Absolventská prax

Majkrakova

No, povedať svoj názor úradníkom s cieľom, aby Ťa nevyradili je rovnaké ako hádzať hrach na stenu, ale právne sa to dá stále nejako riešiť. Správnym orgánom je štátny orgán (orgán samosprávy - verejná správa), ktorý je oprávnený rozhodovať o právach účastníkov konania (uchádzačov o zamestnanie). V tejto oblasti sú orgány, ktoré nepatria do súdnej ani zákonodarnej moci - akýmsi prejavom výkonnej moci. Rozhodujú s účinnosťou zákona o správnom konaní (správny poriadok). Teda úrady majú moc prvostupňovú ako správny orgán a druhostupňovú ako odvolací orgán - preto na upovedomenia o vyradení uchádzačov o zamestnanie možno podávať odvolania, teda predkladať ich priamo na ÚPSVaR, ale samozrejme vždy v odvolaní vyjadriť istý dôvod (najlepšie s využitím konkrétneho zákona). Vždy len podľa toho, s akým konkrétnym zákonom je v rozpore daný dôvod, teda nemožno tam písať len tak kade aké výhovorky, že sa mi nechce atď. Proste nájsť si v zbierke zákonov (poriadku) len tie odseky, body, ktoré majú byť použité v odvolaní voči dôvodu, samozrejme dodržiavať v odvolacej zmluve odseky, ich rozsah a obsah odsekov, aby vyjadroval, to čo má za cieľ. Ako k tomu pristúpi samotný úrad práce je úplne jedno, hlavná vec, že tým predĺžite vyraďovacie konanie, teda zostanete o niečo dlhšie v evidencií ako keby Vás mali odtiaľ vykopnúť hneď po neprijatí AP, čím Vás viac menej týmto konaním môžu znovu zaradiť do evidencie, teda buď Vás po vyjadrení voči odvolaniu vyradia alebo znovu zaradia, a keď by aj vyradili, ale aj tak až o mesiac dva neskôr, čím týmto zachránite len sami seba pred nežiadúcou dlžobou v VšZP a. s. Takže poprosím skúste to aspoň tak nejak, alebo nanajvýš ešte aj po vyjadrení z druhostupňového odvolacieho orgánu podajte na okresný súd dovolanie na porušenie zákona, čím to predĺžite ešte viac, ale potom to už asi viac nepôjde, lebo už by ste tým len prečerpali svoje maximum, aké ste mali k dispozícií pre predĺženie si existenciu v evidencií, tak dúfam, že aspoň nejaká pomoc pre posun vpred pre Vás ? !

12Anička34

Ja chápem bol tu taky prispevok že si móžem nájsť prácu ale nie na dohodu tak preto som sa pýtala. ;)

Nggy

Ale veď nechápeš, absolventská prax je v podstate pre mladých do 26 rokov len tých, ktorí sú evidovaný na ÚPSVaR a pritom si nič nedohodli, žiadne zamestnanie, resp. si hľadajú a za ten čas nemajú čo robiť, tak ich posielajú na pár hodín týždenne na AP, aby na úrade neskysli, ale v tom momente, ako si nájdu zamestnanie čo i len na dohodu, tak ich automaticky vyradia z evidencie a nemusia už chodiť na AP, lebo sú vyradený, čiže v tom momente jednoducho automaticky prerušia vzájomnou dohodou zo zamestnávateľom a úradom dochádzku na pracovisko v rámci AP a je to.

P O Z O R ! ! ! Ak Ti mesačný celkový príjem z brigády neprevýši 140€, tak môžeš a nemusíš byť evidovaný na ÚPSVaR, čiže ak ich nepožiadaš o vyradenie do 140€, tak rátaj s tým, že si ťa tam ešte nechajú a nebudeš mať ako prerušiť AP, čiže odo mňa len toľko ! ! !

12Anička34

A kebyže si nájdem prácu na dohodu tak prečo nemôžem ukončiť AP? A čo by sa stalo keby som ju ukončíla, šak ma tam predsa nemôžu držať nasilu.

KIO 4

Ak odmietneš, tak samozrejme, že Ťa vyradia z evidencie, ale to čo si od toho sľubujú, že absolventská prax je práve to pravé orechové, tak trochu sú na veľkom omyle, pretože v niektorých oblastiach povolania ako napr. automechanik, si myslia, že ak 6 mesiacov pobudne v nejakom servise a to je úplne jedno, či autorizovaný alebo súkromný neautorizovaný pre všetky typy značiek, že práve tam neberie toľko skúsenosti, aby sa stal skutočne veľmi skúseným odborníkom v tejto oblasti, tak vážne sú na veľkom omyle, pretože vo väčšine servisoch to už tak býva, že ak príde k nim na mechanickú dielňu či už učeň z SOŠ, SOU alebo absolvent školy v danom odbore, tak aj tak mu nič nedajú robiť, čím sa tam tým pádom fakticky nič nenaučí, bude to iba teoretik, čo videl niečo ako sa to v praxi robí, ale manuálne zručností nebude mať naozaj žiadne, keďže mu nič nebudú chcieť dať robiť len kvôli tomu, že nič nevie opraviť a keď aj, tak nedajú mu, lebo sa budú báť, že niečo pokazí na nových autách a potom budú mať z toho veľké problémy zamestnanci servisu plne zodpovedná za danú zákazku, čiže si osobne myslím, že z tej absolventskej praxe aj tak stále nič, najlepšie sa automechanik vypracuje najskôr na vrakovisko, kde si sám vyskúša porozoberať aspoň pár starších áut a aj keď niečo pokazí, tak nič sa nestane, lebo aj tak tie autá idú na spracovania a jedine tak sa naučí a zistí, príde na to, že čo ako rozoberať a tak, čiže iba to je tá možnosť, pokiaľ nemá vlastnú garáž ako sa stať skutočne automechanik aj bez blbého odborného výcviku, výučby, absolventskej praxe a tak ! ! !

ewelin2828

áno môžeš, aj ja som ju ukončila predčasne, lebo som si našla stále zamestnanie...
AfterEight má pravdu, môžeš si požiadať aj o DvHN, ale musíš mať viac ako 25 rokov...dovtedy sú povinní ťa živiť rodičia...samozrejme aj tu existujú výnimky, ak nemáš rodičov, nežiješ s nimi...to už si potom treba naštudovať, ako to je :)

AfterEight

Ano, mozes ju ukoncit ked si najdes pracu :) ale nie na dohodu.

A nezabudaj, mas pravo na 10 dni dovolenky (ale tusim az po mesiaci?to si uz nepamatam)

Ked uz budes chodit na AP, nezabudni si poziadat o davky v hmotnej nudzi (nemusis si ich odrobit,ked si na AP) aj dalsich 60e naviac je super :)

Mklo

V tejto diskusií je napísané komplet podrobne o možnostiach čerstvého absolventa ako sa môže uplatniť na trhu práce: www.zdravie.sk

12Anička34

Este by som sa chcela spýtať, ak si náhodou nájdem prácu, či móžem prax ukončiť aj skôr ako napr. o 3 mesiace alebo musím počkať až do ukončenia. Ďakujem.