sú nedonosené deti poznačené na celý život?

Príspevok v téme: sú nedonosené deti poznačené na celý život?
obavy

Mám dcéru, ktorá sa narodila o jedenásť týždňov skôr. :( Včera mi povedal gynekológ že už sú vedecké výskumy, ktoré potvrdzujú že predčasne narodené deti to majú v živote ťažšie. Môžu mať v dospelosti rôzne intelektuálne vady a môže im robiť problém dokončiť aj strednú školu. Vraj je to celoživotný dôsledok na život dieťaťa a nie len krátkodobý ako si lekári a vedci mysleli dávnejšie.
Gynekológ povedal: Ak sa vaša dcéra narodila tak veľmi predčasne nečakajte z nej akademicky nadané dieťa ani žiadnu intelektuálku, pravdepodobne jej bude robiť problém už matematika základnej školy a že bez znalostí v matematike sa ťažšie hľadá lepšie zaplatená práca. Vraj ju to odsúdi na ťažší život, lebo predčasnosť veľmi narúša intelekt. Že sa mi ospravedlňuje ale nerád ľuďom klame.
Je to pravda? Ja nechcem, aby moje dieťa malo taký život. Mrzí ma že sa narodila tak skoro :(. Naozaj som ho tak poškodila? :(. Celý čas od kedy som prišla od gynekológa len plačem.

Rhea

Priatelova sestra sa narodila v 7. mesiaci a je z nej kardiologicka.. strasne malinka bola a este aj ked sa s nou moj priatel v detstve hraval, tak mu 2x padla z "kona" z velkej vysky na ramenach, fialova bola az a teraz v pohode..

WHISPER

pavely chod si riešiť komplexy za psychiatrom...!

neviem či by si svoje decko nazýval debilom!
ty si debil retardovaný o čom svedčia tvoje príspevky..

je rozdiel mentálne zaostalé dieta ktore sa narodilo s omotanou pupočnou snurou okolo krku , hypoxia mozgu čo viedlo k tomu ze je chuda mentalne retardovane, ze ani pisat a citat nebude vedieť...!!

a je rozdiel ked niekto sa dokáže naučiť odborné! predmety, zmaturuje s priemernym prospechom ale z matiky prepadáva...!!!

take decko len koli pojebanej matike nepatrí do osobitnej skoly...!

ked si taky mudry tak aj zdravotníctvo bolo pred 30 rokmi pozadu v plienkach!! pred 50 rokmi ludia zomierali na bežné dnes uz liečitelne choroby,...

ale ide tuto mudrovať nejaky stary 80 ročny uchyl ktorý spáva so svojou matkou...!

pavel y

Och, milujem ako sa decka a mladí vyhováraju na rôzné dis- a dys-. Pred 20-30 a viac rokmi boli takíto ľudia jednoducho debili, mentalne zaostalí a boli umiestňovaní v špeciálnych školach. Teraz sa musia učitelia kvôli debilom srať s individuálnymi študijnými plánmi, individuálnymi písomkami a pod., pričom sú aj tak takíto žiaci do budúceho života takmer nepoužiteľní...

WHISPER

takto , pokial sa to včas podchytí tak nebude problem, bude mat specialne osnovy v skole napriklad ak bude mat dyskalkuliu, v pohode zvladne skolu na ktorej sa nematuruje z matiky, su aj vš, ke neni matika..
ale hlavne by ste mali zvážiť zmenu gynekologa, lebo je debil!!!

ja som sa narodila v termine, ked som mala 1 rok vedela som chodit, rozpravat, na wc chodiť... až kým som nedostala infekciu obličiek, 40tky teploty, som skoro zomrela, v nemocnici mesiac, potom ma zobrali na reverz domov, s tym ze este mesiac so mnou chodili na infuzie kazdy den (nemocnica v inom meste 10km) zabudla som všetko! chodiť, rozprávat, na wc chodiť,
neriešilo sa to...

.....nešla mi skola, na zakladnej som bola chora, zapaly pluc, viac doma ako v skole, bola som preto pozadu, ale so 4kami som presla ledva...+ som musela zvladať sikanu v sklole,
matika mi nesla... v 8 triede ma nechala prejst ucitelka chápava z malej nasobilky nabiflovanej, v 9 triede len tak mi dala 4, uz som bola zobrata prijimackami na strednu...

...ked som sa hlásila na strednu zdravotnu - učitelia krutili hlavou ze to nezvladnem, ze je to tazka skola, lenze ja by som nezvladla učnovku kde je matika,.. na prekvapenie som strednu zvladla s dobrym prospechom 2,3 som mala znamky..
matiku sme mali asi do 2 rocnika uz neviem matikarka nam diktolava spravne vysledky na pisomne,

a tadááá v 25 rokoch ked som sa po nehode dostala ku psychologičke lebo sa u mna prejavila sociofobia,
mi psychologička povedala ze koli tomu ze v 1 roku sa udialo to čo sa udialo, malo to byť podchytene, malo sa to riesit,...
a je obdivuhodne že som zvladla taku tazku strednu skolu, kedze mám poruchy ucenia, sustredenia, dyskalkuliu....
zvladla som to len silou vole a inteligenciou..
→ učitelia v skole to zvalovali na lenivost, rodičia tiež...

takze venujte sa svojmu dietatu, rieste to s psychologom ked bude väčšie, hned ako sa prejavia nejake problemy v skole, treba to vcas podchytit...

apropo v zivote nemám ziadne problemy s tym suvisiace, pracujem od 19, od 22 zijem sama vo vlastnom, vsetko co mám som si nadobudla sama, bez pomoci, robila som za 330€ , za 250€, za 430€ no chcelo to zmenu, investovala som 3 000€ do kariery a budem zarabat 1600€ mesacne, to ako sa uplatni na trhu práce zalezí na jej sikovnosti...

za mojich odpracovaných 9 rokov, z coho 6 som robila v nemocnici, potom obchod, výroba som nikde nemala problem s matematikov, nikde mi neboli treba nejake poondane rovnice...

ja som mala problemy s vypočtom rovnice, tiez na chemii a fyzike nejake blbosti počítat som nevedela...
z chemie a fyziky som prechádzala tak ze som zbierala známky za naučené, odrecitovane poučky...
→ chemičkou ani vedkynou som nikdy nechcela byť takže ziaden problem..

Maria87

Dosť ich žije tak ako normálne, zbytočne ťa lekar plašil.
Predčane narodené deti sú viac sledované neurológom, sleduje sa viac ich prospievanie...pravdepodobne s ním budeš musieť cvičiť vojtovku. Čítala som pekný článok blog.mimulo.sk čo čaká rodiče.

chore crevo

Moja mama sa tiez narodila predcasne, o nieco viac jak mesiac skor ako sa mala narodit. Na ZS bola najlepsia ziacka v triede, z matematiky mala jednotku a aj zo vsetkych predmetov v skole, potom isla na zdravotnu, lebo ju to bavilo a tam (omnoho tazsia zdravotna skola jak dnes - mama na nu chodila za komunistov) mavala prospech s vyznamenanim. Jedine, s cim mala problem, je telesna vychova, ako sama hovori o sebe, bola sportove drevo. Ale v uceni bola sikovna a od sportoveho dreva nikto neziada, aby robil fitness trenerku, a tak predsa... Takze nemas mat preco obavy, neplac pre zbytocnosti a pre neoverene hluposti, v tejto chvili je pre teba dolezite pozitivne myslenie. Musis mysliet a hlavne silno verit, ze tvoja dcerka bude v uceni taka aku ju ty chces mat. Teraz este neprisiel ten cas, kedy by si mala plakat. Plakat by si mohla teoreticky niekedy o sedem rokov, pokial by sa naozaj v skole ukazalo, ze je slabsia, ale spamätaj sa, tvoje dieta do skoly este nechodi. A ake bude v skole, to mas este sedem rokov cakania, aby si sa to dozvedela.
Mimochodom: v dnesnej dobe plnej smartfonov a tabletov a facebooku si dovolim pripomenut pojem DEBILNE FACEBOOKOVE MATERE. Ide o zeny, ktore totalne zanedbavaju svoje deti kvoli vysedavaniu na facebooku. Deti potom este ako 4 rocne nevedia rozpravat, nevedia chytit farebnu ceruzku do ruky, kreslit si nieco, samozrejme plienky nosia a jest sa naucili od psika, teda facebookova mater im nasype do misky susienky, deti polozia susienky na zem a ponoria do misky hlavu a tak zeru, materi je to jedno... Veris? Bezna reaita! A nech uz by bolo taketo dieta, ktore ma facebookovu naret, akokolvek intelektualne nadane, aj tak je mu to prd platne, lebo to dieta je TAZKO ZANEDBANE. Na druhej strane poial ale ty budes dobra mamicka, definitivne sa odhlasis z FB a zo socialnych sieti, vypnes internet a budes sa s dietatkom nonstop rozpravat, budes mu vela, vela rozpravok citat, budes ho vodit za rucku a pomahat mu objavovat svet, ukazes napriklad vonku na ulici na zem a povies, aha, toto je mravcek, toto je vcielka, toto je osa, vezmes ho na hriby do lesa, naucis ho poznat aspon zakladne jedle a jedovate, vysvetlis, preco tento hribik mozme jest a ten druhy nie, vezmes ho na plavaren, naucis ho plavat este v predskolskom veku, kupis mu bicykel, pojdete spolu von, naucis ho bicyklovat sa, budes si s nim kreslit, budes mu venovat maximum svojho casu... nastupi do skoly a bude mat najvymakanejsiu slovnu zasobu (citanie rozpravok), bude pisat najkrajsie slohy, naucis ho chodit do kniznice a spolu si vyberiete knizky, vypestujes v nom pozitivny pristup k citaniu knih... TOTO JE CESTA, AKOU SA TI TREBA AKO MATKE UBEREAT!!! Ci veris, ci nie, tento sposob vychovy ti prinesie zasluzene vysledky v podobe lepsich znamok tvojej dcery, ako budu mat inteligentne nadpriemerne, ale zato zanedbane deti, ktorym bolo treba dat do skoly rocny odklad, lebo v piatich rokoch este plienky nosili a v siestich rozpravat nevedeli!!! Ver, ze tvoja dcera bude daleko viac vpredu ako zanedbane deti facebookovych materí.

LAXMI

Velmi bude zalezat na tom, ako sa k tomu postavite. Ci ju budete lutovat a spravat sa k nej, ako k nesvojpravnej, alebo naopak podporovat. Velmi bude zalezat, ci bude na sebe dret, alebo sa zmieri s osudom.
Mame v rodine niekoho, kto sa narodil predcasne, bol niekolko tyzdnov v inkubatore. Dnes je z neho dospely muz a dotiahol to poriadne daleko, lebo na sebe tvrdo makal. Ma VS a stretava sa s najvyssimi predstavitelmi inych krajin. Paradoxne mu najlepsie isla matematika, jazyky a IT.

Moze mat tazsiu startovaciu ciaru v zivote, ze nic nedostane zadarmo, ale bude si musiet vsetko tvrdo vybojovat. Preto hovorim, ze zalezi na vasom postoji, aky zaujmete. Spravna rodicovska podpora a motivavia dokazu zazraky.

Lekari toho narozpravaju a nie vzdy im to vyjde.
Netreba plakat. Drzim palce.

0vecka

inak si mozete precitat napr tu:

en.wikipedia.org

su tam aj zdroje a tak sa da dohladat presne co take dieta moze cakat. Kazdopadne ako vzdy su to nejake zvysene percenta ale ak by mi lekar povedal ze z tohodecku uz nic nebude tak by som jeho rady nebral moc vazne. Kazdy den v maternici sa pocita ale zase nieje to taka tragedia.

F_K

Nie je to pravda, teda aspoň ja také skúsenosti nemám.
Moja dcéra sa narodila v 27. týždni a prvé dni a týždne sme ani neverili, že prežili, nakoľko lekári nám veľkú nádej nedávali. V KE bola najmenšie dieťa na oddelení a nemocnicu opúšťala ako takmer 5 mesačná. Chodiť začínala ako 15 mesačná, neliezla v 6. mesiacoch, ale až koncom 9-teho a pod., ale už ako 4 ročná bola úplne ako ostatné deti. Kontroly budete absolvovať a to o hodne viac ako s deťmi, ktoré sa narodili v termíne, ale budete v pohode.
Dnes má 16 rokov, je síce nižšia, nosí okuliare, ale kto nevie, tak ani nepredpokladá, že bola nedonosená. Študuje na hudobnom konzervatóriu s výbornými študijnými výsledkami (aj z matematiky), ovláda 4 jazyky, každé leto je "tlačíme" na zahraničné pobyty a problémy vôbec nemá.

Barborai

Na Slovensku žije veľmi veľa hlúpych ľudí a máme veľmi veľa hlúpych lekárov (ako napr. aj tvoj gynekológ), ale určite to nie je spôsobené tým, že boli v inkubátore. Mojej kamoške sa narodila dcéra v piatom mesiaci. Dnes je znej veľmi bystré dievča, chodí na vysokú školu a učí sa veľmi dobre. Na druhej strane svojim postojom, obavami, a všetkými negatívnymi pocitmi, ktoré teraz preživaš, môžeš svojmu dieťaťu veľmi ubližiť práve ty. Tým, že ju nedokážeš prijať akúkoľvek a nedôveruješ životu.