Názory na vyprazanie na panvici

Príspevok v téme: Názory na vyprazanie na panvici
kyriska

Dobrý deň
Mám na starosti manželovu nemocnu mamu no a ona má veľa času, našla si na internete, že vypražanie na kovové panvici poškodzuje zdravie. Okrem vypražania, je to pravda?
Mam z Tescomy panvice a bez problemu, jednu kovovu (eshop.tescoma.sk) a druhu kameninovu (eshop.tescoma.sk), može se z toho neco vypustat pocas prepaleni? ake argumenty poradite že može jest vypražane jedlo z mojich panvic, Alebo máte nejaky článok, ktorý by ste mohli zdieľať? Dakujem

Omen

Ak chceš aj zdravšie vyprážať, potom môžeš vyskúšať už spomínanú rúru a hlavne vyprážať nie na oleji, ale na masti. : )

Kyriskq

Vďaka za konstruktivne komentare. moja situacia je taková aká je a nebudem to tu rozpitvavat. jedine čo som chcela vediet byla škodlivost teflónu a či ty dve panvice su vhodnejšie a obhájiteľné pred mamou.

Adden

Mas na starosti manzelovu choru mamu a ty riesis, na akej panvici mozes vyprazat? Viem, ze ty si ten typ zeny, co tvrdohlavo trva na svojom nazore, uz len z tejto zabomysej debaty so svokrou to vidno. Zenska, Ty by si nemala ani premyslat o vyprazanom jedle pre niekoho, kto je chory! Ale tebe je to skoda hovorit. Ty si chces vydupat vsemoznymi cestami, ze mas pravdu, a vitazoslavne svokre vyprazat podla svojej chuti. Ziadne vyprazanie nie je neskodne ani zdrave, to je to, co by si svokre mala povedat. A prestat s tym. Jedla sa daju pripravit aj v trube, ak varene nestaci. Ale skoda energie na niekoho ako ty. Ak teda este k tomu nie si ferihita a ja tu neplytvam svoju energiu na psychicky narusenu pacientku. Lebo toto je taky jej styl.

Moncici 17

Vyprážanie je najškodlivejšie pre náš organizmus.V školke je prísny zákaz vyprážať.Prečo???Len zapekať v rúre.Prečo??Všetky panvice sú škodlivé, po čase v nich jelo pri vyprážaní citiť....Nevyprážaj.

BJ_2

ide o to, ze tie panvice, co spomenula, niesu ani kovove, ani kameninove. Obidve su teflonove. Ta druha ma len strukturu kameninoveho povrchu (teda rovnaky tvar), ale zlozenim ide o teflonovu.

Na teflonovej by som nerobil nic. Viem ako spolocnosti zvyknu klamat o skodlivosti, a teflon ked dosiahne urcitu teplotu, je to sice cez 200 stupnov, tak uvolnuje urcite skodlive veci. Ale i tak by som na nom neprazil ani na 180 stupnov. Na teflone by som mozno robil tak max. nejake omacky. Ale ja som sa uz aj tak vsetkych zbavil a teflon nekupujem. V tejto dobe kupovat teflon... ked mas lepsiu moznost, keramicke panvice. Viem, ze aj u nich sa nieco naslo a podvadza sa tam, aj keramicky povrch musi byt kvalitny. Su testy a recenzie, kde sa tomu venovali, a podla toho si vyber.

Ja by som teda pouzival bud nerezovu panvicu, alebo keramicku. Teflon nie.

A este dolezity je olej. V ziadnom pripade nie slnencnicovy, jedine taky, co ma nizke mnozstvo polynenasytenych mastnych kyselin. Takych je malo, su to len niektore. Zo slnecnicovych napriklad Buslak Oil. Ten je najlepsi na vysmazanie a za rozumnu cenu. Ziaden iny sa na slovenskom trhu na neho nechyta.

batBat-girl

vyprážanie je skutočne nezdravý spôsob prípravy jedla. a záleží veľa aj na tom ako je to vyprážanie urobené - lepšie je vyprážať vo väčšom množstve oleja, záleží aj na oleji, atď.

Bubliii

keby som sa riadila tým, že čo všetko podľa internetu poškodzuje zdravie, tak by som ani vzduch už nedýchala
Tak každý asi vie, že vyprážanie nepatrí k najzdravším spôsobom prípravy potravín. ja so od svokry pochytala, že hodne vecí, čo sa štandardne praží, sa dá upiecť v rúre. takže to je jeden spôsob, ako sa vyhnúť vyprážaniu. Pokiaľ je panvica potiahnutá teflonom a ten nie je nejaký doškriabaný alebo čo, malo by to byť bezpečné. Používať správny olej, vždy nový olej (starý sa dá zliať a odovzdať potom na zberný dvor alebo na pumpu). teraz najnovšie poznatky hovoria, že vyprážať by sa malo na väčšom množstve oleja, ako sme zvyknutí (šetrilo sa olejom), lebo tak sa jedlo rovnomerne prepečie a kúsky sa nepripekajú na panvicu. Najnebezpečnejšie sú spálené časti, takže tie treba odrezať.. toľko asi k tomu

tasty

keby som sa riadila tým, že čo všetko podľa internetu poškodzuje zdravie, tak by som ani vzduch už nedýchala

ozaj dnes som čítala článok, že ryža obsahuje arzén, že je veľmi škodlivá,, no AMEN, takže už ani ryžu nebudeme jesť? viem, že predčasom bol cukor, biela múka jed... vlastne všetko načo len pomyslím je jed a škodlivé

Vážené dámy a važení páni, robte (stravujte, pracujete, premýšlajte) všetko s mierou, niektorým veciam sa nevyhneme akokoľvek chceme (pesticídy, chemikálie v potravinách, znečistené životné prostredie, etc.) ale život naisto plynie ďalej,,, prejavujte lásku, majte sa radi, žite, život je krátky.. :)