Vysoká škola

Franti799

preco by ta nevzali do zamestnania? ak si sikovny tak nevidim dovod.. ja mam len gympel ale pritom skvelu pracu

michalmmm

Ked nechces ist na vysoku skolu, tak potom jedine do zahranicia za pracou. Bud vysoka skola, alebo zahranicie. Sediet doma sa neoplati, rovnako ako sa neoplati driet vo fabrike na Slovensku za tri stovky, ktore uz v dnesnej dobe ani len ako vreckove mladym ludom nestacia, nie, ze este aby z toho setrili na byt, zivili rodinu - ved z toho si clovek ani len podnajom nezaplati. V zahranici je to vsak ine. Prachy, ktore tam za 5 rokov zarobis a usetris, mozes investovat do rozbehnutia podnikania, aj tak sa da. Nebudes sice nezamestnany magister bez aktivnej znalosti co i len jedneho svetoveho jazyka pysiaci sa titulom zo socialnej prace cakajuci na zazrak, ale budes pan podnikatel, pan majitel restauracie, ktory uz nieco vie, zazil a dokazal, hoci aj bez titulu. Aj to je pekna vizia buducnosti. Nie kazdemu sa chce ucit sa kvanta nezazivnych textov doslova naspamat bez vizie lepsej, krajsej buducnosti a hlavne bez istoty, ze ci po skonceni skoly vobec nejaka praca bude. Ale v Taliansku beru kucharov, casnikov, aj chyzne do hotelov, dokonca aj opatrovatelky seniorov po novom uz nielen do Rakuska chodia, ale aj do Talianska. Prace je tu stale dost a v Rakusku, v Nemecku, v Anglicku a v Irsku tiez. Vyber si krajinu podla jazyka, ktory je tvojmu srdcu najblizsi a gramatickych chyb sa neboj, tie nerozhoduju o tvojom zotrvani na pracovisku, ale usilovnost a huzevnatost do prace, zaujem o pracu a ochota robit nadcasy, to uz ano. Ja som mal v skole akesi komplexy z AJ a z NJ, tak som sa dal ako samouk na taliancinu a vyplatilo sa.

nadina

s komentarom podo mnou sa neda nesuhlasit... ja som dokonca bola na vysokej skole a odisla som odtial. Musis byt ty presvedceny ze tam chces ist, nie ostatni ;)

LMarika

Vobec nic sa nestane, ja som mala kopu kolegyn zo Slovenska, z Ceska a z Madarska, ktore par rokov po gymnaziu makali v mekaci vo Viedni na plny uvazok, neskor zacali dialkovo, alebo aj denne studovat - samozrejme v Rakusku, vo Viedni - a nadalej popri studiu pracovali v mekaci, ale uz iba na polovicny uvazok. Po skonceni skoly si hned nasli pracu. Jedna studovala operny spev, druha Ernährungswissenschaft, niektore studovali doknca farmaciu, dalsie studovali niektory z cudzich jazykov, jedna spanielcinu, jedna taliancinu, jedna antropologiu, jedna dokonca veterinu... A dokazali to zvladnut, pricom ale gymnazium spravili este vo svojej rodnej krajine (Madarsko, Slovensko, Cesko...). Obzvlast ak nemas rodicov nejako extra bohatych, ale citis, ze si nadany na jazyky, napriklad na nemcinu, tak odchod do Rakuska so zamerom odrobit si par rokov a az potom zacat studovat, ale uz v Rakusku, by som vobec nevnimala ako problem, ale skor ako vyhodu a dobru startoavciu poziciu pre tvoju stastnu buducnost, minimalne teda stastnejsiu ako buducnost tych tvojich spoluziakov, ktori so stratou kritickej sudnosti na Slovensku vystuduju socialnu pracu a v zivote nebudu vediet ani slovo po nemecky, po anglicky, ale len cakat so zalozenymi rukami, postavajuc v dlhociznom rade na podpis na Urade prace, ci si ich niekto vsimne a ponukne im super pracovnu poziciu s nadstandardnym financnym ohodnotenim.

verbenka

Presne tak, bez odborného vzdelania na teba nikto čakať nebude, keď je tam nasťahovaných množstvo prisťahovalcov a ďalší sa hrnú smer západná Európa...no a tu nepichneš do ničoho, ak nebudeš niečo vedieť.

Slobodna

Gymnazium nie je v podstate stredna skola, je to predpripravka na VS. Cize ty nemas v rukach vobec nic, ziadnu odbornost, ci remeslo. Ostava ti jedine a to ist muklovat do zahranicia, no obavam sa, ze situacia na zahranicnom pracovnom trhu sa radikalne meni, ak sledujes situaciu poslednych mesiacov tak asi tusis, cize nikde na teba cakat nebudu. Skus mozno nejaky rekvalifikacny kurz, trebars IT, toho je mrte vsade dost.

verbenka

Ide len o to, čo chceš robiť...sú povolania, kde je VŠ nutnosť a sú také, kde je zbytočná. Ale ak nechceš ísť na VŠ tak gympel je tá najhoršia škola, akú si si mohol vybrať.