Strava pri cvičení

Príspevok v téme: Strava pri cvičení
Adam164916

Dobrý deň,
Som 16 ročný chalan, 185 cm a 65-67kg. Nedávno som začal cvičiť v posilke a chcel by som sa opýtať, či by ste mi vedeli poradiť aké potraviny by som mal vo svojom jedálničku uprednostňovat a naopak aké obmedziť. Nechcem svoj jedálniček moc radikálne meniť ale bol by som rád ak by ste mi poradili ako jesť pri cvičení aby som aj pribral. A ešte jedna otázka, je vhodné brať proteíny pri cvičení v mojom veku?
Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

danielson33

rovnako cvičim šporrtujem cely život.. a to m am už 48. v tvojich šestastich už môžeš v pohode vyživove doplnky najme proteiny kde je vela bielkovin. poradi ti každy normalny predajca napr vo fit plus predajni čo je pre začiatok a tvoj vek naj. myslim že hlavne treba vela jesť aby si mal energiu a vela spanok oddych. cesta sa ti budee ukazovať ako pôjdeš. tak vela zdaru. ak maš dake konkretnejšie otazky kludne napiš

Petruska06

cau Adam, aj ja cvicim pravidelne, venujem sa fitness ako takemu uz nejaky cas a mam svoj ciel :) nie je to len o dvihani zeleza :) Vzdelavam sa neustale popri treningoch. Strava je velmi dolezita, pokial si sa rozhodol budovat cistu svalovu hmotu, co uz ale davno vies. Reagujem na tvoj prispevok lebo na zaciatok je dolezite spravne zacat. nie je nic horsie ako pseudoporadcovia. odporucila by som ti na zaciatok spravit komplet rozbor tela a zistit aky konkretny metabolicky typ si. na to nastavit stravu a trening. na svet-zdravia.sk sa mozes inspirovat odbornikmi, lekari, aktivni profi ludia. si chalan vo vyvoji, nebat sa doplnkov,no vyberat tie spravne, ktore ti pri treningoch pomozu,proteinom rozhodne nic nepokazis, len vybrat ten spravny pre teba konkretne :)

Jefitto

Je úplne jedno či máš tri roky, alebo 99... bielkovinový prášok nie je žiaden steroid, ako sa mnohí domnievajú, ale sú to len izolované bielkoviny zabvené cukrov a tukov. Môžu pochádzať z rôznych zdrojov.
Najkvalitnejší a najviac využiteľný proteín je hovädzí hydrolyzát, ktorý sa dlho vstrebáva. Naopak, najrýchlejšie vstrebávajúci sa proteín je srvatkový izolát, resp. srvatkový koncentrát, ten sa užíva do pol hodiny po tréningu a vstrebáva sa nejakú hodinu až dve. Srvatka tiež obsahuje dostatok BCAA, ktorý slúži na to, aby sa po tréningu nedoplňovala energia z bielkovín (čím by si si vlastne pálil svaly)

A čo také by si mal konzumovať? No základ sú bielkoviny, keĎže chceš nabrať, tak 2g na kg telesnej hmotnosti je ideál (čiže ak máš 60kg, tak by si mal denne skonzumovať 120g bielkovin). Potom sú tu sacharidy, tých môžeš v naberacej fáze užívať 300-400g, podľa toho, koľko vážiš. A tukov do 100g, ale snaž sa zdravé.

Takže konkrétne:
BIELKOVINY: Mäso (hovädzie, kuracie, morčacie), ryby, tvaroh, syr, vajca, mlieko, cottage cheese, strukoviny, brokolica, práškový proteín
SACHARIDY: Vynechaj sladkosti; daj si med, kopec ovocia a zeleniny, v naberačke môžeš veselo aj celozrnné/cereálne pečivo, ryža, zemiaky
TUKY: Orechy, olivový/kokosový olej, rybí tuk (napr. rybia pečeň)

Určite zabudni na nezdravé veci ako vypražany syr, hranolky, ryzky a všetko podobné zdraviu škodlivé. Samozrejme, čas od času si treba dopriať slaninku, klobasku, párky... ale ja to neužívam viac ako 1x za týždeň

Healthy818

Nerozumiem otázke, či môžeš brať proteíny v tvojom veku. Proteíny sú len bielkoviny navyše, ktoré by si mal práve pridať do jedálničku. :) Ja objednávam z 4fitness, majú tam dobré ceny a široký sortiment.