Trápenie sa nad názormi druhých ľudí

Príspevok v téme: Trápenie sa nad názormi druhých ľudí
Nikoletta23

Ahojte. Ak si to prečítate a poradíte mi budem veľmi rada. Môj problém spočíva v tom, že až príliš sa trápim nad niečim, čo o mne niekto povedal, alebo čo si o mne kto myslí. Ak sa dozviem, kto povedal názor na mňa a mňa sa to dotklo, dokážem nad tým rozmýšľať aj celý deň a trápiť sa. Neviem ako sa povzniesť nad podobnými vecami a nezaujímať sa kto si čo myslí a žiť si svoj život. Som veľmi citlivý človek a v dnešnej dobe sa to nevypláca, viem, no nedokážem si s tým už sama pomôcť. Má niekto podobné skúsenosti, čo vám pomohlo??

Jax

Tak v prvom rade - keby si sa na seba pozrela objektívne zistíš, že v mnohých veciach vynikáš nad ostatnými. Ja o tebe nič neviem, no už na prvý pohľad vidno, že máš aj niečo v hlave a napr. ovládaš gramatiku a používaš diakritiku, čo už dnes začína byť vzácnosť :)
Proste si len uvedom, že máš svoju "hodnotu" a z tej ti nikto blbými rečami neuberie. Máš ju a hotovo.

Z pohľadu evolučnej psychológie sú tvoje pocity úplne normálne v tom zmysle, že po milióny rokov bolo pre nás zaradenie sa do spoločnosti životne dôležité. Preto ťa tak trápi čo si kto myslí, lebo kedysi od toho závisel život tvojich predkov. Ale dnes si len stačí povedať, že rozumieš svojim pocitom a týchto ľudí a ich názory si nebudeš brať k srdcu. Pretože na nich absolútne nezáleží! Nie si od nich v ničom závislá, nepotrebuješ byť v ich tlupe, máš na výber xyz iných tlúp a jednotlivcov. Celé je to iba o tom, že ti v hlave bliká archaická kontrolka, ale čo tam po nej, pokojne ju zhasni.

A ešte... rob to, čo máš rada, čo ťa baví, čo ti dáva silu. Tým si vypracuješ sebavedomie a zabudneš, že nejaký neprajníci existujú. A aj keď ich budeš stretávať stále, budeš na nich kašlať lebo budeš mať svoj okruh záujmov a na blbosti nebudeš mať čas ;)

Mesačný princ

,,Ak sa dozviem, kto povedal názor na mňa a mňa sa to dotklo, dokážem nad tým rozmýšľať aj celý deň a trápiť sa.,,

Toto je veľmi dôležitá veta, ktorú si napísala, a vieš prečo? Pretože to trápenie a premýšľanie je vlastne analýza a robíš to dobre. Možno nie úplne ale ľudia sa nerodia najmúdrejší a najšťastnejší. Ja ti držím palčeky

Mesačný princ

A ani to samé nepôjde a nepomôže ti zhola nič čo sa píše v knihách a rôzne návody o zmene myslenia a podobné ...tiež nie. Teda aspoň mne nepomohli.

Vieš čo mi pomohlo? Pochopenie, pochopenie, že je zbytočné sa zaoberať tým alebo hentým.
Nenájdeš to v knihách a ani v sebe, jednoducho to príde, ono sa to stane ale dovtedy jednoducho musíš prežiť aj tento aspekt svojho života a to nepochopenie.

Daj tomu čas...a ak ti môžem na začiatok poradiť tak skús konfrontácie. Skús ísť zámerne do situácií, ktoré ti tento pocit spôsobujú a každú analyzuj. Svoje reakcie, reakcie toho druhého, druhých ľudí a rob to tak často, ako len budeš môcť. Pretože len vďaka interakcii s druhými sme schopní pochopiť. Ono to príde postupne, nie naraz.

a nemusíš zrovna brať túto radu ako niečo smerodajné. Mne toto pomohlo ale tebe môže pomôcť niečo úplne iné ale ver mi, že časom pochopíš a na toto tu sa budeš pozerať s úsmevom na tvári.

Nikoletta23

Možno máte pravdu a je to spôsobené nízkym sebavedomím, ale ako to zmeniť? Razom to nejde, viem, že na tom treba popracovať, ale sama to nezvládnem. Niekedy som si aj čítala rôzne knihy, ktoré by mi mali pomôcť ale posmelilo ma to jedine na tú chvíľu, potom som zas bola kde aj predtým...

hviezda01

Tiež mám ten istý problém.Aj keď si poviem,že čo ma po nich,ale to sa asi snažím uchlácholiť sama seba.A aj tak sa potom nad tým trápim a myslím na to,až tak,že mi to vie úplne pokaziť deň.

Lily91

Akoby som o sebe čítala do poslednej bodky.... tiež ma to trápi .... niekedy premýšľam nad niečim aj dva dni a pritom to povie človek čo ma ani nepozná... raz ma urazil chlap na ulici, úplne cudzí človek a týždeň som bola z toho hrozne nešťastná :/..... proste sa ma to až príliš dotkne a pritom iní ľudia to ani neriešia..... zatiaľ som sa z toho ešte nedostala :(

Prezyvka055

Mesacny princ ... v tvojom pribehu pracovnici minali firemny cas na robenie si sukromnych veci (mec, podkova pre stastie atd).

Pre autora temy: zapracuj na sebavedomy

Jax

Je to vec sebavedomia - ty ho mas nizucke. Pohladaj ako na nom popracovat a potom uz na teba tieto hluposti nebudu mat vplyv.

Anon5547

U mna to je presny opak, nechapem tych ktori sa tym trapia, ja vobec neriesim, kto si co mysli a nazory hocijakej skupiny su pre mne irelevantne a vobec ma neovplyvnuju, vynimka je, ked sa jedna o fakty.