Sú vegetariáni zdravší?

Táto diskusia patrí k článku: Je vegetariánstvo zdravé?
Je vegetariánstvo zdravé?

V otázke zdravia zohráva strava mimoriadne dôležitú rolu, preto by mala obsahovať všetky potrebné zložky pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Niektorí ľudia sa však rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička typy jedál obsahujúce mäso. Je to správne?

Bohatier

Zalezi od toho z akeho zdroja za akych podmienok za akej genovej manipulacie case zberu skladovania ohodnotenia spravnej kombinacie ci pripravy (nie vsetko je zdrave ci jedle) a ludom zijucim vo vyspelej spolocnosti odporucam jedavat hlavne vacsi pomer korenovej zeleniny.

ufonik99

V traviacej sustave človeka je veľmi redukovane slepe črevo, relativne krátke čreva, a taktiež tam nenájdeme mikroorganizmy traviace celulozu. Takato stavba traviacej sustavy čisto rastlinnemu stravovaniu, odporuje.
Taktiež ma človek žlčník, ktorý majú všetci mäsožravci a je potrebný na trávenie veľkých dávok tuku z mäsa. Bylinožravci žlčník nepotrebuju, lebo jedia cely deň a tak im vyteka žlč priamo do tenkého čreva. Ak nebude žlčník dostatočne využitý napr. trávením tuku z mäsa, bude žlč v ňom hustnúť a môžu sa vytvoriť žlčové kamene.

Clovek na zaklade anatomickych struktur a aj na podklade vedeckých evolucnych poznatkov je vsezravec. Zivocisne bielkoviny, a teda aj mäso, isto patria do jedalnicka cloveka a dokonca v niektorých usekoch vyvoja organizmu napr. pocas rastu, ci v tehotenstve su nevyhnutne. Ako dokazuju nalezy ranych hominidov, väcsi podiel zivocisnej zlozky potravy zaradili do svojho jedalnicka uz pred 2,5 milionmi rokov a existuje teoria, ze prave vyssie zastupenie zivocisnej potravy pomohlo k rozvoju myslenia, a teda k rastu mozgu.
Da sa teda "povedat", ze aj konzumacii mäsa treba podakovat za to, ze clovek je rozumovo a myslenim na sucasnej "vyspelej" urovni. :)

simka111

Železo sa dá jednoducho dopĺňať, napr. užívaním trstinovej melasy, aspoň 2 lyžičky denne, cvikla a šťava z nej, špenát, čierne ríbezle,rooibos čaj atď...

Ono to nieje len o tom, čo treba zo stravy vylúčiť, ale hlavne čo k nej treba pridať :)

Tomaas 12345

Jovanka :

Musela si mať aj deficit roznych minerálov a vitamínov, pretože tá vaša rastlinná strava obsahuje vela antinutrientov ktoré zabranuju vstrebávaniu minerálov a vitamínov zo stravy.

Jovanka

jediny problem, ktory som mala z cite rastlinnej stravy bolo nizke zelezo ale aj to sa upravilo s uzivanim captafer-u

Steav

V texte sa pise: "Vysoký obsah vlákniny v potrave, nižší prísun sodíka, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a antioxidantov ako vitamínu C, E a fytochemikálií znižujú riziko rakoviny prostaty či hrubého čreva."
Je to spravne, ze nižší prísun sodíka, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a antioxidantov ako vitamínu C, E a fytochemikálií znižujú riziko rakoviny prostaty či hrubého čreva?