Larvy múch

lenulik6

Mna by zaujimalo kto uz takuto terapiu absolvoval a ci to je naozaj take ucinne... zatial som vsade videla a citala ze to pomohlo. Je to zaujimave ze sa vyuziva k lieceniu cista priroda.

xena_snv

ahojte prosim vas nemate aj nejaky kontakt,alebo nejake informacie ako sa tam da objednat do jednotlivych nemocnic?dakujem velmi pekne:)

slavina

Už nerokujú s Roosveltkou v BB,ten článok je starý,skôr by ma zaujímalo,kde ich dostanem,mám kontakt aj na SAV aj na lekára v BA,ale ten je momentálne na dovolenke a ja tie larvy potrebujem pre starú mamu,má preležaniny predkolenia.

poliewoocka

terapia sterilnými larvami, ktorá sa využíva pri liečbe chronických nehojacich sa rán. Princíp metódy spočíva v nasadení presného počtu sterilných lariev bzučivky Lucilia sericata na povrch rany. Larvy sa fixujú na povrchu larvy pomocou špeciálneho dressingu 48-72 hodín a po skončení procedúry sa odstránia. Proces čistenia chronickej nehojacej sa rany umožňuje viacero biologicky aktívnych látok, ktoré sú prítomné v slinách, ktoré larvy nepretržite vylučujú do rany. Tieto látky zabezpečujú dokonalé vyčistenie rany od nekrotického tkaniva, usmrtenie patogénnych mikroorganizmov, regeneráciu ciev a indukujú proces hojenia. Chronické nehojace sa rany sú typické pre ochorenia vyskytujúce sa najmä u starších ľudí (tzv. diabetická noha, cievne vredy, preležaniny a viaceré ďalšie) a vo vysokom percente končia amputáciou.

poliewoocka

Larvy múch, ktoré sa v zahraničí bežne používajú pri liečbe ťažkých hnisajúcich rán končatín, ak konvenčná liečba zlyháva, nie sú cudzie ani lekárom na Slovensku. V súčasnosti takto svojich pacientov lieči bratislavská Prvá chirurgická klinika Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Nemocnica s poliklinikou vo Svidníku. Slovenská akadémia vied (SAV), ktorá produkuje takéto larvy v inkubátore v Malackách, už rokuje aj s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.