Ako sa zbaviť pacienta?

Príspevok v téme: Ako sa zbaviť pacienta?
vždy pomocná ruka

Ako je už na Slovensku zvykom, stretávame sa pravidelne s nejakým idiotom, zakomplexovaným hlupákom,

ktorý si zvyšuje svoje ego tým,

že sa zabáva na úkor iných...Ešte horšie sa môže stať, ak sa takýto hlupák stane zabávačom, celého tímu a títo jeho poslucháči,

bez akejkoľvek námietky žartujú a ponižujú iných...

Smutná je realita, kde sa ukazuje ten čo si myslí, že je inteligentnejší, dokonalejší,jednoducho skoro BOH...

Smutná je realita kde sa zabávajú ľudia,

ktorí by mali pomáhať na úkor tých, ktorí pomoc potrebujú. Upadá svet morálky, lásky k blížnemu a spolupatričnosť...

Zomreli slová ako prepáč, ospravedľňujem sa, je mi ľúto, nech sa páči, ďakujem, prajem krásny deň.

A teraz k tomu, prečo sa nad tým zamýšľam.

Som matkou dvoch detí, žijem sama a starám sa o ne sama, chodím do práce, zabezpečujem všetko čo môžem, aby sa necítili

horšie ako iné deti. Pracujem s ľuďmi a každému komu môžem ochotne pomôžem...nikdy som nikomu vedome neublížila.

V roku 2013 som musela podstúpiť operáciu chrbtice, našťastie všetko dopadlo, tak ako malo.

Po doliečení som absolvovala rehabilitácie a snažila som sa vyhýbať lekárom, tak ako väčšina z nás pracujúcich ľudí.

Až do minulého mesiaca... Prišla zima, prechladla som a bolesť chrbtice sa opäť prihlásila. Po predchádzajúcej skúsenosti

a s vedomím, že to nemusím len tak rozchodiť, som sa rozhodla lekára navštíviť.

Nastala celá procedúra: obvodný lekár, neurológ, RTG, rehabilitácie. Keď už som sa na to dala, tak som si povedala, že to aj dokončím,

však ide o moje zdravie a každý z týchto odborníkov mi chce pomôcť.

A do dnes som si to aj myslela...Bežala som cez celé mesto z práce nachystať deťom jesť a potom opäť maratón,

aby som stihla rehabilitačné centrum.

Pani doktorka rehabilitačných služieb s.r.o bola veľmi príjemná a ani ma neobjednala

na termín (čaká sa cca 2 týždne), ale na moje prekvapenie vzala hneď. Vydýchla som, si, že to budem mať z krku a aj som sa potešila...

Na moje prekvapenie hneď mi predpísala rehabilitácie a hneď ma aj zobrali. Keďže som nemala páru o tom, ako to tu chodí, nevedela som ani

kam sa podieť. Cítila som sa pod psa, unavená, stratená v cudzom prostredí a možno som pôsobila submisívne... To sú samozrejme tie najlepšie obete pánov DOKAZOVAČOV SI.

Vyzlečte sa, ľahnúť na brucho a ide sa liečiť. Pán ošetrovateľ sa spolu so svojou kolegyňou náramne zabával na účet nejakej pani, čo tam bola predomnou.

Nesluší sa počúvať, ale v tichu sa ani iné nedalo. Potom vyslovili moje priezvisko a začali sa baviť o mne akoby som tam ani nebola:"Však a nie táto sem volala, že nepríde?

Tak prečo tu potom je?" Keďže som tam bola prvý krát a číslo som nemala nemohla som tam volať... Nepripisovala som tomu význam. Potom mladý muž pristúpil ku mne,

poklopal ma po nohe a spýtal sa:" Ako sa voláte? " Keďže sa pred chvíľou bavili s mojim priezviskom, odpovedala som krstné meno. Hurónsky smiech, uštipačná poznámka a gesto rukou pred čelom akože šibnutá: "Teší ma, Peter a priezvisko?"

Slušne som odpovedala. V tichosti so smiechom si čosi šepkali o tom, že moja menkovkyňa alebo ja...Potom mi dali do ruky uterák a povedali: "Choďte hore, a povedzte, že Vás poslali z dola."

Poslušne nevediac, čo ma čaká som to spravila. Višla som hore, zaklopala pozdravila a povedala: "Poslali ma z dola, hore."

Opäť iný mladý muž a náramná zábava:" tak poďte ešte z vonka dnu."

Robila som , čo mi kázali. Na druhý deň ďalšie procedúry a znova som počúvala ako sa bavia tentokrát na úkor svojej lekárky.

Chodil tam totiž jeden opálený spoluobčan a im sa to nepáčilo. Mimochodom dosť ho bolo cítiť ale inak bol slušný. so slovami, ako sním vypečú sa bavili o hlúposti lekárky, ktorá mu naordinovala procedúry napriek tomu, že on si chcel dať len predpísať lieky. Posadili ho "do kúta" (päť minút pri lampe) a potom mu povedali, že to bolo na dnes všetko.To bola zábava.

Za toto moje krátke dvojdňové obdobie som zažila so službami ľuďom toľko negatívnej skúsenosti ako ešte za celý život nie.

Na masážach sa jedna pacientka pýtala mladého muža, či musí tlačiť takou silou, lebo ju to neskutočne bolí a on sa jej otázke nevenoval. Nemal čas, lebo sa s kolegyňou zabával na úkor iných.

Táto pani na druhý deň sediac vedľa mňa v čakárni, mi rozprávala o tom, že večer si musela dať obklady na rozmasírované miesta, nemohla zaspať. Obávala sa toho, že sa jej dnes ten masér dotkne, lebo ešte aj šatka položená na krku dotýkajúca sa jej ramien ju bolí.

Keď ma znova poslali hore na poschodie a mladý muž sa bavil s kolegyňou o tom, že "toto je to, čo si sa včera pýtala na čom som sa smial" a pohľadom ukázal na mňa.

Verte mi cítila som sa v tejto svorke ohováračov hrozne, no nemala som chuť sa vypytovať, či sa to týka mňa, alebo sa mi to len zdá. No nezdalo. Prišla som dole k pani doktorke, vzala ma do vnútra a povedala: " Pani, neurazte sa, ale pacienti sa na Vás sťažujú,

Vy si to asi neuvedomujete, ale nie je nám príjemné, že smrdíte." Myslela som, že omdliem, prepadnem sa od hanby alebo sa rozbehnem preč s plačom. Ja? Smrdím? Bol tu ten čierny spoluobčan a ten nesmrdel?

Robím s ľuďmi, denne sa s nimi stretávam, chodia ku mne s láskou a radosťou. Vracajú sa a ešte nikto mi nepovedal, že smrdím. Nechápala som.

Prišla som domov a zavolala som kolegyni, poprosila ju o úprimnú odpoveď, že sa neurazím, však môže sa stať, že necítim a naozaj smrdím, tak nech mi to povie, však ona sedí so mnou celý deň.

Volala som kamarátkam, príbuzným a všade tá istá otázka. Buď mi teda všetci klamú, alebo je to zaujímavá praktika v rehabilitačnom centre ako si nechať zaplatiť za pacienta, ktorý tam ale chodiť nebude.

Myslím, že selektujú podľa sympatií a nie podľa toho, či potrebuješ alebo nepotrebuješ pomoc odborníka. Usudzujem podľa toho, že v ten deň tam bola aj iná pani pacientka, ktorá prišla vrátiť preukaz, so slovami, že už nechce prísť. Pripadala mi, že má toho dosť, ani ich nepozdravila.

Je totospôsob ako sa zbaviť pacienta? Alebo sú toto normálne potreby a praktiky rehabilitačných služieb?

Filip TT

Adria - presne takto by sa to malo robit.

Prezyvka005 - uplna blbost. Ohovaranie a ponizovanie ludi vobec nesuvisi s prijmom. Je to otazka moralky. Tito ludia by sa takto chovali pri lubovolnom plate. Je ale pravda, ze ten by im s tymto pristupom asi nikto nedal.

A k hovoris, ze ty by si sa tam choval tak isto, tak to si teda dost klesol.

Prezyvka055

No tak zalezalo ci to bola pravda alebo nie, v kazdom pripade co sa tyka statnych zariadeni tam som nikdy ziadnu vonu nezazil nikdy a aj ja clovek chory tak sa tak trosku aj pocita ze nie vzdy musi mat najlepsie vonu. Tak to tiez nemuseli takto riesit, v kazdom pripade neviem, nemozem povedat nebol som tam neviem zhodnotit, pokial sa kupes a chodis v cistom vypratom obleceni tak ten smrad urcite nemohol byt nejaky brutalny zeby sa ludia na to mali stazovat.

Co sa tyka tych ohovaraciek a tych somarin tak vtomto sa im ani necudujem, za ten slovensky plat by som takisto mal vsetko na haku a robil si srandu, takze v tomto to celkom chapem.

Ak chces nejaku uroven tak odporucam sukromne zariadenia kde si ukony plne hradis zo svojho, sam som ich vyuzival a to je uplne ina uroven vsetkeho. Ale ti ludia co tam robia su dobre plateny takze to nemaju na haku a zamestnavatelovi ide o renome a dobre meno. Kedze bez zakaznikov by nemal prachy, co u stasnych alebo dotovanych lekarov moze byt jedno.

No a co sa tyka staznosti, tak to je imho strata tvojho casu ak je to statna dotovana zdravotnicka spolocnost, lebo tam su nizke platy a kazdy to ma haku, aj lekar aj sef aj jeho sef, proste tam nie je ziadne trhove hospodarstvo, prachy dostanu pridelene podla tabulky aj ludi im tam poslu vzdy tak im to moze byt jedno nejaka staznost.

Bibinnka

Tak ,ja som zazila to,ze ked som mala ist ma operaciu,nechceli ma nechat ist na wc na malu.Sestricka sa tam hadala s nejakym pomocnikom ,ze snad ma.nenehaju postat na operacnom stole.Zazila som sikanu v takomto kolektive v praci,vsetci drzali spolu,proti mne ale zaroven sa ohovarali navzajom.Kazdy obed sme mali v jednej miestnosti.Nedaj boze ked tam niekto nebol z kolektivu uz ho mali na papuli,ponizovali...smiali sa,proste mam z toho tak na nic sebavedomie

LMarika

Kvoli takymto veciam si ja, pokial len mozem a pokial mi to financna situacia dovoli, riesim svoje problemy vylucne len v skuromnych zdravotnickych centrach, aj ked tam necham majland a potom som bez prachov, ale zdravie mi je prvorade. Existuju internetove stranky, kde ludia mozu hodnotit lekarov... Najdi si nejake a posli tam negativne komentare na dane centrum. Nech maju, co si zasluzia, aj sem si mala napisat na toto forum, v ktorom meste a na akej ulici si bola, aky je nazov centra, ake je meno lekarky. Mozno si sam riaditel centra zela, aby sa tam s chorymi ludmi zaobchadzalo horsie ako so zverou, mozno maju ostatni zamestnanci taky prikaz od neho a nad tvojou staznostou sa budu iba zabavat, ale Urad pre dohlad... by nieco poriesit mohol, alebo aspon vediet o tom budu a aj to je nieco. Kto je neludsky, nemal by pracovat v zdravotnictve. Ja som ludska a aj tak v zdravotnictve pracovat nechcem :)

kafe

adr1a to napísala úžasne, ja k tomu nemám čo dodať. Súhlasím do bodky.

Na každého idiota existuje 100 normálnych ľudí, ktorí radšej aby niečo urobili a idiota umlčali, vyhodili, prevacovali, NEnechali ho zarobiť.. tak budú ticho a neurobia NIČ a zase pôjdu do obchodu, či po mizerné služby tam, kde im už OPAKOVANE NEbolo dobre. Preto idioti stále fungujú a profitujú. Ja som fakt v nemom úžase, že takéto správanie ľudia dokážu tolerovať. Prípadne si pofrfľať s kamarátmi a to je všetko. Uff!

adr1a

Mrzi ma co sa ti stalo. Zas nehadzte to vsetko na submisivitu. Nemusi to byt vobec o tom a ja D / S vnimam uplne inak.

Takze k veci. Uz sa neda vratit cas spät (upozornit hned konkretne a priamo dotycnych o nevhodnosti neprimeranosti ich spravania, alebo ze si vyprosis taketo spravanie, alebo dotycnej lekarky sa hned priamo spytat ci ona citi nejaky smrad z teba a narvať jej tvoje osobne veci priamo k jej nosu ci jej tvar stcit priamo medzi tvoj rozkrok ci pod pazuchy ai).

Teraz mozes uz len jedine. Napis o svojej skusenosti zodpovednym. Od vedenia toho rehabilitacneho zariadenia (riaditel, dozorna rada, majitel, zriadovatel, primar oddelenia, primator poslanci toho mesta kde sa to stalo ai) daneho zariadenia - az po ministerstvo. Kludne aj na Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou, potom konkretne zriadovatelovi, ministerstvu, tlaci, tv, periodikam, novinarom - vsetkym moznym aj nemoznym (uz sa z toho mnozstva niekto "chyti"). Dalej. Taketo zariadenie ma zvacsa aj svoju internetovu stranku (nazory pripomienky ai, byva to verejne). Tak sup tam s tymto tvojim prispevkom. Ak to stiahnu tak zas dokola. Ak ti zablokuju pristup tak z ineho pc mobilu ai to posli. No a potom na nejaku verejnu net.stranku vasho mesta kde sa to stalo. Zvacsa tam byvaju komentare a diskusne fora. Posli kompetentnym vsetko mailami aj listami (myslim na tie institucie a ludi co som hore vyssie vypisala. Prip.len mailami. Doslednejsia by si bola aj aj. Lebo na pisomne ti musia zaslat pisomnu odpoved).

Pozri. Nejdem ti pisat o hovadach lebo tie su dnes vsade. Ale = ja - ty - my, ci ako jednotlivec alebo ako masa musime byt aktivni dosledni razni. Inak fakt tu uz bude kazdy kazdemu skakat po hlave. Nemysli si (nevyhovaraj sa) ze s tym je robota, pri 2 detoch praci zdravi ai nemas cas. Tak skopiruj toto tu co si sem dala a posli to trebars len tymi mailami. Ale nieco rob. Ver, nie je to zbytocne. Nemysli si ze si "len" david a oni su Golias. Mne sa uz take veci podarili.. Len sa nesmies dat a musis byt dosledna. Nepride odpoved?? Zmecu ju zo stola?? Zahodia ci kaslu na to?? Tak dokola dokola dokola ako s debilmi. Na Slovensku je chyba ze ludia nie su dosledni a ze si nechaju srat ci skakat po hlavach. Preto to tu aj takto vyzera. Ale MY si zato mozeme sami. A nemysli si ze ako jednotlivec nic nezmozes. Zaciatky su vzdy tazke. A neraz len prvy krok niekoho odvazneho chyba. Ked sa vsak potom spusti lavina. Ver. Prida sa aj ostatne stado. A bude to uz masovka. Ci aspon v povedomi. A tato stopa v ludoch dlho zostane.

Ty si uz prvy krok urobila. Napisala ozvala sa aspon sem. Len to aj dotiahni dokonca a urob jak ti radim. Ma to zmysel. HAWK

daniuska

Precitala som si tvoj prispevok a ostala som v nemom uzase....Posobis na mna naozaj submisivne, lebo keby sa toto stalo mne, urcite by som to takto nenechala. dotycnemu maserovi by som pri prvom drzom zaobchadzani vytrela papulu tiez nejakou drzou poznamkou a keby mi lekarka povedala, ze smrdim, poslala by som im tam jojku a napisala staznost kde sa len da. Nenechaj si od ludi skakat po hlave, netvar sa pred nikym ponizene, neprehliadaj drze poznamky na tvoju osobu, kto sa ta zastane, ked nie ty sama seba. S ludmi jednaj podla toho, ako oni jednaju s tebou, kto je k tebe mily, bud k nemu mila a uctiva, kto je drzy, spravaj sa rovnako, s ludmi po ludsky, so svinami po svinksy, lebo svina cloveku nerozumie.