Skleroza multiplex

ahjajjaj

neexistuje doposiaľ metóda, ktorá by zabránila vzniku nových lézií. Ale pribúdanie lézií neznamená automaticky aj subjektívne zhoršenie stavu.
Odporúča sa bezlepková diéta. Možno by stálo za to vyskúšať ju. Vzhľadom na to, že ide o autoimunitné ochorenie, ide o to, zvýšiť imunitu a to aj veľkými dávkami vitamínu D. Dostať v lekárni vitamín D pre ľudí trpiacich autoimúnnym ochorením.
Samozrejme slniečko teraz v lete, množstvo ovocia a zeleniny, orechy, arašidy, kešu oriešky, a olivový olej, ktoré pôsobia protizápalovo.
Veľmi dôležitý je pohyb, jednak kvôli udržaniu kondície, ako aj zo psychického hľadiska.
V neposlednom rade sú to sociálne vzťahy, ktoré vplývajú na subjektívny stav človeka s touto chorobou.
Poznám človeka, ktorý má už poškodené aj zvierače, napriek tomu si rád zájde na pohár piva do pubu a pokecať si s kamarátmi, s palicou, či na vozíku, podľa momentálneho zdravotného stavu a ako majster na všetko, posediačky alebo v poloľahu dačo majstruje, remeselníči a robí mu to radosť a vlastne má napriek pribúdajúcim léziám stále radosť zo života: z kamošov, rodiny, montérske a remeselné práce a z dobrého jedla.

sandy999

ahojte ludia ozivujem tuto temu a prosim vas zaroven o radu... mama ma sm 8 rokov a klasicka neurologicka liecba(copaxone, tecfidera atd ) nezabera loziska pribudaju... prosim ak mate akekolvek dobre skusenosti s alternativou, stravovanim alebo doplnkami ci terapiami prosim napiste ich sem... budem vam velmi vdacna...

lubka393

Zdravim. chcela by som vas touto cestou poprosit o vyplnenie 20min. dotaznika, ktory je urceny na subjektivne hodnotenie kvality zivota. Dotaznik je anonymny a je urceny len pre moju diplomovu pracu.velka vdaka za spolupracu!
docs.google.com

RNG

Na zapaly su protizapalove ako serrapaptaza, cucruminoidy s bioperinom, boselin a ine.
Ale priciny zapalov su virusy, mykoplazmy, l-formy a ine a tie treba adresovat. A zialbohu na menovane su atb nanic.Ba prave naopak, znicenim nasej prirodzenej obrany, nasich probiotik sa mnohe ine mikroby(pozri na menovane) len podporia

tina1112

ahojte, uz tyzden mam problem s nohami mam ich akesi tuhe
plus strasnea bolest klbov
do sm centra stale behat ked viem ze mi asi ani nepomozu
co mam robit? mam nasadit atb alebo ako sa zbavit zapalu

RNG

Pridam aj sem prispevod z ineho fora na vyznam D-3 v skleroze multiplex(MS)

Mnohi lekari su dnes nazoru, ze premnozene virusy a rozne infekcie, ktore znizuju imunitu,,ako napr borelioza, chlamidie, mykoplazmy a L-formy bakterii su podstatne dovody za SM/MS. Kedze sa nejedna o jedinu nakazu, ale "kooperaciu viacerych" kde mozu prispievat pre znizenu imunitu aj ine, lekari nevedia najst JEDNU pricinu, o co sa marne snazia.
Ale zlepsenia stavu sa pri mnohych "autoimunnych" dosiahlo enzymatickym cistenim,doplnkom jodu, odmaskovanim uvedenych casto zamaskovanych infekcii napr NAC (N acetyl cystein) zvysenim viralnej imunity, odstranenim menovanych nakaz(samento, extrakt z olivovych listov a ine) a regeneraciou nervov s pomocou doplnku obsahujuceho,EPA a DHA. tiez pri tom pomahali aj protizapalove, ako napr curcumin s Bioperinom pre zlepsenu absorbciu.
Ale napr doktor David Browenstein, MD, prisiel s vysokymi davkami vitaminu D-3 pre pacientov s MS, lebo zistil, ze ich hodnoty v krvi, ktore by mali byt okolo 20 az 75 nanogramov na mililiter boli extremne nizke. Z vyskumu na Hawaii, kde bolo zistene, ze niektori ludia (az 20%) si nevedia vyrabat dostatok D-3 aj napriek tomu, ze maju dostatok slnka, dedukoval, ze mozno doplnenie by mohlo zlepsit stav pacientov z MS. Popisuje(cislo z oktobra 2011) pripad pacientky v stolicke, s 15 rokmi MS, dlhsie na Copaxone, co to sice stabilizoval, ale zostala v stolicke, s neschopnostou sa postavit.
Zacal jej davat obrovske davky vitaminu D-3, 50 000 IU denne a sledoval jej vapnik v krvi, a stitnu zlazu kontinualne. Po mesiaci, jej hladina vitaminu D-3 v krvi sa zvysila na 48 mg na mililiter, pacientka zacala chodit, hoci este stale niekedy potrebovala stolicku a pacientka na svoju vlastnu ziadost brala dalej D-3 v tejto velmi vysokej davke dalsie dva mesiace, ked jej hladina v krvi vystupila na 450mg na ml. To uz normalne chodila a dala sa nahovorit konecne na znizenie doplnovania na 50 000 raz za tyzden. Postupne jej hladina klesla na 90 az 130 mg na ml, a tak si to drzi uz stvrty rok, bez MS utokov, a schopna vykonavat normalne pracu.

Samozrejme to nie je jedina dobra stranka vitaminu D-3, je aj vseobecne zvysujuci imunitu, znizujuci rakoviny, kde rakovinni pacienti maju systematicky nizke hladiny vitaminu D-3 v krvia pri doplnovani vapnika a vitaminu D-3 zistili az 77% znizenie rakovin prs(vyskum z Nebrasky)

Takze doplnovanie od 2000 do 8000IU vitaminu D-3 denne podla potreby a hladiny v krvi je dobra rada pre vsetkych

Nini12

mna zo solumedrolu strasne bolela hlava. Zo zaciatku ma aj bolel zaludok, ale po druhej davke uz to bolo v poriadku:)

nefinka

mne to davali v stredu prvykrat a v podstate hned aj prestali, ale taky tazky zaludok mi z toho ostal, aj tabletkz som na to dostala ale vôbec mi to neprechadza..som aj hladna ale nejako to do mna vôbec nejde:(