Cushingov syndrom

Súvisiaci obsah

tpch

Co je na tom take zlozite? Studujes v Ruzomberku, hned poruke mas specializobany Endokrinologicky ustav v Lubochni s celoslovenskou posobnostou. To ta nenapadlo hladat tam?

pistek

Dobrý deň... potrebovala by som od vás pacientov ktorý ste alebo ste boli postihnutý týmto ochorením pomoc... Som študentka 3-ročníka Fakulty Zdravotníctva na Katolíckej univerzite v RK. A Cushingov syndróm je moja téma na bakalársku prácu... je zložité nájsť takého pacienta a tak by som od vás potrebovala nejaké informácie ... prosím ak môžete ozvite sa mi budem vám veľmi vdačná

marci33

Netreba byť hlavne vyplašený. Je to špecifické ochorenie a u každého sa prejavuje inak. Všetko závisí od jedinca. Syn bol operovaný 2005 má sa dobre - musím zaklopať. Mal 3mm nádor na hypofýze. Teraz funguje v pohode, nemá bolesti a aj psychicky je v pohode. Musel zvkynuť na fakt , že toľko nevládze a k tomu upraviť režim. Som nesmierne vďačná II detskej klinike aj personálu a predovšetkým p. DOKTORKE Pribilincovej ktorá ho ošetrovala. Držím palce.

xsfinga

Ahojte všetci kuschingáči.Svoju diagnózu som si našla na internete(ešte že ho máme)a tak som po nekonečných vyšetreniach u rozličných lekároch konečne zakotvila na endokrinológii.6.júna 2008 som bola operovaná v Bratislave. Mala som 4.mm.adenóm na hypofýze. Mám rok a pol po operácii a stále mám veľké problémy. Najviac ma trápia bolesti rúk a nôh(bolia ma svaly,kíby ), ráno vstávam unavená a najprv sa musím rozchodiť aby som mohla fungovať.Keď počas dňa veľa chodím, tak večer nemôžem pre bolesti nôh ani zaspať.Ďalším mojím problémom sú riedké a vypadávajúce vlasy a neustále červené a slziace oči.IDA ,ak to čítaš tak sa ozvi, alebo niekto ,kto tým prešiel,hľadám ľudí ktorí majú s tým skúsenosti-od lekárov sa dozviem veľmi málo.

kamoška

Ahoj, neviem, či je to ešte aktuálne ale vidím, že sa ti nikto neozval. Prešli síce 2 roky, ale keď to čítaš, tak ti rada odpoviem.

technécium

doplním, býva indikovaný alkoholizmom, alebo nedostatočnou výživou, keď málo papáš, prejavuje sa zmenami nálad, potom opakovaním, robením to čo vidíš, mozog je už čiastočne v nesvojprávny, začneš si namýšľať kto si, čo robíš a tak, a potom ak sa nelieči prejde do fázy, keď už nervové synapsy odumierajú úplne,neschopnosť pohybu, ľudia majú červenšiu tvár, problém s pohybom nôh, slabosť, chudnú a robia sa im krvné zrazeniny už pri menšom udretí

vsevedka

Cushingov sy., často postihuje ženy v strednom veku.Je spôsobený zvýšeným kortizolom, teda jedná sa o hyperkortizolizmus.
Príčiny:70% porucha v adenofýze, hypotalame /žľazy v mozgu/
5-10% spôsobený hormonálne aktívnymi nádormi/karcinómy - hlavne štítnej žľazy, pankreasu, týmusu/

15-20% spôsobený primárnymi novotvarmi adenokortexu, adenómami, poťažne karcinómami.

Exogénny cushingov sy. býva častý a je spôsobený dlhodobou liečbou vysokými hladinami glukokortikoidov /hormóny/.

Pseudo Cushingov sy. býva indikovaný alkoholizmom.
Keďže u Cushinga prakticky prvencia neexzistuje/okrem toho, kt. je spôsobený liekmi obsahujúcimi vysoké dávky glukokortikoidov/, budeš sa musieť rozhodnúť, je to len na tebe.Bezpečné na 100% nie je nič, nepíšeš aký typ nádoru máš /môžem len predpokladať, že adenóm/, prvá voľba je chirurg.odstránenie nádoru a potom následná liečba /Nizoral, Metopiren.../. Ak sa Cushing lieči, poteším ťa, prognóza je dobrá. Ak nie, po čase:trombóza, cievne príhody, ICHS,ateroskleróza.
K operácií lekár bude potrebovať tvoj takzvaný informovaný súhlas /podpis/, je tvoje právo, aby ťa informoval o všetkých kladoch i negatívach takejto liečby, rovnako o druhu vhodnej anestézy pred operáciou/uspatie/.