Autizmus

Táto diskusia patrí k článku: Autizmus
Autizmus

„Žiadny človek nie je ostrov, uzavreté odlúčené ja. Ale práve to je autizmus: ostrov oddelený od pevniny. Čím viac som ich poznal, tým viac sa mi javia ako cudzí druh, ako druh prazákladný, dovnútra zahľadený a jedinečný. Žijú tak ako cudzinci uprostred ľudskej pospolitosti.“ (O. Sacks)

majusaa

no niekedy to rozpoznat ozaj nejde, len proste taketo deti vedia byt vyslovene utiahnutejsie, samostatnejsie ako ostatne. ale zase na druhej strane aj ovela vnimavejsie.

nechalicka

poznala som chlapceka s touto diagnozou. ja osobne by som to nanho veru vobec nepovedala, aj jeho spravanie sa javilo uplne normalne.

kate662

Dobrý deň. Mladší brat môjho priateľa bohužiaľ trpí autizmom tiež. Je to veľmi ťažké ochorenie a kým som to nevidela prvý krát na vlastné oči, netušila som ani, že taká porucha existuje. Jeho brat mal vtedy približne 8 rokov a opísala by som ho ako veľmi milého a dokonca aj hravého chlapca. Hneď sme si padli do oka a boli z nás dobrý parťáci. Človek by len ťažko zistil, že trpí vážnym ochorením, hoci mal sem tam problémy s rečou a niekedy sa mu aj svaly mimovoľne hýbali. Nakoľko som o tomto ochorení do tej doby nevedela nič, rozhodla som sa si o ňom naštudovať čo najviac. Našla som veľa odborných článkov, ktorým som len ťažko ako bežný človek rozumela... Váš text, ale napríklad aj tento článok zdravoteka.sk mi to trocha viac osvetlili, najmä ak ide o typické vonkajšie prejavy a príznaky. Vďaka vám a spomínanému článku som získala najviac informácií a pochopila som, že to je vážne ochorenie. Uvedomila som si, že môj nový parťák bude potrebovať o to viac pozornosti od okolia, ako by to bolo bežné. Jeho stav našťastie nie je až tak vážny, ako by mohol byť, jeho prejavy autizmu sú naozaj z tej skupiny miernejších. Ak by ste mi mohli odporučiť ešte nejaké zaujímavé texty, budem veľmi rada, prípadne, ak niekto má osobnú skúsenosť, nech skúsi niečo napísať k tomu viac. Ďakujem pekne za všetky informácie, ktoré som sa vďaka vám dozvedela!

Bohatier

To su pekne percenta k dobru (psychika a strava sa vyrazne podiela na vecsine chorob). Skuste si dohladat "suchu dietu" takzvane je to dieta ked telo spotrebuva vodu z poskodenych buniek v tele a vdaka tomuto ich nielen ze zneutralizuje ale prestane replikovat.

RiesAutizmus

Vynikajúci článok o autizme. Zo skúsenosti vieme potvrdiť, že odstránenie lepku, kazeínu, sóje a rafinovaného cukru, robí zázraky. Synove skóre ATEC v priebehu roka kleslo z 90 na 36 bodov a bol rediagnostikovaný z detského autizmu s mentálnou retardáciou na detský autizmus. Dnes je jeho skóre ATEC okolo 15 a stále sa znižuje, čiže jeho stav sa zlepšuje.

Špecificky o strave venovanej rodičom autistickej komunity, píšeme s manželom na rieseniapreautizmus.sk. Mimochodom, je tam veľká štúdia, kde tisícky rodičov potvrdili zlepšenie stavu svojich detí po úprave rozličných typov diét napr.:
- odstránenie cukru, zlepšenie u 52% detí,
- odstránenie pšenice, zlepšenie u 55% detí,
- odstránenie gluténu a kazeínu, zlepšenie u 69% detí,
- špecifická nízkosacharidová diéta, zlepšenie u 71% detí
…a mnoho ďalších diét.

Všetko je potvrdené takmer 7 tisíckami rodičov autistických detí. Štatistiky sú postavené na osobných skúsenostiach tisícov rodičov a nie na vyjadrení niekoľkých ľudí a tomu my hovoríme objektívnosť :-)