Bolesť mŕtveho zubu

Príspevok v téme: Bolesť mŕtveho zubu
Jau

Ahojte moc vás prosím o pomoc
Asi pred mesiacom mi zubár zablomboval vpravo hore 17-ku mesiac ma vôbec nebolel minulý týždeň sa mi v ňom uvoľnila blonba a začal ma strašne bolieť mala som v zube strašný tlak a vôbec som nemohla dať zuby spolu. Tento štvrtok som bola na pohotovosti kde mi vyvrtali bombu a dali mi tam vložku no zub ma začal ešte viac bolieť tak som tam v piatok išla znova a vložku mi odstránili a nechali mi zub otvorený s tým že mi povedali že zub je mŕtvy no aj napriek tomu ma to bolí vôbec nemôžem dať zuby spolu stále je tam ten nepríjemný bolestivý tlak a tak už vôbec neviem co mám robiť. Zahnisavé ani opuchnuté to vôbec nemám. Prosím poraďte mi ci je to normálne alebo čo mám robiť už som zúfalá.

Chrobacik

No ja uz som z toho nestastna, vlecie sa to velmi dlho. Prosim ta a ako zisti obycajny zubar ten chybajuci kanalik? Z RTG? Zisti kde je chyba? Alebo na to treba mikroskop?

zubkovavila

Občas sa to stáva, pokiaľ neboli dobre zaplnené koreňové kanáliky, príp.sa nezaplnili všetky. Nie každý vie spraviť dobré endo. Sú lekári, ktorí sa práve na to špecializujú.
Aj my sme mali pacientku, čo sa jej robili korunky a boleli ju už endo ošetrené zuby a nakoniec sme našli náhodou ešte jeden kanálik. :) takže nemajte strach ! Všetko bude dobre. Každý vlastný zub v ústach je na nezaplatenie.

Chrobacik

Ahojte, mne museli umrtvit dva zuby, rok a pol som mala bolesti a nik nevedel preco. A teraz som po prvej endodoncii mesiac a stale ma boli na dotyk, zajtra idem k zubarovi opat :( Ma niekto skusenosti s reendo?

zubkovavila

Funkcnost bude zub splnat, tak nevidim dovod ho davat von. Pokial bude zub dobre endodonticky osetreny, tak by nemal robit ziadny problem. A keby aj, da sa spravit opakovane endo - reendodoncia. :)
Cim viac vlastnych zubov v ustach, tym lepsie.
Ale zivotnost ako taku mrtveho zuba vam povedat naozaj neviem.

Jau

Dakujem za vase odpovede:-) sa mi to zda az prehnane tolko okolo jedneho zubu...ked si predstavim ze za par rokov pojde aj tak von.Najradsej by som si ho dala vytrhnut hned ak je mrtvy dlhu zivotnost mat urcite nebude max 5 rokov mozno viac a zas byt v bolestiach no neviem...no najhorsie je to ze aj keby som si ho chcela dat von tak asi kazdy zubar na svete mi povie ze to je skoda kym sa da zachranit tak budeme zachranovat:-(

zubkovavila

Stastnablcha.
Áno, pacienti bývajú vopred informovaný, že endodotické ošetrenie je aj časovo náročné vzhľadom aj na počte koreňových kanálikov. Inak dúfam, že vás aj informovali, že to je dosť aj finančne náročné :).
Inak držím palce, že zub bude fungovať aj bez dostavby a protetiky.
Ešte čo sa týka toho zuba, tak nezaťažujte ho ak nemusíte. Jedzte na opačnej strane, vyhýbajte sa tvrdým potravinám - orechy, jablká a podobne. Tieto zuby už nie sú vyživované a stávajú sa krehkejšími, aj keď sú podľa knižiek stále vedené ako "zdravé" zuby :)

stastnablcha

ja som akurat minuly tyzden riesila nieco podobne.. ale to vraj bolo tym, ze zub vedla bol problemovy a nejako to " komunikovalo spolu"
tiez mi povedali ze to bude este dlha party to dat doporiadku. najhorsie je, ze nemozem lieky od bolesti. som behala nieco zhanala kde by bolo nieco co mozem, nakoniec som sa smiala sama na seba ze az v dr max lekarni mi povedali ze obycajny paralen a to zabralo.. ale fuu v urtorok mam ist na 2 hodky k zubarovi.. az ma pot oblieva

zubkovavila

Pri zube, ktorý je mŕtvy je potreba ho endodonticky ošetriť (natrvalo zaplniť dreň). Ale zub musí byť rozhodne kľudný.
S mŕtvymi zubami je to naozaj na dlho.
Hneď ako bude možné, dohodnite si termín u zubárky. Tá zhodnotí stav, vypláchne dutinu, skúsi to uzavrieť, ak bude bolieť, znova otvorí, počká. Môže to byť aj na 6-7 sedení u zubárky.
V prvom rade nejesť na tej strane, ak je to otvorené.
Bolesť môže pochádzať aj z toho, že sa vám tam pchá strava. Vyplachovať si pravidelne ústa. Čistiť zuby. Nejesť na tej strane. Zub je takisto krehký, môže sa ľahko zlomiť.
Ak vám to pomôže, pri aždom jedle dať vatu, aby sa vám to neupchávalo. Po jedle vybrať.
Ak vás to bolí nepretržite, vyhľadajte pohotovosť.

Jau

Ďakujem za odpovede ale nie som si vedomá že by mi vyťahovali nervy kanáliky mi čistili to viem ale o nervoch mi nič nevraveli tak vôbec neviem ci tam je alebo nieje. Inak už ma to vôbec nebolí ani na zakusnutie proste vôbec ani neviem že mám niečo zo zubom a dnes som si žiadny liek na bolesť nedala.