priatelova matka vyuziva

Príspevok v téme: priatelova matka vyuziva
KajaKa

Ahojte, aky mate nazor na tuto situaciu:
Kratko po zoznameni s mojim priatelom sme zacali spolu zit v mojom byte. Jeho matka sa hned zacala sama pozyvat na obed, a mala tendencie volat sem aj dalsiu jej rodinu, udajne aby sa tu stretli, nakolko e to na polceste pre oboch. Ked jej syn byval sam nevstivila ho 1xza5 rokov, chodil on k nim. Zrazu ako ma mna chce kazde 2 tyzdne chodit o 12 h, teda v case obeda k nam. Nechala si dokonca navarit odo mna aj 10 dni pred mojim terminom porodu! Na moje usmernenia a prosby aby prisla az poobede, alebo aby prisla v iny dwn ak uz nieco mam reaguje prednaskou ako mam dat vsetko bokom koli ich navsteve a urazi sa. V podstate si uvedomojem ze ona vlastne o mne vobec nic nevie, ani ju nezaujima co robim, kde pracujem. Obcas sa spyta ci robim na zmeny vo fabrike ako robotnicka, pritom som jej uz hovorila, ze pracujem v administrative, som ucitelka. Teraz mame dieta a zahrnala ma radami, ktore su priam prikazy, pretoze chcela kontrolovat ci to tak robim(napr dat novorodencovi caj a ine prezitky). Ja mam pocit, ze ma chce zneuzivat, volat si sem ludi a mat k tomu servis jedla a alkoholu( da si aj ked prisla autom). nema hanbu chciet to od zeny s 2 tyzdnovym dietatom a urcovat si pravidla v mojej domacnosti. Toto jednanie registrujem ale aj u jej sestry, ktora mi vypisuje nap. otazky ako su co robime v utorok(pritom pracujeme), lebo chce prist a ked pride je tu do 22 h a o dva tyzdne sa pokusa znovu prist na navstevu bezohladne na nas a nase fungovanie domacnosti.

0vecka

a_dr1a nj to je mozne ze to ten druhy vybavi za nu akurat mi neni jasne ako vedia urcit kedy bol Alkohol pozity.. teda aky je rozdiel medzi tym ze si dam Vela a pockam hodinu alebo malo a idem na odber hned? neviem mozno tam rozdiel je

a_dr1a

Cas prevzatia odovzdania byva zvacsa dany urceny. A zas byvaju v byte, tam sa da zabezpecit aj svedok odovzdania (pr.suseda sused kt.by v pripade potreby dosvedcili kedy-cas, v akom stave ai matka odovzdala dieta otcovi). Podla mnozstva alkoholu v tele sa da podla veku, telesnej hmotnosti celkom slusne odhadnut urcit cas jeho pozitia. A su na to aj ine metody.
A zas je to hypoteticka debata. V tom case bude ona zrejme mat uz aj ineho partnera

0vecka

a_dr1a ono to znie logicky az na to ze co sa stane ze mu naleju ona pobezi k lekarovi a oni povedia priatel + svokra + dve tetky ze prebrali dieta od matky nic mu nenaliali a vratili ho. Cely cas bol pod dozorom a kedze mal Alkohol v sebe tak mu musela naliat matka. a nakoniec jej ho odoberu. akoze mozno to vidim nerealne ale na toto by som daval pozor. Lebo sprava od lekara by bol dokaz ze dieta pozilo Alkohol ale zdaleka nie kto mu ho dal. Navyse zakladatelka ma Problem povedat priatelovi ze jej nieco vadi a preto si myslim ze je nerealne ze pobezi na pohotovost + na sud...

a_dr1a

Ak aj nezrusia uplne, tak isto obmedzia styk prip.uprava styku-ze iba v pritomnosti matky, prip.soc.pracovnicky ai

a_dr1a

Ovecka ano. No musi mat na to dokazy, uradne zaznamy. Okamzite vyhladat lekara - zistit alkohol aj keby len zbytkovy v tele. Mat lekarsky zaznam. Ak by bol vikend ci uz vecerne hodiny-tak pohotovost. Socialka - urobit uradny zaznam zapis predlozit kopiu lekarskej spravy. A zaroven aj na policiu treba ist. Tam nejde hrat sa na histerku. Ale mat v rukach dokazy. Sud rozhoduje na zaklade predlozenych dokazov, uradnych zaznamov. +Svedectiev (pr.aj svedectvo susedky, matky ci priatelky - ze dieta javilo znamky pozitia alkoholu. Zvracalo, pachlo z neho, bolo "opite" malatne ai). Ak bolo v tom case u zverenej osoby, ta je zanho pravne zodpovedna a zodpoveda za jeho zdravie zivot stav ai.

0vecka

a_dr1a akoze jj ono to trva ale neviem si predstavit ze by to do nejakych 10 rokov nezmakli. a tito vyzeraju na to ze by nemali Problem 10 rocnemu naliat. Len to som chcel. ze teiz neni dobre si ich uplne pohnevat.

Inak co v pripade ak by takto otec nalieval svojmu synovi da sa zrusit kontakt?

a_dr1a

Kaja. Nemas v rodine dakeho muza co by si ta zastal, pri tebe stal, chranil ta ked ty to sama prilis nevies?
Proste - otec brat bratranec krsny svagor kamarat priatel kolega ai. Najlepsie rodina.
Niekto dominantny, co si ta zastane a aj tomu tvojmu vysvetli, kde je sever a ako sa treba u teba a k tebe spravat.
Ver. Ak nic nepomoze, ani prosby hrozby slzy zelania, po dobrom ci po zlom, tak jednoducho mu zbal veci ked bude prec, vymente zamok a dovi dopo.
A este nieco. Robila som na pripadoch styku maloletych s otcami. Moze mat aj sudne rozhodnutie, ale vsetko sa da krasne obchadzat, preto su paragrafy v tvare v akom su a ze to umoznuju. Aj roky sa to da takto natahovat. Kazdy sikovny pravnik by ti v tom poradil a nasmeroval ta. Zas je blbost oberat dieta o otca, ale to pisem k tomu, co Ovecka pisal zeby si dieta mohol bravat na vikendy. Aj to potrva kym ziska od sudu rozhodnutie. Kym poda ziadost, kym sud zasadne - uz tam sa daju robit prietahy, kym rozhodne. Odvolat sa v zakonnej lehote. Ai ai. Aj roky to moze trvat. Plus socialne informovat preco vznikla tato siruacia - ze to bude nevhodne prostredie pre malolete dieta: alkohol fajcenie, nespravne vychovne navyky a zly vplyv na zdravy vyvoj dietata ai. A ked bude mat uz aj dake rozhodnutie v rukach, tak teraz by to boli akoze adekvatne priciny: kojenie, potom choroba dietata, neciti sa OK horucka zvracanie ai, odcestovanie choroby ai ai. Natahovat cas. Vsak ty chces - AALE okolnosti)
A vyuzila si aj istu formu mediacie? Ked ty nevies s nim komunikovat, prizvi si kludne aj mamu a porozpravajte sa takto v trojici. Dohodnut sa. Prijat pravidla hry (kto moze k tebe domov chodit /pr.iba jeho mama a dost/, v akom case /od-do, pr.od 16-18-19h/, kto bude vtedy okolo nich skakat a vsetko okolo toho pripravovat - pr. Ked pride tvoja mama tak priprava obsluha staranie sa bude na tebe. Ked jeho mama tak to bude na nom. Pisala si tu niekde ze raz ked bola jeho mama u vas tak to robil on, ale po jej odchode ta zdrbal ako poslednu chuderu ze si to nerobila ty ale pan velkomozny musel. No tak toto NIE. Ty si proste musis vediet dupnut a presadit si svoje. Su na to kurzy knihy. Tak sa to nauc. Lebo on ta doslova sikanuje/.

Aurina

Tak ich treba v tomto trošku stopnúť. Nech sa s nimi priateľ porozpráva a nech im to trošku dá najavo že vy máte svoj vlastný život a že chcete si sem tam aj oddýchnúť

0vecka

Jaja15 podla mna ta milenka je celkom realna.. dotalcenie do svatby by bol extrem ale podla mna mierne realny v tomto pripade.

Problem je ale v Tom ze ak ona vypadne s detmi tak to cele pojde dalej a co spravi ked sa svokra rozhodne prespat??

inak zavolat policiu je extremne ale co ma robit ked nieje asertivna a jej mierne naznaky ignoruju?

Jaja15

Nech to povie "svokre" aj potichu, nemusí na ňu hneď kričať....Jednoducho jej poviem, nehnevajte sa je to môj byt, mne vadia vaše návštevy v čase obeda a hlavne ak si privediete pre mňa cudzích ľudí do môjho bytu,je to môj byt a neprajem si to....Ak nabudúce príde a napriek tomu v čase obeda, budem ju ignorovať....žiadne nakladanie obeda nič.....dám deťom obed a idem k mame alebo na prechádzku.....Extrém je ju rovno vyraziť, ale partner a aj jeho matka si musia uvedomiť že byt je jej......Hlavne nech sa nenechá dotlačiť do manželstva, lebo nakoniec ju oberú ešte o byt....Zadávateľka si musí uvedomiť že nesmie ustupovať, v opačnom prípade jej partner nikdy nebude akceptovať jej názory....čo bude nabudúce? Nechá u nej svokru celý týždeń aj napriek tomu že jej to vadí?Privedie si milenku? &budú u nej robiť "párty" do rána? Partnerstvo je o kompromisoch, to musí pochopiť aj jej partner, v opačnom prípade bude ona vždy tá čo sa nechá využívať a robiť veci čo nechce....ak vie že partner je manipulátor a ona mu nevie čeliť, nech to čo najskôr ukončí...v takom vzťahu nikdy nebude šťastná, bude sa to len zhoršovať...