Partneri cukrovkarov

Príspevok v téme: Partneri cukrovkarov
citronikova

Ahojky...prave som objavila toto forum a zda sa mi uplne skvele sa takto podelit o svoje postrehy a skusenosti s touto "sladkou" chorobou.Mam 21 rokov a uz pol roka mam vztah s uplne uzasnym chalanom(20),ktoremu v piatich rokoch diagnostikovali diabetes 1.typu.Vztah je vazny a planujeme spolocnu buducnost. Velmi by som mu chcela co najviac pomoct,kedze ma tendencie svoje ochorenie zlahcovat a mna to dost trapi.Zaujimalo by ma ako by som mu mohla pomoct,zobudit v nom vacsi pocit zodpovednosti...a taktiez skusenosti a pocity partnerov,partneriek,manzelov,manzeliek cukrovkarov...Dakujem:)

citronikova m

Hej,hej...hlavne ked je hypo tak byva dost "zabavne" ho sledovat...dost melie-proste je z neho šašek:)..ale jasne,ze nie vzdy.A zas niekedy sa mi zda byt dost precitlively..a niekedy zas agresivny.A pak zistim,ze mal hypo alebo hyper:(

poradkyna

Ale jasne, ze "hypo" aj "hyper" ma vplyv na naladu...mne napr. priatel uz viackrat povedal, ze pokial neskor veceriam, tak som dost nevrla a nervozna a po veceri sa moja nalada obrati o 180%.:-)...a celkovo, pokial mam hypo, tak som taka utlmena a niekedy mam aj nahle vypadky-napr. zacnem nieco hovorit a zabudnem, ze co som vlastne chcela povedat :-(...ale to sa nestava az tak casto. U inych sa to vsak moze prejavovat aj opacne, ze napr. stale "melu".

citronikova m

Nove cislo casopisu Diabetik najdem vzdy u neho doma a so zaujmom si ho vzdy precitam,rovnako ako odbornu literaturu.On mi vzdy povie,ked sa ho nieco pytam..v tom problem nie je.A kedze som s nim kazdy den,tiez sa sama ucim pozorovanim.On len rad zlahcuje..Mozno som len ja prilis starostliva..ved ho lubim:).Chcem len aby sme zili ten najplnohodnotnejsi zivot aky sa da..A kedze viem ake su nasledky cukrovky,nie je mi vsetko jedno.---Zaujimalo by ma ale..ci ma hypoglykemia alebo hyperglykemia aj nejake prejavy na nalade,spravani???On tvrdi,ze nie.Ale mne sa zda,ze urcite na tom nieco musi byt...Dakujem za reakcie:)

poradkyna

"citronikova", diabetes I. typu je sice dedicny, ale to percento pravdepodobnosti nie je take vysoke, v pripade, ak je len 1 rodic cukrovkar- myslim, ze nejake 3 %, ak su obaja rodicia cukrovkari-tak do 10%. Na druhej strane, u nas v rodine nikto nemal nikdy cukrovku a zrazu z nicoho nic som ju ja v 21.rokoch dostala...takze istotu nemas nikdy.Ale chapem aj ten strach "co keby...", lebo s cukrovkou naozaj nie je sranda, nehovoriac o tom, ak by nou malo
trpiet male dieta. A pokial sa s Tebou priatel nechce o chorobe rozpravat, skus si sama nieco precitat, vychadzaju aj celkom dobre odborno-popularne casopisy, napr. Diabetik.A mozno, ked potom uvidi, ze o tom cosi vies, tak sa sam "rozrozprava".Cukrovka je totiz komplikovana choroba a sama na sebe vidim, ze niekedy uz cloveka otravuje vysvetlovat nezainteresovanym ludom o tejto chorobe...inak prajem vsetko dobre vo vztahu, je fajn, ze chces byt partnerovi podporou v jeho chorobe...:-).

citronikova m

Dakujem...som niekedy nachylna stresovat.Len v snahe poradit mu,ked vidim(alebo si myslim),ze si robi zle.On chce mat deticky...ale..ja stale vaham.Co ked...Clovek musi mat obrovsku silu vychovavat maleho cukrovkara.Snad to dobre dopadne.

majat

Ahoj, som rada že som si prečítala tento tvoj príspevok a držím vám palce, aby vám to vyšlo. Ja mám diabetess od detstva a vo svojich 20 rokoch som našla skvelého chlapca a partnera, manžela, ktorý mi bol a je stále oporou už 28 rokov. Máme dcéru, ktorá je zdravá a už dokonca aj zdravého vnuka. Verím, že to bez stresou ( čo je veľmi dôležité) spolu zvládnete na celý život.