Ja mam intoleranciu na psenicu, gluten, mliecnu bielkovinu, laktozu, vajecny bielok, kukuricu, ovocie... No je toho moc a riesim to tak, ze si sama zvlast varim, chodim do bio obchodov a tam si kupujem specialne muky, z ktorych si aj kolac upeciem. Z vajca mozem zjest aspon ten zltok, tak ho z casu na cas do kolaca supnem, inak ho ale nejem. Hlavnu zlozku mojej stravy tvori maso. Jem strasne vela masa, casto aj 2-x denne. Maso, ryzu a zemiaky jem naozaj kazdy den. V tych bio obchodoch si kupujem aj polystyrenove chlebiky, ku ktorym si obcas dam kacaci tuk, papriku a rajcinu, ale toto ma velmi nezasyti, takze jedine maso. Okrem masa a peciva ma nedokaze zasytit nic. Vyhovuje mi, ked si dam rano po zobudeni (bez ohladu na to, ci som hladna) povedzme, tak pol kila masa (samozrejme si musim privstat a navarit) bud s ryzou, alebo so zemiakmi, pripadne s kukuricnou polentou (pri vyrobe polenty sa odstranuje ten kukuricny alergen, ktory sposobuje intoleranciu, takze polenta ide do testu zvlast a mne vysla negativne), pripadne s polystyrenovymi chlebikmi ryzovymi, ak uz nemam cas varit ryzu. Ked zozeriem rano pol kila masa, potom uz do takej 16:00 necitim hlad, takze dolezite je nebyt v robote hladna. V bio obchodoch si kupujem aj polystyrenove chlebiky quinoove a gastanove, obcas natrafim aj na pohankove, ale tie su velmi tvrde a praivdelne sa mi pri ich konzumacii zlomi niektory mrtvy zub, takze uz som opatrnejsia a radsej ich nejem, ale pohankovu muku ano, ta je dobra najma na kolac. Okrem toho si kupujem instantne kasicky ryzove, prosove, pohankove, tie staci iba zaliat vodou a su hotove, nezasytia ta vsak na dlho. Pozor! Pri polystyrenovych chlebikoch a pri kasickach si nestaci precitat iba nazov, ale aj zlozenie. Totiz mnohokrat som sa stretla aj s tym, ze bolo napisane ryzova kasa a citam zlozenie a tam okrem ryze este aj kukurica. Alebo bezlepkovy puding a zlozenie: kukuricny skrob. Prasok do peciva nepouzivam vobec, namiesto neho pouzivam sodu bikarbonu. Jem aj zeleninu, casto salaty - hlavkovy, ladovy, ine..., tekvicu, cukinu, papriku, paradajky, redkovku, v malom mnozstve aj karfiol a brokolicu, v malom mnozstve kapustu a kel. Strukoviny nejem vobec. Sladkosti nejem vobec ziadne, lebo mi robia problem uplne vsetky. Nejem ziadne konzervacne latky, ziadne farbiva, ziadne E-cka, lebo som sebapozorovanim zistila, ze mi robia problemy, aj ked testy na intolerancie tychto svinstiev sa pravdepodobne este asi nikde nerobia. Takze napriklad rajcinu ano, kecup nie, paradajkovy pretlak z obchodu nie. Ked som vonku a nemam cas varit (velmi zriedkavo), tak ak je to u nas v Bratislave, zajdem do nejakeho obchodneho centra a dam si tam nieco z bufetu, najcastejsie nejake grilovane maso (napriklad kuracie stehno) a hranolky. Pripadne varene zemiaky. Pijem iba vodu a mineralku. Ziadne sladene napoje, obcas nejaky bylinkovy caj, samozrejme bez cukru. V bio obchodoch si obcas kupim ryzovo - kokosove mlieko, ale pozor, vyrobcovia casto menia zlozenie tychto vyrobkov a v poslednom case tam pridavaju guarovu muku, kukuricny maltodextrin... Ja si najskor precitam zlozenie na vyrobku a az potom sa rozhodnem, ci kupim. Tieto mlieka nepijem, iba ich pouzivam pri vareni a peceni. Ak tam najdem napisanu guarovu muku, nekupim to. Nepotrebujem sa trapit s bolestami brucha a este si za to aj platit. Zariadila som sa tak, ze som uplne vylucila zo stravy vsetko, co mi sposobuje intoleranciu a takto mi to vyhovuje. Nejem ani marmelady, nic, co pochadza z ovocia, nejem ani zavaraniny ako nakladane uhorky, aj ked uhorku z obchodu zjem, ale salat si z nej nerobim, len nakrajam na kolieska a zjem. Ocot radsej nie, lebo mam gastritidu, takze mi to netreba. Kavu prilezitostne v ramci takeho kavickovania, ked ma kolegyne zavolaju na klebety, tak to ano, ale nie denne. Vsetko sladke mi robi problemy, tiez mi to na gastritidu netreba. Ale ked uz nejaka ta neprekonatelna chut na sladke pride, tak si dam za malu lyzicku cistej glukozy a staci mi. Na laktozu existuje enzym laktaza, ale ak mas intoleranciu este aj na mliecnu bielkovinu, tak tam pitie mlieka nema vyznam, lebo ak si aj tu tabletku s laktazou das, tak ta ti pomoze stravit iba laktozu, ale nepomoze ti stravit mliecnu bielkovinu. A mas pravdu, ze takato strava ide poriadne do penazi, , ale predsa sa mi zda trochu lacnejsie kupovat v normalnom obchode ryzu a maso ako byt napriklad vegetarianom a kupovat v bio obchodoch tie drahe veci kazdy den. A pravda je aj to, ze prechod na takuto stravu je sprevadzany prekavapujucim pocitom, ze takato strava vobec nechuti. Aj ja som mala ten pocit, ale zvykla som si a po case mi to chutit zacalo. Teraz som uz spokojna, lebo uz som na tuto stravu zvyknuta.