Zinok - kolko mg uzivat denne?

Georgewski

Ja byvam kazdy rok pravidelne na jar chory, docital som sa o zinku ktory podporuje iminutu a vzdy ked na mna nieco liezlo zdvojnasobil som davku.

Inak ho beriem 2 tyzdne kazdy den po tablete a potom 2 tyzdne vynecham.. Ked na mna nieco lezie davam 2tablety denne.

Zistil som ze asi ako jediny pripravok na trhu volne dostupny ma garantovanu davku pretoze je to kategorizovane ako liek pripravok Zinkorot , zn v kombinacii s kyselinou orotovou..

Nestoji najmenej ale je urcite kvalitny

Lucia17

RNG dakujem za odpoveď a mysliš žeby som mala na nejaký čas prestať už uživať zinok? Alebo sa to môže stale? Nevadi že ho uživam v davke 30 mg denne už vyše roka?

RNG

Davky vsetkeho su velmi individualne a hlavne zavisia od telesnej vahy,
Predsa davka pre 45 kg pipetku nemoze byt ta ista, ako pre vyse 100 kg chlapa.
Priemerne davky su obvykle urcene na 70 kg osobu a to je u zinku max 75 mg denne. U vyssich davok, hoci nie priamo skodlivych sa potlaca absorbcia medi, ktora je potrebna tiez na cervene krvinky a moze dojst k chudokrvnosti.
Ovela vyssie davky zinku mozu byt az toxicke alebo vyvolat alergiu na zinok
www.digitalnaturopath.com
Osobne neodporucam nikomu brat viac ako dokopy 50 mg zinku dlhodobo na uvedenu priemernu vahu.

Lucia17

Myslite že ak uživam 30 mg zinku denne (15 mg rano a 15 mg večer) už asi rom vkuse žeby mi to mohlo nejako ubližiť? Mne sa dosť zlepšila pleť od vyražok. Môžem to uživať takto aj nadalej? Alebo sa to už nesmie tak dlho? Ďakujem

RNG

Jedlo obsahujuce zelezo(zeleniny, maso) potlacaju absorbciu zinku, To treba mat na zreteli, ked nechceme aby doplnok nevysiel navnivoc
Tiez rozne formy zinku sa rozne vstrebavaju a maju roznu zivotnost v tele.
Najlepsie formy zinku su proteinove chelaty, tj zinok viazany na rozne aminokyseliny.
iNAC ZINOK JE PRVOK, A TELO NIE JE NUKLEARNY REAKTOR, TAKZE SI HO NEMOZE NIJAK VYTVARAT. mOZE HO DOSTAT LEN Z POTRAVIN, A ZIALBOHU PRI DNESNOM INTENZIVNOM POLNOHOSPODARSTVE A NA ZINOK VYCERPANEJ PODE HO Z POTRAVIN DOST NIJAK NEMOZEME DOSTAT.
To sa tyka aj selenu, jodu a mnohych inych stopovych prvkov, dokonca aj zakladnych ako draslik vapnik a horcik. Mnohi ludia maju aj tychto nedostatok alebo aspon menej, nez je dnes zistene ako optimalna hladina v tele podla novsich vyskumov, nie podla starych archaickych tabuliek odporucenych dennych davok z roku 1948, ktorych sa dodnes lekari tak krcovite drzia a nechcu brat do uvahy vysledky vyskumu, co jasne dokazuju, ze tieto tabulky su nedostacujuce.

ta3

dakujem za informacie, uz mi je jasne, preco sa dcera zrazu stazuje na vyrazky na tvari a na unavu, asi neberie Zn v spravnej davke

kvetinova

ahojte, ja som si dnes bola zinok kupit v lekarni, hlavne kvoli pleti a pani ma upozornila na to, ze by sa malo jest okolo 15mg, vzdy s hlavnym jedlom kvoli vstrebavaniu, ale nie kazdy den, ale obden. telo si totizto pri kazdodennom davkovani nebude vediet vytvorit zinok samo, takze to netreba prehanat...