Bolesť srdca pri nedostatočnom pitnom režime

Galapagos

Vypije toľko koľko tvoje telo pýta a denne by sa malo spĺňať 1,5 l tekutín. Dostatok tekutín zaisťuje nielen látkovú výmenu a dobrú funkciu obličiek čiže vylučovanie škodlivých látok, ktoré v tele vznikajú, ale umožňuje tiež plnú výkonnosť ostatných orgánov, telesných i duševných funkcií a podporuje normálny vzhľad pokožky. Naopak nedostatok tekutín v organizme (tzv. dehydratácia) spôsobuje problémy akútnej i chronickej povahy. Takže so srdcom to nemá nič spoločné. Akútne príznaky miernej dehydratácie sú bolesti hlavy, únava a malátnosť, pokles fyzickej a duševnej výkonnosti spolu s poklesom koncentrácie.Popri opakovaných bolestiach hlavy alebo zápche môže dochádzať k poruchám funkcií obličiek a vzniku obličkových a močových kameňov. Dehydratáciou sa tiež zvyšuje riziko infekcií močových ciest, zápalu slepého čreva, niektorých druhov rakoviny (napr. hrubého čreva, močového mechúru) a kardiovaskulárnych chorôb. Zvyšuje sa tiež riziko trombózy v dôsledku vyššej viskozity krvi. Ďalej sa predpokladá, že i rada civilizačných chorôb je dôsledkom nesprávnej životosprávy vrátane nedostatku tekutín, resp. že niektoré civilizačné choroby sú buď prvým príznakom, alebo následkom trvalej miernej dehydratácie. V niektorých reklamných, populárnych i odborne sa tváriacich textoch sa dá dočítať, že každý by mal denne vypiť najmenej 2 až 3 alebo dokonca 3 až 4 litre vody (tekutiny), čo je ale pre väčšinu populácie nesprávne a neadekvátne nadsadené odporúčanie, ktoré možno platí „v špičkách“ (extrémne teplé dni alebo veľká fyzická záťaž), ale nie v bežnom živote.
Potreba tekutín je prísne individuálna záležitosť, ktorá závisí na množstve vonkajších a vnútorných faktorov – napr. na telesnej hmotnosti, veku a pohlavia, zloženia a množstva stravy (obsah vody, soli, bielkovín, kalórií), telesnej aktivite, teplote a vlhkosti prostredia vrátane prúdenia vzduchu, druhu oblečenia a teplote tela, aktuálnom zdravotnom stave, zavodnení organizmu atď.
Každý človek má svoju optimálnu potrebu voľných tekutín, ktorá sa časom mení. Táto potreba sa môže pohybovať od menej ako 1 liter za deň (u človeka so sedavým zamestnaním, ktorý konzumuje prevažne jedlo z varených obilnín, strukoviny a zeleniny s nízkym obsahom soli) až po niekoľko litrov za deň (u človeka, ktorý konzumuje príliš slanú a sladkú stravu s malým obsahom tekutín a vysokým obsahom energie a fyzicky intenzívne pracuje, športuje, alebo sa pohybuje v teplom prostredí). U druhej kategórie môže denná spotreba presiahnuť aj 5 litrov. Každý si musí nájsť (či nachádzať) svoje optimálne množstvo tekutín!