výpoveď počas PN

hviezda01

n-ika:tak v tomto neviem,či máš pravdu,pokia ja viem,tak pred posudkovú ideš až po roku PN..nie po mesiaci...

N-ika

Aj dlhsia Pn sa posudzuje, nielen invalidny. Ak maroduje dlhsie ako mesiac, lekar ju pozve na komisiu k posudkovemu a musi preukazat ze jej naozaj nieco je, (nalezy atd) inak ju posudkar vypise do prace alebo jej zastavia nemocensku davku.

Urcite dlhodoba PN nie je bez kontroly, kedze nemocenska je hradena socialnou poistovnou, tak je aj prisne kontrolovana.

Prezyvka055

Tak to nemussi davat vypoved, staci aj PNka, na oddychnutie :), a potom sa rozhodnes ci chces v praci dalej robit alebo nie, ked som este robil na slovensku tak jedel moj kolega bol na PNke 8 mesiacov a nic mu nebolo. Da sa tak robit prakticky rok, po roku uz ti napisu ze si mas vybavit invalidny ale kedze to je len tak naooko tak PN tak by som to nerobil lebo invalidny sa narozdiel od PN posuduzeje. Len musis mat dobreho lekara co ti to napise, vseobecne lekarom je to jedno najlepsie su nejake ortopedicke vyhovorky alebo gastroenterologicke akoze mas daco s chrbticou alebo zle travenie, vyhoda je ze dostavas cast vyplaty zadarmo. Nevyhoda je ze nemozes okrem vychadzok opustat bydlisko, ale kebyze napriklad byvas v dome tak je to pohoda, horsie ked clovek byva v byte. Ten kolega mal vysoke ploty cize prakticky robil vsetko okolo domu a mal komplet sukromie. Vychazdky mas max tak 2 hodinny denne alebo kazdy druhy den. Ale da sa robit aj tak a to si dohodni s lekarom ze kebyze pride kontrola tak akoze ti prislo zle a isla si k lekarovi. No a pojdes si po potvrdenie. Ale to si vybav s lekarov prv ze keby sa nieco take vyskytlo aby ta kryl. Len to sa da robit iba pon-pia 07:00 - 13:00. Tie vychadzky je najlepsie si dat bez casovej hranice alebo potom po pracovnej dobe lekara, nakolko lekara mozes pouzit ako vyhovorku. Cize prakticky kazdy den povedzme od tej 07 do tej 15 si mozes robit co chces.

Vela stastia :), kebyze niekoho nieco este napadne moze doplnit.

hviezda01

n-ika:..ďakujem....a s čím by som bola na PN?Neviem...zatial to nemienim urobiť,len ma to napadlo..lebo je to tu na zbláznenie..:-(

n-ika

Pokial budes na PN pocas celej dlzky vypovednej lehoty tak logicky odpracovat uz nemusis nic :-)

Ak sa mozem spytat, s cim chces byt tri mesiace na PN?

hviezda01

Ďakujem velmi pekne za vysvetlenie...to všetko mi je jasné,len som chcela vedieť.či by som musela ešte niečo odrobiť,alebo si možem ísť hneď len pre papiere.

n-ika

Ano, ale len v pripade ze budes Pn az do konca vypovednej lehoty alebo dlhsie a samozrejme budes dodrziavat liecebny rezim, lebo pri dlhsej PN ocakavaj kontroly.

hviezda01

ni-ka:ďakujem za odpoveď...takže,keď som to správne pochopila,keby som išla zajtra na pn,pošlem výpoveď poštou,a už sa do roboty vobec nemusím vrátiť,len si prídem pre papiere?.

n-ika

Obojstranne podpisanu vypoved som myslela ze tam musi byt podpis oboch stran, teba aj zamestnavatela, ale kedze pojde vypoved postou, tak bude podpisana len sefom :-)

n-ika

Samozrejme, mozes dat vypoved pocas PN. Mozes sa dohodnut na rozviazani pracovneho pomeru so zamestnavatelom k urcitemu dnu (idealne osobne) alebo ak vies, ze by s tym nesuhlasil, mozes rovno postou poslat vypoved. (doporucene) Pricom sa vypoved povazuje za dorucenu v den prebratia vypovede zamestnavatelom. Ak by robil problemy a neprebral ju a tebe sa vypoved postou vrati, povazuje sa v den vratenia za dorucenu. A nasledujuci mesiac ti zacne plynut vypovedna lehota, ktoru musis odpracovat (ak to mas v zmluve a neodpracujes ju, musis zamestnavatelovi zaplatit usly zisk).

Napr. zajtra posles doporucene vypoved, sef ju neprebere, ostane 18 dni na poste, cize 24. novembra sa ti vrati. Tymto dnom (dorucenku si dobre odloz) je vypoved platna a od 1.12. ti plynie vypovedna lehota. 2 mesiace ak si pracovala 1-5 rokov, 3 mesiace ak unho robis viac ako 5 rokov...

Kedze si na PN, tak tie dva (tri) mesiace odmarodujes :-) Nezabudni ze zamestnavatel ti musi dat obojstranne podpisanu vypoved a zapoctovy.