Dieta pri cukrovke a po infarkte myocardu.

jatyon

Nízkocholesterolová dieta
Nejde o žádnou "nárazovku", ale o režim, který je třeba dodržovat dlouhodobě. A to se týká nejen lidí už nemocných, či těch, kterým onemocnění hrozí, ale i lidí zdravých. Racionální stravování je totiž základním kamenem prevence civilizačních chorob, mezi nimiž jsou kardiovaskulární onemocnění co do výskytu na prvním místě.

Základem vhodného stravování jsou dvě zásady:

rozdělit si denní stravu do cca pěti dávek
nepřejídat se
Důležité je sestavit si vyvážený jídelníček. Ten tělu zajistí optimální přísun všech základních živin - bílkovin (80 g), tuků (60 g), sacharidů (275 g), minerálních látek, vitaminů a cholesterolu (max. 300 mg). U osob s optimální váhou by měl ideálně složený jídelníček dodat tělu cca 9 500 kJ (při větší pohybové aktivitě by příjem energie měl být vyšší). Kromě jídla je důležité i pití - správná dieta se neobejde bez dostatečného přísunu tekutin.

Nevhodné potraviny
To jsou ty, které obsahují velké množství cholesterolu a jimž bychom se měli co nejvíce vyhýbat. Do této skupiny patří:

živočišné tuky (máslo a sádlo)
vnitřnosti (mozeček, játra, ledvinky, dršťky, jazyk atd.)
tučná masa (kachna, tučné hovězí atd.)
bůček, slanina, uzené maso, škvarky
masné výrobky (tlačenka, jitrnice, jelito, paštika, uzeniny)
vaječný žloutek
výrobky, které obsahují velké množství mléčného tuku (šlehačka, smetana, tučný jogurt, smetanové sýry)
Zmrzlinu, cukrovinky, kandované ovoce, slazené nápoje a moučníky je potřeba omezit kvůli jejich vysokému obsahu cukru, protože dodávají organizmu nepřiměřeně mnoho energie v nevhodné formě.

Vhodná příprava pokrmů
Doporučené postupy: vaření, dušení, pečení, grilování či opékání na malém množství tuku. Bez tuku lze vařit s pomocí teflonové pánve, v horkovzdušné či mikrovlnné troubě, v páře a nerezových nádobách se zesíleným dnem, v alobalu, s fólií "no-stick". I jídlo opečené či dušené nasucho může chutnat výtečně, pokud jeho chuť obohatíte třeba bylinkami.

Jak z nezdravých receptů udělat nízkocholesterolové:

omáčky a polévky zahušťujte moukou rozmíchanou v tekutině, chlebem, nebo mixovanou zeleninou
k maštění používejte rostlinný tuk, je vhodné jej přidat až do hotových pokrmů
na chléb či pečivo si namažte rostlinný tuk, nejlépe s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin nebo obohacený o rostlinné steroly, které aktivně snižují hladinu "špatného" cholesterolu
vyvarujte se tučného masa, jezte masa bílá a jednou až dvakrát do týdne si dopřejte rybu
uzeninám se vyhněte; pokud nedokážete odolat, jezte jen libové maso bez viditelného tuku, nejlépe drůbeží (např. dušená šunka)
z mléčných výrobků volte ty nízkotučné: sýry s obsahem tuku v sušině do 45 %, jogurty do 2 % obsahu tuku, vhodné jsou kysané a zakysané mléčné výrobky (např. kefír, acidofilní mléko, biokys a podmáslí)
z vajec používejte pouze bílky nebo maximálně dvě celá vejce týdně
upřednostňujte celozrnné pečivo, obsahující velké množství vlákniny - ta také napomáhá snížení cholesterolu
denně zařazujte do jídelníčku 300 - 400 g zeleniny (např. 4 rajčata), 200 g ovoce (např. 3 jablka, 2 velké banány či pomeranče)

Zita

Manžel má cukrovku DM II. Treba dodržiavať životosprávu 5 x denne . Tuky by ste jej nemali dávať , zvolte radšej olivový olej , nizkotučné výrobky a aj to len sem tam . Nech je veľa zeleniny a ovocia .
Napr. desiata - ovocie
obed - príloha zelenina /za misku/
olovrant - ovocie/ alebo 2,5 dcl.ovocná šťava/
večera - príloha miska zeleniny

Je to veľmi dobré a účinné . Upravý sa aj stolica .