Ginkgo biloba

Príspevok v téme: Ginkgo biloba
adriana

Na jar som zasadila do záhrady strom ginkgo biloba. Počula som o jeho zázračných schopnostiach ohľadne ydravia, ale neviem ako sa robí napr. čaj. Koľko listov treba, použiť sušené, alebo môžem aj čerstvé listy. POčula som aj o dvojmesačnej kúre. Kto mi dá nijaký recept na takú kúru?
Ďakujem! S pozdravom Adriana

RNG

To ti neviem poradit, lebo som to nikde nevidel este. Na trhu su len silne vytazky gingka so zarucenymi obsahmi ucinnych latok. V listoch je obsah tychto velmi rozdielny a samozrejme podstatne nizsi.

martini

Listy z gingka sa na liecebne ucely zacali pouzivat az po vyskumoch v poslednej dobe - doteraz sa povazovali za uplne bezcenne a neucinne a liecive pripravky sa vyrabali zasadne iba zo semien...

RNG

Ja som robil pokusne vytazok z olivovych listov, a zobral som vodku(40% alkohol) na vahu 4;1 s cerstvymi olivovymi listami, dal do mixera, mixoval az kym som nenal listky uplne rozbite, az potom som to nalial do flase, kazdy den potriasol, po tyzdni (zlial cez handricku, vyzmykal a nalial do flase s uzaverom)
Pouzivam to na kozu a do kremov.
Na vnutorne pouzitie by som listky dobre umyl, ciastocne osusil, aby nezriedili alkohol.
To iste som spravil aj zs cistym (96%) alkoholom. Cisto alkoholovy vytazok nemal vodorozpustne latky(hlavne sacharidy) ale bol tiez tmavozeleny.
V pripade gingka, neviem ci su gingkolidy rozpustne v alkohole, ci vo vode, takze by som skusil najprv vodku.

mari

Dovolim si korigovat 71gloria, najprv by som listy-bylinky, alebo to, z coho robis tinkturu zaliala len asi 1/3 mnozstva destilovanou vodou a potom asi 2/3 mnozstva medicinskym alkoholom, alebo palenkou, vodkou ... Voda najprv je dolezita, lebo len na cisty alkohol reaguje rastlina tak, ze zatvori pory a ucinne latky sa z rastliny neuvolnia v takom mnozstve ako ked zmiesas alkohol s vodou. A destilovana voda je dolezita na predlzenie trvanlivosti tinktury.

71gloria

Ginková tinktúra: Nadrobno nasekané listy ginka dáme do vhodnej sklenenej nádoby a zalejeme bielou pálenkou v množstve, aby asi o štvrtinu prekrývala výšku vrstvy listov. Necháme 4-6 týždňov stáť, občas pretrasieme. Precedíme a berieme jednu lyžičku dvakrát denne pol hodiny pred jedlom

RNG

Gingko biloba je atraktivny strom. Ma samcie aj samicie stromy. Samicie maju na jesen neprijemne plody.
Caj vseobecne z bylin sa robi zo suchych, lebo tam popraskane bunkove steny dovolia lepsie luhovat
Niektore caje sa treba ale robit z cerstvych bylin(harmancek) lebo susenim uniknu niektore ucinne etericke oleje.
Bezne caje pouzivaju okolo 5 gramov susiny na 1/2 litra vody.
Osobne somnikdy nerobil caj z listov gingko, pouzivam kapsule s presnym obsahom ginkolidov, kedze su pomerne lacne.Caje robim len vtedy, ked neviem dostat lacne koncentraty.
Gingkolidy su antioxidanty, dobre, ale nic zvlastneho. Pitie napr stavy z ciernych ribezli dava viac antioxidantov, nez caj z gingko.
Antioxidanty su len pomocne latky, potrebne pre regeneraciu, potrebuje ich clovek mnozstvo roznych, takze by som z jedneho jedineho neocakaval ziadne privelke vysledky.
Radsej z kazdeho trosku(karotenoidy, C E, anto a proantokyanidy, polyfenoly, gingkolidy, chlorogenicka kyselina,escin, CQ10, selen,a hlavne alfa lipoicka kyselina, to vsetko dostat ako izolaty a zmesi.
Priroda ale dava toho podstatne viac, hlavne v listoch a semenach.