Acetylcholin na psychiku

lombardo1981

Nemáš za čo.
Ten Cholín bitartrát je už upravená forma pre lepšie vstrebávanie. Prienik cez membránu je celkom dobrý. Len cholín sa premieňa na to, čo je práve potrebné (nielen na acetylcholín). Často sa kombinuje s Aniracetamom (či Piracetamom a podobne).
"Obdobná" forma je aj cholín citrát. A zvyšuje príjem horčíka.
Citicoline (CDP-choline) je ďalšia forma. Jeho využiteľnosť je kúsok lepšia ako pri prvých dvoch.
Ďalej Alpha GPC, ktorý z týchto troch najúčinnejší. Inak zvyšuje absorpciu non-hem železa (podobne ako vitamín C). Má aj výraznejší nootropný efekt. Podľa mňa už aj trochu zbytočná.
DMAE núti telo, aby z cholínu prednostne vytváralo acetylcholín. Predáva sa aj v upravenej forme pod názvom Centrophenozine. Ale predošlé sú na úpravu "nálady" účinnejšie.
DHEA je hormón, ktorý stimuluje hipokampus s vyššej produkcii acetylcholínu.
Pyroglutamán je látka podobná Piracetamu a zrýchľuje tvorbu acetylcholínu. Ale sú aj účinnejšie látky.
Huperzin A je látka derivovaná z Huperzia serrata. A inhibuje acetylcholínesterázu. Je to enzým, ktorý rozkladá acetylcholín.
Galantamín je taktiež inhibítor acetylcholínesterázy. Obsahujú ho snežienky či narcis. Je aj liečivo, ktoré sa predpisuje pri demencii či Alzheimera.
Pri výbere by som vyberala asi medzi prvými troma variantami cholínu. Keď sa budeš rozhodovať medzi prvými dvoma, tak skôr citrát ako bitartrát. A pridala by som ešte vitamíny skupiny B. Najmä ten pyridoxín, tiamín, kobalamín. I kyselinu pantoténovú. Prospešný by mohol byť aj rybí olej.

Moireal

Acetylcholn mi bol odporuceny lekarkou, a kedze je toho na trhu, dost, tak som sa nevedela z toho vysomarit. Diky ti lombardo. Ma ten Cholin bitartrat aj najlepsiu vstrebatelnost, lebo vraj najlepsie sa vstrebava vsetko v koloidnej forme, a teda ze vacsina doplnkov vyzivy je neucinnych...

lombardo1981

Tak asi najjednoduchšie je kúpiť si Cholín bitartrát.
Ale pomôcť by malo aj DMAE, DHEA, pyroglutamát, huperzin A, galantamín, Lecitín (obsahuje cholín).
Potom sú dobré vitamíny skupiny B (najmä pyridoxín, tiamín a kobalamín).
Z byliniek vranec zubatý (Huperzia serrata, inhibuje acetylcholínesterázu), medovka lekárska (acetylcholín je efektívnejší), Ginko Biloba )stimuluje mozog k vyššej absorpcii).
No acetylcholín má aj tienistú stránku... príkladom je karcinóm HČ.