Materska dovolenka

kkki

Hej aj nad tým som rozmýšľala, že počkám s oznámením, že možno to nebude vidno. Alebo že pred skončením zmluvy pojdem na PN aby si si nikto nič nevšimol (som celkom vzorný zamestnanec, nemávam PN, tak hádam jedna by neublížila) a potom prídem predlžiť zmluvu dúfajúc že si nikto nič nevšimne.

I keď zase PN mi uberie dni z 2 rokoch. A ja som jednu PN mala raz na 10 dní :/. A najhoršie je, že mi to vychádza presne 2 roky od 1.5.13 do 30.4.15, takže nárok na dávku v nezamestnanosti aj tak asi nemám.

Realita je taká, že oni ma nevyhodia, oni mi len nedajú predlženie zmluvy :/

redka

Vyhodit ju nesmie ale podla tohto clanku sa pracovny pomer moze ukoncit uplynutim doby na ktoru bol uzavrety.. V tom pripade nejde o vypoved danu zamestnavatelom karierainfo.zoznam.sk-

Neviem co by som odporucila... Mozno by som skusila pockat s tym oznamenim tehotenstva (aj tak sa zvycajne caka aspon do tretieho mesiaca ci sa nahodou nieco nestane)... Na niektorych babach to az tak nevidno prve mesiace.. Mozno ti zmluvu predlzia resp zmenia na dobu neurcitu a tym padom mas po probleme...

redka

Ked si tehotna, tak ta vyhodit nemozu, len neviem ako to je v pripade doby urcitej v subehu s tehotenstvom... Ak ta prepustia, bolo by mozno dobre do 7 dni po vystupe ist na marodku, ak ti ju bude chciet lekar dat - len tam budes prilepena doma a von budes moct len pocas vychadzok.. Alebo pojdes na urad a dostanes podporu... Potom materska a po materskej je rodicovska do 3 rokov dietata alebo ak by malo dieta dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav tak aj do 6 rokov dietata... Tam dostavas rodicovsku prispevok...

zewa

Okamzite daj zamestnavatelovi oznamenie o tom, ze si tehotna. Najdes na nete ako sa to pise. Prefot tehotensku knizku. Potom sa stavas chranenym zamestnancom a myslim, ze ta nesmie vyhodit. Pozistuj si to.

kkki

Ahojte. Mám také otázky.

Zistila som, že som tehotná. Na konci apríla mi končí zmluva na dobu určitú, v tom čase budem cca v 3-4 mesiaci, takže to asi už bude vidno. Pracovala som vkuse 2 roky (mala som už dostať na neurčito). Kedže si v práci všimnú aj bez môjho oznámenia že som v druhom stave tak mi zmluvu nepredĺžia.

Teraz k veci. Ak by som ku 1.5.15 šla na úrad, mala by som nárok na materskú?

Ďalšia vec. Dočítala som sa, že jej dĺžka je 34 týždňov - čo je cca 8,5 mesiaca. Čo sa deje potom? Veď mamičky sú s deťmi doma do ich 3 rokov.

age44

podla zakonnika prace sa materska resp. rodicovska dovolenka spravidla zacina cerpat 6 tyzdnov pred predpokladanym terminom porodu, (resp. 8 tyzdnov, v prip. zdrav. tazkosti, t.j. ak je zena praceneschopna, ale aj na poziadanie lekara-gynekologa). materska trva 28 tyzdnov. alebo ako som spominala, pri dvojcatach a viac.. az 36 tyzdnov.
ak nema zena narok na matersku, cerpe rodicovsku takisto 6 (8) tyzdnov pred terminom az do veku 3 rokov dietata.

Lenush

age44 dakujem za objasnenie, uz tomu rozumiem. rodicovsky (matersky) prispevok sa pobera predpokladam od narodenia babatka a aka je dlzka jeho trvania?

age44

to ze brigadujes, sa bohuzial nerata. budes moct poberat rodicovsky prispevok a to vo vyske 4400 Sk. ak by si bola zamestnana, teda tych 270 dni, poberala by si max. 28 tyzdnov (resp. 36 pri dvojcatach) matersky prispevok - ten je vo vyske 55% denneho vymeriavacieho zakladu nasobeny poctom dni v mesiaci (takze zhruba polovicu hrubej mzdy). v minulosti bol vsak aj pre matersku urceny horna hranica a to 7500 Sk. dnes tento strop nie je, resp. vychadza na cca 55 tis. Sk. ale to asi nema ziadna zena :-(
takze tak, ak si uz tehotna, asi sa nestihnes zamestnat, aby si mala matersku.

Lenush

som studentka na vysokej a zaroven brigadujem. keby som bola zamestnana, tak by sa vyska rodicovskeho prispevku zmenila? su stanovene nejake normy, ktora mamicka bude dostavat vyssi, alebo naopak, nizsi prispevok?

age44

no ano, ale to je len jedina vynimka - ak zena meni poziciu zo samostatne zarobkovo cinnej na zamestnankynu a naopak. v inych pripadoch plati, ze zena ma narok na matersky prispevok, ak bola poistena. a kedze aj studentky aj nezamestnane maju platene poistenie, tak su zahrnute do platiteliek.
lenush sa pytala velmi vseobecne, a tak som aj odpovedala.