nieco co oni povazuju za spravne, ohovoria ta. No a kto urcil, ze kar po pohrebe je to spravne? To si ludia vytvorili taky zvyk. A je ten zvyk spravny? Neviem. Ja tento zvyk neuznavam. A tak je to aj s tou prazdnou stolickou a s mnohymi inymi vecami.

Mateeeeej

To sa už fakt poniektorí neštítite písať blbé vtipy pri takejto téme? Nemáte ani štipku úcty? A kde sú vôbec takýto čas admini?!
A teraz k téme: Ja som sa ženil pred 9 mesiacmi a môj otec umrel pri dopravnej nehode pre necelými 3 rokmi. Moju teraz už manželku poznal a tešil sa na svadbu ako malé dieťa, tak sme sa aj my rozhodli, že necháme prázdnu stoličku a vynesieme kvety do cintorína. My sme mali kyticu z bielych ruží a bola presne vernou kópiou svadobnej kytice. Poviem ti, nikdy by som už stoličku prázdnu nenechával, lebo moja mama bola psychicky úplne vyčerpaná a aj my. Poniektorí hostia sa točili okolo toho, že keby sa bol otec dožil svadby a aký bol a pod.. Po celú dobu mi síce prázdna stolička pripomínala otca, ale tá svadba pre mňa nebola ozajstná svadba. Jednoducho niektorí hostia vôbec netušia ako ťa rečami rania. Ak už spomienka na otca, tak minúta ticha a vyniesť kyticu na cintorín.

vebe

Tak ako pise biela kobra. Je to tvoja svadba a veci budu tak ako to ty citis. V tejto situcii by som neriesila ziadne zvyky ani to, co hovoria ostatni. Nech si to spravia na svojej svadbe tak ako oni chcu. Keby bolo na mne, nenecham prazdnu stolicku, niekde by som umiestnila jeho fotografiu, aby sa na teba pozeral. Ale je to fakt na tebe. Ono je to tak, emociam sa nikto neubrani, ale zivot ide dalej a umrtia blizkych by nam nemali branit tesit sa z toho co je teraz a co bude neskor.

mam56

Chlapík príde do baru a sadne si na stoličku. Pred sebou uvidí veľký pohár plný drobných mincí a pri ňom kartičku, na ktorej je napísané: Ahoj, ak chceš vyhrať všetky tieto peniaze, musíš rozosmiať koňa na konci baru. STOJÍ to 5 dolárov, dá do fľaše 5 dolárov a vezme koňa na koniec chodby. O dve minúty neskôr vyjde a kôň sa začne tak smiať, že sa vymočí na podlahu. Chlapík zoberie peniaze a odíde. Na ďalší deň ten istý chlapík vojde do baru znovu a vidí koňa a pohár, tentokrát sa tam píše: Môžeš vyhrať všetky tieto peniaze, ak dokážeš rozplakať koňa. STOJÍ 10 dolárov, dá do fľaše 5 dolárov a vezme koňa na koniec chodby. O štyri minúty neskôr vyjdú vonku a kôň plače tak, že ho tak ešte nikto nevidel plakať. Tak chlapík zoberie pohár, ale predtým než odíde sa ho barman opýta: ako si to spravil? Chlapík hovorí: prvýkrát som mu povedal, že ho mám väčšieho než on a druhýkrát som mu ho aj ukázal!
--------------------
unijokes.com

mam56

Vyváženou stravou sa nazýva to, keď má chlap pivo v pravej, aj ľavej ruke:-)
--------------------
Delená strava znamená. Zemiaky do jedného vedra a mäso do druhého vedra:-)
--------------------
V obchode: čo by ste chceli? Chcel by som 15 litrov vínka.
A máte so sebou aj nejakú väčšiu nádobu na to?
Áno, práve sa na ňu pozeráte.
--------------------
unijokes.com