ako pribrať?

123456

Stavba tela a telesná hmotnosť je ovplyvnená viacerými činiteľmi. Svoju úlohu zohráva predovšetkým vrodená dispozícia. Ak sú Vaši predkovia štíhli, znamená to, že ste túto vlohu pravdepodobne zdedili aj Vy. Vo veku 20 rokov sa ešte ukončuje vývin Vášho organizmu a je pravdepodobné, že Vaša postava v najbližších rokoch ešte spevnie. Iným dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje hmotnosť, je výživa.
Ak chcete pribrať, tu sú hlavné zásady, ktorými by ste sa mali riadiť.
- Jedávajte pravidelne 5-6 krát denne, na jedlo si doprajte dostatok času.
- Na rozdiel od väčšiny ľudí, ktorých trápi skôr ako schudnúť, Vy si môžete dopriať veľké porcie. Vaša denná strava má obsahovať asi 14 000 kJ (3350 kcal).
- Vo výbere potravín sa nemusíte obmedzovať, naopak, stravovať by ste sa mali čo najpestrejšie.
- Základom stravy človeka sú potraviny bohaté na škrob (chlieb, pečivo, zemiaky, ryža, cestoviny a pod.) ktoré by mali byť súčasťou každého denného jedla.
- Výdatnosť (energetickú hodnotu) stravy zvyšuje najmä tuk. Chlebík si môžete nahrubo natrieť rastlinným maslom. Energetickú hodnotu stravy si môžete zvýšiť rôznymi dressingmi a omáčkami na báze rastlinných olejov.
- Energeticky výdatné sú syry.
- Mastné druhy mäsa a mäsových výrobkov nie sú veľmi vhodné pretože obsahujú veľa cholesterolu. Rozumnejším riešením je väčšia porcia, ale nie tučného mäsa. Mäso si môžete „pomastiť“, prípadne výpek z mäsa použiť na prípravu omáčky, ktorá zvýši energetickú hodnotu pokrmu.
- Sýtivou a zdravou výživou sú jedlá zo strukovín.
- Každý denný pokrm by mal obsahovať ovocie alebo zeleninu.
- Medzi jedlom môžete „mlsať“ oriešky alebo sušené ovocie. Sú chutné, energeticky výdatné a obsahujú tie zložky, ktoré naše telo potrebuje – vitamíny, minerálne látky, vlákninu a nenasýtené mastné kyseliny.
- Zdrojom „kalórii“ pre Vás môžu byť aj ovocné džúsy.
- V rozumnom množstve si môžete dopriať sladkosti. Medzi tie, ktoré obsahujú aj hodnotné živiny patria napr. musli tyčinky, alebo tmavá čokoláda.
- Chuť do jedla zvýši strava, ktorá je pestrá a esteticky podaná, konzumovaná v príjemnom prostredí.
- Na rozvoj svalstva má priaznivý vplyv aj cvičenie. Budovanie svalov podporuje výživná strava s dostatkom bielkovín kombinovaná s pravidelným posilňovaním. Nie je pritom potrebné užívať žiadne špeciálne doplnky výživy.
Chudosť môže byť zapríčinená aj ochoreniami tráviacej sústavy, ktoré môžu spôsobovať poruchu trávenia, vstrebávania alebo látkovej premeny. Zatiaľ čo nadmerná hmotnosť a tučnota môže mať za následok mnohé zdravotné problémy, chudosť je zo zdravotného hľadiska podstatne menej riziková.

zdroj - primar.sk

123456

moja ovocnicka som ti radila prestudovat si nejake stranky... vyprazane jedla su dobre akurat na tuk a rakovinu a cievne problemy... asi si este velmi mladucka aby si to pochopila... ved casom mozno poxopis :) a poopravis tie tvoje "kraviny"

evul

ovociee,z vyprazanych jedal a sladkosti sice priberies, ale pribrat cisto len tuk nie je prave idealne. A okrem toho je to absolutne nezdrave...no, fakt bud radsej ticho :-D

ovociee

ach som ticho radcej....
ak chces pribrat tak stale papaj vyprazane jedla a sladkosti a hlavne vecer sa napchavajjjjjjjj...123456 radi pekne kraviny

123456

jest pravidelne ale porcie 5-6 x denne v 3-4 hod intervaloch.... nevynechavat najma chude masko (ryby, hydina), ryza, zelenina... mliecne vyrobky (cotage cheese, acidko, jogurty)... a cvicit... posilnovna, bike, brusle, plavanie...

abstinent

prajem dobry den moj problem je jednoduchy meriam cez 180 a vazim cca 65 Kg a podla mna to nieje normalne neviete mi poradit ako jednoducho a rychlo nabrat na vahe ?

aquatique

Sak jasne ze treba cvicit naberes svalovu hmotu a ta vazi aj viac jak tuk. Ale aj na stravu nezabudaj ale zato nemusis jest hranolceky a burgery. :D