Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Ako sladiť. Používať cukor alebo med?

Príspevok v téme: Ako sladiť. Používať cukor alebo med?
PumpinBoi

Pekný deň vospolok,

chcem sa vás opýtať ako pri príprave domácich dezertov, jedál, či len limonád a nápojov sladíte. Používate cukor? Ak áno, používate klasický biely alebo hnedý?

Ja som napríklad dlho sladil hnedým cukrom, no snažím sa zbaviť aj toho, preto prechádzam na med a v postate sladím už len ním.
Problém je ale v tom, že mojim dvom malým synom med veľmi nechutí, no za to majú radi sladké.

Od známeho, ktorý už dlhšie žije v zahraničí som sa dopočul, že tam je bežne dostupný ochutený med. Viete o niečom podobnom aj u nás? Vedeli by ste mi niečo podobné odporučiť?

Za všetky reakcie aj pomoc vopred ďakujem!

Peter

EmmaS

Zaujímavou možnosťou ako sladiť zdravšie okrem toho, čo je tu už spomenuté je sladenie pomocou Lucuma prášku, ktorý obsahuje aj veľa iných výživných látok. Na tejto stránke sa dá kúpiť a je tam aj o ňom dobrý článok: www.vitarian.sk

Fleur-de-lis

nápoje nesladiť ničím :)
Aj deti sa na to dajú navyknúť...
Ešte aj nápoj sladiť je zlý zvyk.

Dá sa aj deťom vysvetliť, prečo si niečim škodíme a že sa tomu treba vyhýbať.

A koláče sladím sušeným ovocím, alebo ak klasický recept, tak dávam menej cukru.
Med sa veľmi neoplatí, lebo počas pečenia sa znehodnotí.
Zo sladidiel využívam kokosový a brezový cukor, obyč. biely cukor, javorový sirup a stéviu.
Fruktózové sirupy sú tuším horšie ako biely cukor, a patrí sem aj agave. Fruktóza ako súčasť ovocia je niečo iné, ako čistá...

smilova

biely cukor je rovnaky ako hnedy a med nie je o nic vyrazne lepsi nez cukor. a fruktoza zdravsia nie je uz vobec. Zalezi od mnozstva prijatych cukrov - a teda energie celkovo.
Osobne pouzivam taky cukor, aky prave mam. Skor sa snazim obmedzovat sacharidy celkovo..

Moireal

Ale bez cukru a sladkej chuti sa zit neda, neexistuje podla mna clovek prisahajuci na zdravu vyzivu, co si neda nieco sladke samozrejme s pouzitim tych sladidiel, co som spomenula.

mn

Alternatívou môže byť aj fruktóza - ovocný cukor, používam ju hlavne na pečenie. (Myslím si ale, že ak niekto preferuje zdravý životný štýl dôležité je sladiť čo najmenej s akýmkoľvek cukrom. Ak sa niekto stravuje zdravo, malé množstvo bieleho cukru raz za čas organizmu určite neuškodí.)

Moireal

Najlepsie je sladidla striedat lebo vsetkeho vela skodi a aj taka stevia nieje uplne najidealnejsia, lebo mozog na nu reaguje ako na cukor, no v podstate ziadny cukor telo neprijme, kedze stevia je bez kalorii.

Ja pouzivam xylitol-brezovy cukor, sem tam kokosovy cukor, ten med ale len obcas a dobra stevia bez pachuti je vraj od nunaturals.

Co sa este toho medu tyka, najlepsie je zohnat si priamo od vcelara ale ked sa neda tak aspon daky v biokvalite. Dochutene som videla aj ja, osobne som ich neskusala, mam radsej cisty med.

Este je dobry datlovy sirup alebo datle, sirup z yakonu, topinamburovy sirup, lun hao-aj ked to je dost drahe sladidlo:D, baobabovy prasok. Je toho celkom dost, len to ide do penazi. Holt, zdravie daco stoji. :)

Zaujalo Ťa niečo? Zostaňme v kontakte!

Registruj sa na fóre a dostávaj emaily o nových príspevkoch v témach, ktoré Ťa zaujímajú.

Chcem sa registrovať

Prihlás sa k odberu noviniek a zaujímavých článkov

Ako sladiť. Používať cukor alebo med? - Fórum - ZDRAVIE.sk